Moldavien tur och retur

Snart hemma igen efter förarbetet som valövervakningsledare för Europarådet i lokalvalet i Moldavien. Själva valet sker den 5 juni (jag ska alltså tillbaks ett varv till). Väldigt mycket är sig likt från svensk valrörelsen men en hel del är verkligen annorlunda. Det som är självklart i Sverige betraktas snarast som ett brott i Moldavien.

En sak att titta närmare på är kampanjen för att övertala studenterna att skriva sig i huvudstaden där de också bor. I Umeå är detta en självklarhet (att studenter ska skriva sig i Umeå) men i ett system där studenterna antas rösta på de mer europavänliga partierna (och därmed sabba för de partier som inte tycker så) höjs rösterna för att det är oegentligt.

Att vinna huvudstaden Chisinau är naturligtvis det viktigaste för alla partier och alla medel tycks vara tillåtna. Ett för mig nytt inslag är falska tidningar som har getts ut med snarlik logga som de "riktiga" tidningarna. Allt för att smutskasta den sittande regeringen. Frågan är dock om det fungerar. Min erfarenhet är att väljarna har mycket större koll än vad kampanjmakare (även de som verkar i det fördolda) förstår.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.