Förändringar kräver tålamod!

Sitter just nu på en förhandling inom Europarådet  i Strasbourg om hur en aktionsplan kring jämställdhet ska se ut. Planen ska antas i Baku Azerbaijan den 25 maj 2010 av Europarådets 47 medlemsstaters jämställdhetsministrar (eller ställföreträdande).

I salen sitter förhandlare från varje land. Inte helt lätt att hålla ihop. Synpunkterna spretar ganska bra men det gäller att hitta skrivningar som alla kan känna sig bekväma med (annars blir det svårt att för ministrarna att ställa sig bakom det i nästa läge). Några vill ha ett kort och koncist dokument (kanske för att stryka bort radikalare krav) andra tycker att innehållet är viktigare (om det sedan blir lite längre gör inget).
 
Just nu pratar sig Cypern varm för att männens roll måste tas upp under varje avsnitt. Slovenien hänger på och menar att metoder för att synliggöra ojämställdheten och vilka roller som kvinnor och män har i samhället måste tas fram.
 
En man tar till brösttoner och undrar vem det egentligen är som ska ställa sig bakom planen.
 
Sverige har just nu en avvaktande attityd (har inga större svårigheter att ställa sig bakom texten). Själv är jag observatör från Europas kommuner och regioner. Mitt tal ska hållas på fredag förmiddag.
 
Efter lite förhandlande har jag fått 7 minuter att disponera.
 
Stordåd görs definitivt inte på en kafferast men de gemensamma ansträngningarna ger frukt på längre sikt!
 
Etiketter:

7 kommentarer

 1. lf

  Ja,jag förstår att du är en mycket upptagen person.Är du intresserad av vad som sker i Umeå? Ge dina 7 minuter till något U-land.

 2. Pelle

  Vad kostar dina 7 minuter i EU oss skattebetalare?

  Vem bryr sig om en ”blond” dam från Umeå?

  Kom hem och gör nytta istället – kanske som extra hjälp inom åldringsvården eller något annat produktivt!

 3. Larsson

  Lyssna inte på de Jantelagsmässiga kommentarer på denna sida. Dessa människor vill att vi ska stanna hemma och dricka mellanmjölk. Dessutom skulle de aldrig skriva så här om någon med deras egna röda partifärg. Signaturen If antar jag är metallare (If Metall) och han skriver nog inte något elakt om sossekommunalrådet Marie-Louise Rönnmark som nästan aldrig är på hemmaplan. Jag är glad att vi har Umeåbor som har kontakter utanför stadsgränsen, t.o.m. utanför landet. Oavsett vilken partifärg de har. Både du och Marie-Louise gör det bra.

 4. Britt-Marie Lövgren

  Svar till lf (2009-11-25 19:32)
  Europarådet står för mina kostnader. Europarådet startade efter andra världskriget och består av 47 stater. Mänskliga rättigheter är huvudämnet för diskussionerna. Jämställdhetsarbetet, våld mot kvinnor, trafficing är naturligtvis stora frågor i sammanhanget. Eftersom mycket av arbetet kring mänskliga rättigheter sker i kommunerna är det viktigt att kommuner och landsting har en röst i Europarådet.

  Viktiga frågor tycker många med mig. Uppenbarligen delas det inte riktigt av alla (om jag får tro kommentarerna).

 5. Pelle

  Till Larsson vill jag bara säga – det är inte partifärgen som gör att jag tycker det ”slöseri” med detta möte.

  Till BM L inget i livet är gratis – Europarådet får sina pengar från de ingående medlemsländerna – alltså kostar du oss skattebetalare!

 6. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Pelle (2009-11-26 10:56)
  Du verkar inte vara särskilt välvilligt inriktad till internationellt samarbete överhuvudtaget. Att Europarådet kostar pengar innebär det att det ska läggas ner? Att Sverige är sig själv nog och ska hålla sig hemma från Europapolitiken. Att det är ointressant att vara med i arbetet för mänskliga rättigheter.

  Eller är det snarare att 47 stater sitter och diskuterar jämställdhet mellan kvinnor och män och åtgärder för att nå ett mer jämstället samhälle som irriterar dig.

 7. Pelle

  Du har så rätt BM L jag är emot EU och det samarbetet – jag röstade mot att Sverige skulle gå med i EU jag röstade också mot EMU.

  Fel har du när du tror att jag inte är för ett jämställt samhälle!

  Fel har du som ingår i alliansen tycker jag.

  All politisk kraft i Sverige borde användas till att rädda jobben – välfärden – åldringsvården – de ungas situation i vårt land idag och i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.