Umeå sviker ”samhällets barn”

Att placera ett barn utanför hemmet är ett av de mest drastiska åtgärder som kan göra i ett barns liv. Föräldrarna tas ifrån vårdnaden och istället ska samhället sörja för barnets trygghet och välgång. Tyvärr lyckas samhället sällan med detta, vilket inte minst kommer till uttryck i barnens skolgång.

 Av Umeås icke-placerade barn fullföljer 77,2% en gymnasial utbildning, vilket bara det är alldeles för få. Men när det kommer till placerade barn är siffran så skrämmande låg som 59%. Socialstyrelsen berättar  i ”Öppna Jämförelser” att fyra av tio placerade barn i Umeå inte tar gymnasieexamen. 
 
När samhället tar över ansvaret uteblir framgångarna. Jag har svårt att tro att alla tänkbara insatser har gjorts för bättre skolresultat. Nu finns det svart på vitt att kommunen som förälder är ett totalt fiasko när det gäller skolgången.
 
Folkpartiet har gång efter gång uttryckt oro för det bristande intressent från politiker för omhändertagna barns skolgång och att varje barn måste få en individuell studieplan för att säkerställa undervisningen.
 
Svaret på en motion i ämnet gav vid handen att det behövs inga åtgärder. Allt som ska göras är redan gjort.  Det är tydligt att Umeå kommun sviker de placerade barnen.
 
Mer info på bifogad länk.
 
Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.