Jämställda kommunala bolag i Umeå?

Umeå kommun är bra på att klaga på privata företag om allt möjligt, men hur ser det ut hos kommunen själv? Inom jämställdhetsområdet finns det definitivt mycket kvar att göra. 23 av 34 ledamöter i Umeå kommuns största bolag är män. Dessutom, som ordförande och vice ordförande (som har mycket makt) är 6 av 8 män. När jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) besökte Umeå i fredags kritiserade hon just denna snedvridning.

Folkpartiet har nu väckt en motion i kommunfullmäktige om att införa en jämställdhetsstrategi inom de kommunala bolagen. Strategin används redan när det gäller val till statliga uppdrag. Det går ut på att för varje post som ska tillsättas ska både en kvinna och en man nomineras. Kommunfullmäktiges valberedning för i uppdrag att  utse den bästa sammansättningen.
 
Kommunala bolag borde vara föredömen när det kommer frågor som jämställdhet.
 
Just nu går uppenbarligen tankemödan mest åt att försöka förgöra privata företagare genom att helt utan rimligt skäl (förutom att Socialdemokraterna numera inte gillar företag som arbetar inom den kommunala sektorn) dra sig ur ingångna avtal.
 
Varför ska företagen stödja Umeå kommun när det gäller Kulturhuvudstad 2014 när kommunen inte stödjer duktiga företagare som gör ett "kanonjobb" och tillför Umeå mycket ny kunskap.
 
Det är samma sak med jämställdheten. Det går bra att begära av andra det man själv inte gör.
Etiketter:

2 kommentarer

  1. Britt-Marie Lövgren

    Som du förstår Leffe är det ganska begränsat hur många mandat Folkpartiet har i bolagen. Procentuellt sett ligger vi mycket bra till med jämställetheten på de mandat Folkpartiet har. Det samma kan inte sägas om helheten. När det gäller statliga uppdrag tillämpas den modell som vi föreslår. Ingan har klagat på det systemet vilket borde göra den möjlig även på den kommunala nivån. Den som lever får se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.