Svartarbete eller ROT/RUTavdrag?

Idag går Martin Timell och alla andra TV-personligheter som tjänar pengar på att lära oss alla att renovera våra hem till storms mot alla tankar att ta bort avdraget på DN-debatt.

Rotavdraget är ett sätt att rensa upp i byggbranschen från svartbygge och oseriösa byggherrar tycker de fyra undertecknade herrarna.
 
Så sant, så sant. Eller som de också skriver ”En majoritet av byggföretagarna skriver under på att rot-avdraget minskar konkurrensen från svartarbete. När färre personer lockas att betala hantverkaren svart är det lättare att ställa krav på att det arbetet som utförs.” Dessutom att tryggheten ökar för de anställda.
 
Om Rutavdraget har de försiktigtvis inga åsikter om. Men exakt samma argument gäller för Rutavdraget. Svarta jobb blir vita och trygghet för de anställda.
 
Det är häpnadsväckande att det faktiskt finns partier som tycker det är ok att dra av för manligt hantverksarbete men inte för kvinnligt städarbete. Att det ena anses vara så oerhört mer kvalificerat och fint än det andra.
 
Det är hög tid att det osynliga svartarbetet i form av städning mm uppvärderas. Hur länge till ska kvinnor diskrimineras?
Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Sara

    Jag trodde att du som politiker kunde skilja på bu och bä?

    Det handlar inte om manliga byggnadsarbetare eller kvinnliga städare utan om den skattesubventionerade tjänst man får utförd!

    Städning i de ”besuttnas” hem skall inte ha skattesubvention vara sig det utförs av män eller kvinnor de måste varje sunt tänkade människa förstå!

    Skall man ändra på beskattning av några tjänster så borde man sänka skattesatsen på allt arbete i tjänstesektorn och inte använda skattepengar till ”pig- butleravdrag”.

  2. Gertrud

    Ännu ett dåligt och konstlat sätt att försöka underblåsa tomt missnöje mot oppositionen. Vänsterrörelsen, exempelvis,har alltid bedrivit arbete med att uppvärdera de arbetande,kvinnor som män. Kvinnors arbete,oavsett de är städerskor eller företagsledare har varit och är mindre värderade tack vare könsmaktordning. Den maktstrukturen är väl viktigare motverka än att subventionera den? På vilket sätt är städning frigörelse? Varför ska kvinnor se det som ett alternativ? Varför ska det inte få kosta att få det städat? Tycker inte du att det är värt det? Ni visar med RUT ett tydligt kvinnoförakt!!!

  3. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Gertrud (2010-04-20 11:37)
    Det är tydligen helt okomplicerat att mäns jobb ska subventioneras av staten men inte kvinnors. Är inte detta ett tydligt exempel på just könsmaktsordningen. Att mäns arbete anses viktigare än kvinnors. Som bekant är det hushåll som har råd att köpa tjänster som är betalare i bägge fallen. Att köpa målning av fönster är ok enligt ditt sätt att se det men inte att tvätta samma fönster. Var finns logiken?

  4. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Sara (2010-04-20 09:14)
    Men målning av fönster i ”de besuttnas” hem har du inget emot. ROT-avdraget har alltid varit till för dem som har råd att betala för tjänsten. Det har aldrig varit någon diskussion om att det skulle vara ett Butler avdrag. Skillnaden är uppenbarligen att mäns arbete är riktigt arbete och då ska staten gå in för att förhindra svartjobb. Kvinnor är det inte lika viktigt med och kallas förklenande för pigavdrag. Jag håller inte med dig.

  5. Gertrud

    Du talar om mäns och kvinnors jobb. Är denna uppdelning naturgiven? Varför vidhåller du att det handlar om att ROT-avdrag är ansett OK bara för att det gynnar en ”manlig” bransch? Jag tycker,många med mig, att städare ska ha riktig lön. Inte fördunklas av subventioner. Att vissa människor ser städning som vardagsparia,något de knappt vill betala för,verkar tala sitt tydliga språk. Det är för att de som oftast nyttjat städare inte värdesätter städning/städare. Det är väl dags att låta städningen ha sitt verkliga pris. Uppvärdera yrket. Det kostar för de som städar.Subventioner förminskar!

  6. Wotan

    Men snälla Britt-Marie, försöker du fortfarande göra det till en könsfråga?
    Sist skällde du ut Alejandro (SSU) för att han ”såg ner på städerskorna”. Det fanns inte ens i din värld att en städerska kunde vara en man, t ex Alejandro själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.