Glasklara regler för glashuset!

Nu måste det bli ett slut på Umeå kommuns ständigt återkommande störande av demonstrationer och torgmöten.

Jag var själv med i lördags när det demonstrerades för att få en ändring på Väster- bottens inseminationsregler(se inklippt sist i meddelandet).
Demonstrationen skulle börja 16.00 och kom igång några minuter senare. Efter en kort introduktion började talet. Pga. den stränga kylan var det uppenbart för alla att detta inte kommer att pågå särskilt länge. Då börjar glashuset att via högtalaren föra så mycket väsen att demonstrationen störs ut.
Kommunen respekterar alltså inte den grundlagsfästa demonstrationsfriheten utan slår ut en laglig demonstration på Rådhustorget. Jag gick till glashuset och krävde att ljudet omedelbart skulle stoppas vilket också hände.
Detta är inte första gången detta sker. Jag har själv varit med ett antal gånger då glashuset s tillfälliga gäster inte tycker att de behöver ta hänsyn till demonstrationer – istället hänvisar dessa till att de minsann ”också” har rätt att höras på Rådhustorget. Kommunen tar sig rätten att förstöra aktiviteter som pågår.
Det påstods också att ansvarig för glashuset hävdar att de har all rätt i världen att låta. Normalt borde det inte vara några problem att glashuset avvaktar till demonstrationen har avslutats innan ljudet dras igång men i detta fall fanns nog inte riktigt förståelsen för att samverka. Glashuset ansåg tvärtom att de ansvariga för demonstrationen borde ha hört sig för med glashuset innan de startade sin aktivitet.
Umeå 2014:s uppgift kan inte vara att slå ut den grundlagsfästa demonstrationsfriheten. Denna gång gällde det homosexuellas rättigheter som blev störda av kommunens verksamhet. Nästa gång är det något annat som kommunen anser inte ska få hålla sin demonstration. Det måste finnas glasklara regler för att kommunen och gästerna i det kommunala torghuset inte på något villkors vis får störa demonstrationer.
 
Jag utgår ifrån att beslut kommer att fattas om att grundlagens demonstrationsfrihet ska följas även i Umeå och att glashuset inte får använda högtalare samtidigt som demonstration, torgmöte s mm pågår.
Demonstrationen handlade om:
Beskrivning
Idag får en kvinna som lever ihop med en man betala 300 spänn för insemination i Västerbotten medan en kvinna som lever ihop med en annan kvinna får betala 12000 kronor. Dessa regler beslutade Jämtlands,  Västernorrland och Västerbottens landsting om, men i januari ska detta omprövas! Frågan är om politikerna har tänkt om… Kom och visa ditt stöd för ett ändrat beslut av Norrlands inseminationsregler lördagen den 14/
 
 
 
Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Fredrik

    Gud vad du gnäller. Att gästerna i Glashuset tycker sig har rätten att låta innebär ju inte att kommunen medvetet försöker slå ut demonstrationer, vilket är vad du skriver i ditt inlägg. Du gör ju bara bort dig när du skriver sånt där.

  2. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Fredrik (2012-01-16 12:58)
    Åsikterna får stå för dig men om det inte kan lösas via konstruktiva samtal måste det finnas regler.

    Rätten att demonstrera är värd att strida för. Kommunen har självklart ett ansvar att hitta lösningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.