Var är kvinnorna?

Ingrid Hedström har en intressant krönika i Dagens Nyheter idag: http://www.dn.se/nyheter/ingrid-hedstrom-mindre-ricotta–men-mer-jamstalldhet . Hon skriver om Italien, där kvinnor vare sig förvärvsarbetar eller föder barn.

Detta är i och för sig en statistisk sanning; de kvinnor som faktiskt förvärvsarbetar, föder över huvud taget inte barn. Vilket beror på bristen på familjepolitik inklusive barnomsorg och vilket i sin tur resulterar i ett alldeles för lågt barnafödande. Ingrid Hedström visar tydligt på det paradoxala i att ett land med så stark småföretagartradition hamnat i en så drastisk statsskuldssituation.

Det stavas korruption. Det stavas män som stödjer män. Det luktar medeltid, snarare än ett modernt 2000-tal.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Bo

    Med goda kunskaper om Italien så kan jag säga att många kvinnor VILL vara hemma och sköta hemmet. Du sitter med dina svenska ögon och ställer diagnos. Och så blir du feministisk också. Det blir bara tramsigt.

  2. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Bo (2011-11-21 18:50)
    Med din kunskap vet du säkert att det inte föds särskilt många barn i Italien och att de ekonomiska bekymren håller på att sänka inte bara Italien utan många, många fler länder. Kanske hänger det ihop att kvinnorna inte har fått plats i det offentliga livet. Kvinnor gör skillnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.