Medkänsla och hjälpvilja

Den 12 januari inträffande en naturkatastrof av otroliga mått i Haiti – ett fattigt land, vanskött sedan decennier av en korrumperad regim. Nöden som kommer oss till del inte minst via TV-bilder är ofattbar. Naturen har bestämt, men en människoovärdig politik har förvärrat situationen. Vi får se mer av Haiti än vi kanske någonsin gjort.

Den 27 februari inträffar nästa jordbävning – nu i Chile, ett idag fungerande och välskött land. Haiti är som bortblåst och allt vårt fokus ligger på Chile. Naturen har bestämt men en fungerande statsmakt underlättar katastrofhjälpen.
 
Under tiden – och inte bara nu utan sedan åratal, pågår en mänsklig katastrof av ofattbar karaktär i Kongo. Kvinnor våldtas systematiskt som vapen i en konflikt vi i vårt skyddade hörn av världen har svårt att förstå sig på. Mediabevakningen är begränsad – här har naturen inte haft något att säga till om – det mänskliga lidandet är förorsakat av just människor. Offren är kvinnor – och barn. Kvinnor och barn som inte kan sägas ha något ansvar för konflikten människor emellan men som får betala ett oändligt högt pris. Och media är fokuserade på Chile; efter att ha lämnat Haiti.
 
Får kvinnorna skylla sig själva? De är ju människor och naturen har inget ansvar i den här konflikten.
 
Den 8 mars 2010 vill jag ropa: Upplys världen om vad som händer i Kongo! Lämna inte kvinnorna i sticket!
 
Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.