Färre i årskurs 9:e får fullständiga betyg i Umeå!

Läste just en uppgift från skolan i Umeå att antalet elever som uppnår betyg i 16 ämnen har minskat (se nedan). Ett oroande tecken med tanke på framtiden. 15% går alltså ur skolan utan fullständiga betyg

Sannolikheten att få ett jobb och därmed klara den framtida försörjningen minskar för den som inte klarar sig igenom gymnasiet.

Vad är problemet – en analys krävs!

 "En minskning med tre procentenheter till 85 % av andelen elever med minst betyget Godkänd i minst 16 ämnen i slutbetyget har skett under det senaste läsåret."

Genomsnittligt meritvärde för alla elever i åk 9 var 212 vt 2012, jämfört med 217 förra läsåret. Behörighetskraven till gymnasieskolan är något högre än tidigare och gäller för elever som söker till yrkesförberedande program. 90 % var behöriga till dessa program, vilket kan ställas i relation till att 94 % av fjolårets elever i åk 9 var behöriga till nationella program."
Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Millan Eriksson

  Hej Igen! Debatt om skolan igen och där har jag många synpunkter då jag har två barn som inte klarar skolan, men som tyvärr är utan diagnos. Med dagens system att barn ska ta ansvar för skolarbetet själv så faller dessa gråzons barn mellan stolarna. Det finns inte tillräckliga resurser för att alla barn ska få det stöd de behöver och skolan drar sig så långt det går innan de stöder de som behöver.

 2. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Millan Eriksson (2012-02-06 08:10)
  Jag har själv stora erfarenheter av skolans brister för 20 år sedan. Många sömnlösa nätter blev det. En av mina absolut största drivkrafter i politiken har varit att alla barn måste få det stöd och hjälp de har rätt till.

  En del påstår att situationen är bättre idag men dina ord visar på motsatsen. Håller helt och hållet med dig att systemet att barn ska ta ansvaret slår särskilt hårt mot dem som faktiskt behöver hjälp och stöd. Här måste det göras mer!

 3. lf

  Du har en partiledare som har sagt att han har tagit tag i utbildningsfrågorna.Han har ju haft 7 år på sig,och inte klarat uppgiften.
  Eller menar du att det är ett lokalt problem för Umeå?

 4. Britt-Marie Lövgren

  Svar till lf (2012-02-06 20:35)
  Att det behövs en grundlig analys för att klargöra varför dessa elever inte fått tillräckligt med hjälp och stöd de första åren i skolan är ställt utom allt rimligt tvivel. Det är därför det blanda annat på Folkpartiet i Umeås initiativ görs ett diagnostiskt prov i årskurs tre.

  Skolan är som du vet kommunal. uppenbarligen finns det goda skäl för förstatligande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.