20 år sedan muren föll!

Idag är det 20 år sedan muren föll. Det var 22 år sedan jag själv besökte Östberlin. Hade jag inte varit där hade det varit svårt att fatta. Alla öststatsmedborgare var i princip instängda utan möjlighet att ta sig därifrån. Total kontroll.

Själv minns jag med fasa de två timmar då vår fullpackade bil (2 vuxna, 2 småbarn med packning) blev noggrant genomsökt. Korvburkarna röntgades och gamla dagstidningar som fanns i bilen noterades som om det vore "handböcker i underjordisk revolutionsverksamhet". Då maken dessutom retade vakten (vilken renderade till ytterligare en timma med passkontroll) kändes det minst sagt som ett skrämmande äventyr.

1975 besökte jag tillsammans med en ungdomsgrupp ambassaden i Bonn. Ambassadören berättade om förhandlingar som pågick för en återförening. En tanke som då uppfattades som närmast en utopi. 34 år senare blev det sanning.

Allt går att förändra. Inget är orubbart. Bra kunskaper att ha med sig i framtiden. Det finns mycket att förändra både på den internationella arenan men också i den svenska verkligheten.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.