Lenas RUT-Verklighet

Läser Lena Anderssons krönika i Dagens Nyheter lördag den 8 okt. Där ondgör hon sig över att (s) inte vill ta bort RUT-avdraget för barnfamiljer. Jag citerar: ”Socialdemokratin ska inte genom subventioner bidra till att göra svenska medelklassbarn till varelser som vänjer sig vid att andra tar hand om hemmet och gör det arbete som föräldrarna inte orkar, har tid med eller vill göra eftersom de är viktiga personer med viktiga jobb.”

Jag undrar verkligen hur Lena Anderssons bild av en barnfamiljs vardag ser ut. Enligt tillgänglig statistik använder barnfamiljer rut-avdraget till hjälp med städning ungefär varannan vecka. Däremellan kan jag försäkra Lena Andersson att det finns åtskilliga tillfällen för barnen – och deras föräldrar! – att öva upp sina hushållssysslor: mat ska lagas, disk ska diskas, för hand eller i maskin. Ren disk ska återföras till skåpen. Tvätt ska stoppas i tvättmaskin, hängas till tork och återföras till garderober. Toaletter och handfat kan inte lämnas utan åtgärd i två veckor – måste rengöras mellan besöken av ”RUT”. Dammsugning blir sannolikt nödvändigt och kanske måste köksgolvet torkas av – mycket spill blir det, i en barnfamilj.
Lena Andersson har uppenbarligen synnerligen svårt med tjänsteköp – föräldrarna ska fixa allt, som på 50-talet, trots att båda med största sannolikhet jobbar heltid. Får samhället fortsätta att subventionera barnomsorgen i Lena Anderssons värld, månntro?
Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.