Tackar, tackar!

I Norrbotten har Allianspartierna insett fördelarna med en större region. Jag tackar – själv har jag länge pläderat för en större norrländsk region. Förvisso har vi en omfattande yta här uppe i norr, inte minst om man jämför med exempelvis Blekinge…

Men hur det än är, det är inte antalet kvadratkilometer som avgör en regions styrka  – det är dess människor!

Att norra Norrland, alltså de fyra nordligaste länen, tillsammans har så stor yta som 224.000 km² är inte så mycket att skryta med, när antalet invånare ändå inte blir fler än 876.000. Jämför med Västra Götaland – ytmässigt en liten plutt på 24.000 km², men med en befolkning på mer än 1,5 miljoner.

Västra Götalands län är ytmässigt jämförbart med Västernorrlands län – men med 6,5 ggr så stor befolkning. Ska man ta lilla Blekinge igen, är befolkningstätheten ungefär som Västra Götaland: Blekinge är ungefär en tiondel av Västra Götaland, både vad gäller yta och antal invånare.

Sådär kan man hålla på och leka med siffror. Trots allt talar de väl för sig själva, utan att man behöver göra tabeller. Stor yta räcker inte, inflytande på nationell nivå får man om man är flera.
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.