Skolk ska införas i betygen!

Just nu är det en bedövande majoritet för att skolk ska införas i betygen i VK:s omröstning.   Men jag vet att det finns de som anser att: det är elevernas ensak om de vill gå dit eller ej. Problemet ur samhällssynpunkt är dock att det kostar pengar och det kanske till och med drabbar någon som inte fick just den platsen. Eftersom gymnasieskolan är frivillig är det väl rimligt att de som frivilligt har bett om en plats också fullföljer sin utbildning genom att gå på lektionerna.

Ur individsynpunkt är skolk nästan alltid en signal på att allt inte står rätt till. Vuxenvärlden måste våga bry sig och fråga vad som är fel. Åratal av misslyckanden, skulle ha kunnat förhindras om "skolksignalen" tagits på allvar.

Samhället markerar genom att inför skolk i betyget, att detta inte är ett önskvärt beteende. En viktig markering att skolan är viktig och eleverna har rätt att kräva hög kvalité.

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Maria Hansson

    Vem ska ansvara för att rapportera skolket till ´”hemmet”? Vem ansvarar för att följa upp rapporteringen, i de fall där ”hemmet” inte vidtar några åtgärder?

  2. Kurt Edlund

    Anmärkning för livet!?
    Var i ett rättsäkert samhälle finns en bestraffning/anmärkning som följer en livet ut? Inte ens en betalningsanmärkning hos kronofogden eller en brottsdom förföljer en människa livet ut! Nu vill några att kanske någon enstaka olovlig frånvarotimme i skolan för en tonåring ska för alltid finnas registrerat i deras meriter! SKÄMS – eller kasta första stenen! I ett rättssamhälle ska inte sådant få förekomma.

  3. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Kurt Edlund (2010-08-19 17:31)
    Nej, den olovliga frånvaron kommer inte synas i varken slutbetyget eller det samlade betygsdokumentet. Enbart i terminsbetyget.

    Det är alltså inte som du skriver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.