Nya idéer bättre än inga alls!

Att Socialdemokraterna i Umeå inte skulle applådera Follkpartiets förslag för att få fler ungdomar i jobb var jag ganska övertygad om. Att idén var fackförbundets IF Metall borde möjligen kunnat underlätta intresset för frågan men ack, ack.

Yrkesintroduktion behövs. Uppenbarligen når inte den satsning som Umeå gör just nu på ungdomsjobb de som står längs från arbetsmarknaden. 550 ungdomar under 30 år lever på försörjningsstöd. Här måste det till förslag. Att likt strutsen sticka huvudet i sanden känns kanske lugnt och bra men det löser inga som helst problem.

Det är lätt att påstå att andra har dåliga förslag men betydligt svårare att göra något åt frågan. 550 personer väntar på en lösning och ca 1 400 ungdomar (beror på hur det räknas) är öppet arbetslösa eller i åtgärd på arbetsförmedlingen i Umeå.

 

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

 1. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Leif (2012-02-08 07:26)
  Uttalandet säger en hel del om dig och din syn på demokrati. Kanske du ska skriva till IF Metall också eftersom det är deras grundförslag med yrkesintroduktion.

 2. Andreas

  Nu blandar du äpplen och päron Britt-Marie. Metalls förslag och det FP kommit med är långt ifrån lika. Läs på, gör om och kom tillbaka. Men svara först gärna på frågan hur en 24 årig mamma/pappa tillika familjeförsörjare ska sig på 75% av lägsta lön inom vård och omsorg? Att sitta med din inkomst och komma med sådana här förslag visar bara på total brist på kontakt med verkligenheten.

 3. Anders

  Jag tycker du är direkt oseriös när du jämför ert usla lönedumpningsförslag med IF Metalls yrkesintroduktionsavtal.
  I det senare handlar det om att man har lön lägst enligt avtal för arbetad tid, medan den är lägre för den tid som man utbildar sig i stället för att arbeta. Det kräver dessutom att det lokala facket (klubb eller avdelning) blir överens om formerna, t.ex. utbildningsplan, handledning med mera.

  Ert förslag går enbart ut på att sänka lönen för ungdomar och skapa omotiverade löneklyftor. Det finns ingen arbetsgivare som anställer mer personal än de behöver, däremot kommer ert lönedumpningsförslag enbart att leda till att ungdomar blir en andra klassens anställda med små, eller obefintliga, möjligheter att till exempel skaffa eget boende. Eller ni tänker komplettera ert förslag med ungdomspriser på mat, hyra, el, telefon, kollektivtrafik etc?
  FP-förslaget hör hemma på soptippen och torde dessutom strida mot förbudet mot diskriminering pga ålder.

  Till sist, IF Metall tar bestämt avstånd från sänkta ungdomslöner för ordinarie arbetsuppgifter.

 4. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Andreas (2012-02-08 08:45)
  Tror du jag eller du vet bäst om vilket förslag som jag har lagt? Förslaget är lika med Metalls förslag. Det handlar inte om att alla under 24 år ska få lägre lön utan att de som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden ska kunna få arbetslivserfarenhet och handledning för att sedan kunna söka vidare. Max 1 år. Metall gillar idén men det gör uppenbarligen inte du. Hellre arbetslös är din lösning för en generation som riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden. Det påverkar inte arbetsmarknaden i övrigt.

  Läs länk till DN
  http://www.dn.se/ledare/huvudledare/nya-ideer-battre-an-inga

 5. Anders

  Det verkar ha väldigt lite gemensamt med avtalet inom industrin.
  Vilken yrkesutbildning är det du vill koppla anställningen till?
  I IF Metalls fall utgör de som har en yrkesintroduktionsanställning dessutom en egen turordningskrets. Tanken bakom detta är att de ska få fullfölja sin utbildning om företaget säger upp anställda. Om yrkesintroduktionen inte leder till fast anställning ska företaget skriva ett tjänstgöringsbetyg, som kan underlätta att få ett annat jobb i industrin. Om yrkesintroduktionen missbrukas av någon arbetsgivare kan det leda till att arbetsgivaren får betala skadestånd.
  http://www.ifmetall.se/ifmetall/home/home.nsf/LUUnique/avtal%20om%20yrkesintroduktion

 6. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Anders (2012-02-08 19:58)
  Förebilden för förslaget är det avtal som Metall har tecknat. Det står fullständigt klart. Eller som DN:s ledarsida uttryckte det i tisdags. ”förslaget är nästan en blåkopia av Metalls yrkesintroduktionsavtal”. Avtalen ska slutas med facken på motsvarande sätt. I Sollentuna har Visionen och Kommunal inbjudits. Enligt DN i tisdags har Kommunal tackat ja så här långt.

  Det handlar om yrkesintroduktion med handledning och utbildning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.