Friskolefrågan het för Socialdemokratin!

Visst är det egendomligt att det är svårt att få ekonomin att gå ihop när verksamheten finns inom kommunen men går med vinst när fria entreprenörer får göra samma samma sak.

Hur är det möjligt att skolorna har det så jobbigt med ekonomin när den är kommunal men det går bra ihop när det blir en friskola?

Frågan kommer uppenbarligen att bli het på Socialdemokraternas kongress. Thomas Bodström (tillika kronpris inom (S)) sitter i Pysslingen AB på den ena sidan och Margareta Rönngren, Umeå på den andra.

Idag tycks det som även Mona Sahlin inser att det är svårt att hävda att friskolor inte får gå med vinst. Varför göra saker annorlunda (och billigare) om det inte finns några ekonomiska incitament?  Att försöka förbilliga själva processen för att minimera totalkostnaden det är det alla marknadsekonomiska företag sysslar med.

Varför bli upprörd när andra lyckas? En annan sak är att se till att kvalitén alltid bibehålls. Hög kvalité och hög kostnad hänger inte självklart ihop. Det finns gott om exempel på dyr verksamhet med låg kvalité.

Friskolorna har helt klart kommit för att stanna. Alla nöjda elever, föräldrar och lärare är en garant för detta. Idag säger socialdemokraterna ok till de skattesänkningar som har varit så här långt. Friskolefrågan kommer säkert att lösas på ett liknande sätt.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.