Kyrka på karelskt vis – javisst!

Läser i VK om det jag tidigare hört glunkas om: att ortodoxa församlingen vill förvärva alternativt arrendera mark vid Nydala för att uppföra en kyrka.

Javisst, säger jag. Umeå kommun vill gärna se sig som en tolerant och omfamnande kommun. Det vill jag bidra till och hoppas på en snar lösning för ortodoxa församlingen. Det ska bli spännande att se och uppleva ett nytt inslag i miljön. Självklart ska jag lägga detta utflyktsmål till mina övriga.
 
Etiketter: ,

39 kommentarer

  1. f,Mikael Salgrin

    Jag är mycket positivt överraskad av det stöd som ortodoxa kyrkan får här i Umeå. Hoppas att prjojekt ” Karelisk kyrka ” ( vilket blir unik i Sverige )slår igenom och Umeå bli ännu gladare inför 2014 . Kan gärna svara på frågor på [email protected]

    Fader Mikael Salgrin ( kyrkoherde för den ortodoxa kristna kyrkan i Norrland )

  2. Klabbarparn

    Håller med! Jag är inte mycket för religion, men har settt såna kyrkor när jag besökt Ryssland och det är mycket fina byggnader. Vore verkligen ett roligt tillskott på Nydala.

  3. Andrej

    Ryssen i mig är verkligen tacksam för det fina stöd Umeå ger församlingen och föreningen. Samarbetet gör verkligen Umeås toleranta kultur gott.

  4. Julia

    Det glädjer mig verkligen att byggnad av en ortodox kyrka i Umeå har väckt ett sådant stort intresse bland almänheten!
    Tack för stödet!

    Julia Sandström
    ordförande i rysk-svensk kulturförening SPAS

  5. Paulina

    Vilken vaker kyrka kan det bli! Otroligt fint inslag för hela Nydala! Inte bara villor, sommarstugor och höga hus runt sjön ska det vara, utan en fin mötesplats för anmänheten (troende, intresserade, sökande, nyfykna)!

  6. familj locmeli

    vi är jätte glada och förhoppningsfulla, att kyrkan kommer att byggas. Vi kommer att stöda och hjälpa.Detta är stor fördel för Umeå, vi tror att många kommer att besöka den ortodoxa kyrkan.

  7. Iryna

    Det var på tiden! Det viktigt för alla ortodoxer som bor i Umeå och städer i närheten.Samt blir det en turistattraktion för Umeå.

  8. Alexandre P

    När flyttade jag till Umeå från Stockholm för 3.5 år sedan hade jag inga kompisar här. I kyrkan träffade jag massor av ny folk – både svenskar och de som pratar ryska. Jag är inte troende själv, men det gör ingenting för de som tror – jag får komma ditt och träffa folk, hjälpa också.

    Kyrkan blev en naturlig mötesplats för mig och mina kompisar.

  9. Yulia

    Idén att bygga ortodoxa kyrkan bör stödjas av alla politiska partier som vill utvekla både kultur och samhälle. Det är viktigt att ha lika stöd för alla människor oavsett deras religiösa tro.

  10. Tijn Hendrikx

    Tänk hur fint det kan bli med en vacker, liten träkyrka med kupol och solen som går ner över Nydalasjön om kvällarna! Tänk om Umeå som Europas kulturella huvudstad 2014 kan visa att det fortfarande finns hopp för det multikulturella samhället.

  11. Roslan

    Ja men det är klart sådant projekt är väldigt värdefullt att satsa på. Det kommer att bli mycket mer att se och mångkulturellt dessutom. Det är bra att man kan anordna någonting där med skolorna och så. Det tycker jag att det är värt!

  12. Dimitrij

    Äntligen!Jag är mycket glad att det fortfarande finns chansen att ha Ortodoxa kyrkan i Umeå.Vi tror verkligen och hoppas att det finns många högt stående människor att förstå oss,vanliga människor.

  13. Evgeniya

    Det känns mycket skönt att Ortodoxa församlingen i Norra Sverige får ett politiskt stöd! Kyrkan är ett naturligt inslag i det vardagliga för många människor, samt ett mötesplats. Vill gärna se att bygget blir av och tackar Dig för stödet till projektet!

  14. Lena

    Otroligt vacker kyrka kommer att bli, det måste jag säga! Det blir ett nytt inslag i miljön. Jag skulle vilja tacka alla som hjälper till det här projektet.

  15. Rebecka Atterhem

    Det råder ingen tvivel om att en kyrka i Karelisk stil skulle passa in i miljö vid Nydalasjön.Personligen är jag övertygad om att träkyrkan kommer snabbt att förvandlas till ett utflyktsmål för många människor oavsett religiontillhörighet. En träkyrka räknas som en konstverk och kommer att ge pluspoäng för Umeå som kulturstad året 2014.

  16. Andrej

    Idag har det blivit populärt bland svenskt folk att åka till Ryssland för att ta del av den ryska kulturen. Men nu kommer det att inte behövas göra om byggprojektet blir en verklighet. Jag hoppas att politiker i Umeå ska tänka mer strukturellt och se projektet inte bara som en vänlig gest mot ryskt folk utan också som ett verktyg till att göra Umeåstad tryggare, säkrare, mer attraktiv och inte minst som gynnar stads växande ekonomi. Den tanken att i Umeå finns en riktig kyrka i rysk stil, en rysk präst, folksamlingar med alla möjliga aktiviteter, umgängen och utställningar lockar mig mer för att åka på semester ditt än det gjorde förut. Det ända som jag vet nu när jag tänker på det framsteg som Umeå förhoppningsviss kommer att göra är att det blir bara bättre i alla avseenden för alla såväl för religiösa och ateister som för nyfikna och kulltur intresserade. Lycka till Umeåborna!

  17. Tatiana

    Jag är otroligt tacksam för allt som SPAS -föreningen gör för att vi ska kunna känna gemenskapen och låta våra barn ta del av det som är våra rötter och kultur. Mina barn är stolta över att de är ryska – fast de är födda i Sverige  – mycket på grund av det att de får så många positiva upplevelser när vi träffs, inte bara på gudstjänster. Barnteater, julföreställningar, skolavslutningar, traditionella ryska folkfester, rysk mat och så mycket mer! 
    En RIKTIG kyrka, så otrolig VACKER, så att man tappar andan, det blir ännu anledning att vara stolt över. jag hoppas verkligen på att  vi få behålla vår möjlighet att ha en  plats för att träffas och att kunna dela med oss vår kultur. TACK!!

  18. Tatiana

    Umeås vänort, Petrozavodsk, är Karelens huvudstad. Att bygga kyrkan i karelsk stil kan även bli ett intressant och annorlunda inslag i kultursamarbete mellan  orterna.  

  19. Nalle

    Hoppas du nu tänkt till. Alla ska väl va lika välkomna då, oavsett tro och oavsett vad föreningen sysslar med? Finns många föreningar i Umeå med mångt mycket mera medlemmar som skulle vilja bygga föreningslokal runt Nydala eller på aktraktiva marker i Umeå. Bra att du visar att du ska stötta det, för kyrkan har väl ingen förtur? Förening som förening, eller? OBS, jag har inget emot kyrkor så länge dom inte kräver eller begär mer än va alla andra föreningar får eller har rätt till. Så hoppas du visar samma stöd till dartklubbar, syjuntor, idrottsklubbar, vinprovarföreningar mm som vill skapa och öppna mötesplatser runt sjön;) För som politiker ska man ju va lika mot alla. Tack

  20. Tatiana o Hans Carlsson

    Kyrka i karelisk stil.

    Diskutionerna om att bygga en ortodox kyrka i Umeå har væckt starka kænslor i vår familj, som hyser tre generationer från Ryssland. Familjen ær stor och blandad : svensk-rysk och troende-icke troende.
    Att ha ett litet rysk kulturcenter med en sådan vacker gammaldags kyrka skulle vara viktig før oss på flera sætt :

    – barnbarnen får hjælp att behålla ryska røtter, ryskt språk och kultur;
    – svenska familjemedlemmar, slæktingar och vænner får glædje och nytta av en møtesplats på hemmaplan av en typ de tidigare uppskattat vid besøk i Ryssland ;
    – den ældsta av oss ær levande vittne till nær kyrkorna i Sovjet revs ned, och religion var straffbar under många decenier. Familjemedlemmar blev dræpa eller førsvann. Sådana minnen læmnar aldrig en.
    Och nu och hær i ett nytt land, skall møjligen byggas en liten kyrka som minner om den som brændes ner i hennes by……
    Orealistiskt i morsmors øgon !? Jo, men møjligheten att få kalla på præsten i sin sista stund och bikta sig på eget språk tryggar och trøstar henne.
    – Vi som kommit efter henne, væxte upp i en starkt ateistisk omgivning med
    svag moral. Vi kastades ut från vårt hemland, och sedan från ett land till ett annat. Under de svåra tiderna hade vi ofta bara en enda att lita till – Gud. Som tack før vi har det bra nu, stødjer vi kyrkobygget, och kommer att hjælpa så mycket vi kan.

    Vi ser med tillførsikt på framtiden, och noterar också stød från flera representanter før kommunala poltiska partier i frågan. Svenska samhællet står på god demokratisk grund.

    Familjerna Carlsson/Paromova/Jonson/Bondar,Larsson/Jacobsson/Lokteva,Karlsson.

  21. Irina

    Mycket glädjande projekt med att bygga en ortodox kyrka här vid Nydala både för rysktalande och det svenska folket som är intresserade av rysk kultur, språk och religion. Det passar perfekt inför Umeå Kulturhuvudstad 2014.

  22. Ekaterina

    Publicerade bevis på diskriminering av kristna
    Speciellt i forumet ”Möte om religionsfrihet”, som genomförts i Wien i 2010 på initiativ av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), utarbetad 40-sidigt dokument.. Det ger en detaljerad beskrivning av de händelser och situationer som resulterar i de senaste 5 åren har kristna varit offer för diskriminering och intolerans i olika europeiska länder: Frankrike, Italien, Storbritannien, Sverige, samt i Turkiet, Grekland och Albanien, sa ”en tidning Vecka” med hänvisning till österrikiska medier.

    Dokumentet, som utarbetats av personal på ”Övervakningskommittén för intolerans och diskriminering mot kristna i Europa”, berättar om våldshandlingar mot troende, inskränkning av samvets-och religionsfrihet, förtal och förolämpningar i media, vandalism mot kristna religiösa symboler och föremål.

    Dokumentet öppnas i detalj alla fakta och kallas till specifika individer som visar intolerans och diskriminering mot kristna i Europa.

    Dokumentet nämner ett antal rekommendationer till regeringarna i europeiska länder, Europeiska unionen och internationella organisationer för mänskliga rättigheter och i synnerhet kristna.

    Här kommer ett bevis på att kristendomen är en mycket diskriminerad religion i Europa. Det är tur att Sverige har politiker som Du som motsätter sig det onda utvecklingen och stödjer Svenska lagstiftningen där det står att Sverige har religionsfrihet, vilket är en mänsklig rättighet.
    http://storico.radiovaticana.org/sv1/storico/2010-12/445961_religionsfrihet_diskrimineringen_av_kristna_i_europa.html

  23. Mari

    Jag tror att den där föreningen har företräde eftersom de redan hyr ut ett lokal och mark vid sjön. Fast ide med kyrka med serveringen och båtuthyrning låter lite överdrivet…

  24. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Ekaterina (2011-11-24 09:57)
    Förföljelse mot enskilda människor eller grupper av människor är aldrig acceptabelt. Detta gäller oavsett om förföljelsen har sin grund i religiös övertygelse, politisk ståndpunkt, etnicitet, kön eller social läggning. Detta är i enlighet med FNs regler om de mänskliga rättigheterna, i enlighet med svensk lag och i enlighet med min egen, personliga övertygelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.