Göra svartjobben vita?

Det sägs i debatten – och i kommentaren till min förra blogg – att städning är något som ”alla friska klarar av”. Visst kan det vara så! Men varför, varför, varför ska det vara så fult att anlita vissa tjänster, men inte andra?

Det finns två branscher där man utan vidare kan säga att svartjobb varit mycket vanliga: städning och reparationer av hus och lägenheter. All statistik visar att med rut- / rotavdragen har många svarta jobb blivit vita. Bra! Bra för den anställde, som får bättre villkor, men socialförsäkringar och semesterersättning, bra för stat och kommun som får in skattemedel.

Kanske tycker också vissa ”städbelackare” att detta är bra. Men uppenbarligen gör det mindre om städerskorna får återgå till svartjobb än om byggjobbarna får göra det. Det är kanske inte så noga med att kvinnorna får pension?
 
För övrigt hoppas jag att hela tjänstesektorn så småningom kan få rimligare villkor, kanske i form av lägre arbetsgivaravgifter!
Etiketter:

6 kommentarer

  1. Victor

    Bra skrivet. Håller med om att hela sektorn borde få bättre villkor framöver. Sjukt också att vänsterpartierna talar om subventioner – detta är något som är öppet för alla att ta del av, och så sker också. Det skiljer sig givetvis mellan hur olika grupper använder RUT. Några grupper kan nog känna att de ändå inte har råd, men att enbart fokusera på dessa och inte känna empati med folk som kommit in på arbetsmarknaden genom RUT- och ROT-jobb, såsom oppositionen gör, är förstummande/förvånande. Ja det är att sakna empati i verklig bemärkelse. Vänsters vilja till reform slår nedåt.

  2. Wotan

    Igen, det är ingen som tycker städjobb är fult och något att se ner på. Frågan är helt enkelt varför just den här tjänsten ska subventioneras via skatten? Jag är inte säker på ROT-avdraget heller, men där pratade man om en temporär lösning för att stimulera ekonomin. Och igen, renoveringar är inte nåt som alla klarar av själv. Därför är det inte en ren lyxtjänst.
    Och hela debatten med att ”svarta jobb blir vita” tycker jag är provocerande. Det är att låta fuskare diktera villkoren för en arbetsmarknad. Sätt dit de som utnyttjar svart arbetskraft istället för att dansa efter deras pipa!

  3. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Wotan (2010-03-08 12:40)
    Rot behövs uppenbarligen för att grabbarna ska få jobb. Rut behövs inte för det jobbet kan göras utan betalning (eller som svart arbetskraft utan pensionspoäng och allt annat som följer med ett vit jobb).

    Könsinslaget i frågan blir tydligare och tydligare. Det handlar om kön. Varför är det mera värt att måla fönstret än att putsa det? Svaret är man kontra kvinna!

  4. Wotan

    Britt-Marie: Svarar du verkligen på min kommentar? Hur i hela friden kan du vantolka mina poänger till något sånt där?
    Vem är det som påstår att endast en kvinna kan putsa fönster och endast en man måla det? Bara du i så fall. Är det verkligen BARA kvinnor som arbetar i tjänster som omfattas av RUT? Och vad som är ”mera värt”? Har jag pratat om det? Där är det dina egna värderingar som ligger till grund tror jag.
    Och hur tvärvände du på mitt argument att det är åt h-vete fel med svartjobb till att det är att föredra?

    Det där kändes som en extremt respektlös kommentar, faktiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.