Rör inte något i min tillvaro!

När den allmänna pensionen infördes år 1913 var medellivslängden 60 år, medan pensionsåldern var 67. Idag lever vi betydligt längre samtidigt som pensionsåldern sänkts till 65 år.

Jo, jag vet att alla inte orkar arbeta ens tills de är 65. Men jag är också mycket medveten om att alla människor inte är lika. Som liberal är det främmande för mig att ha regler om förutsätter att alla är stöpta i samma form.
En möjlighet att arbeta till 75 kan alldeles säkert vara attraktivt för vissa. Kanske inte heltid och kanske inte i det arbete personen haft tidigare, men jag är övertygad om att det kan finnas uppgifter som passar den som är beredd att pröva nya uppgifter.
Det allra viktigaste med den här diskussionen är dock, som jag ser det, att öppna ögonen för alla, både arbetatagare och arbetsgivare, om att Sverige behöver kunna ta tillvara den kompetens och arbetsinsats som finns även bland äldre. Diskriminering av äldre får nog betraktas som ett faktum i vårt land, även om vi inte vill erkänna det.
Samtidigt vill jag påminna om att äldre med stor yrkes- och livserfarenhet knappast kan anklagas för att stänga ute unga som ännu inte fått in en fot på arbetsmarknaden.
Framtiden kommer att behöva både yngre och äldre, både invandrare och de som varit svenskar i generationer. Vi måste se sanningen i vitögat och erkänna att hela Europa har samma utmaning: en åldrande befolkning och många uppgifter att lösa.
 
Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. lf

    Jag fattar inte detta snack om pensionsåldern.Är det nåt hinder att alla som vill jobba till 75 år,ja möjligtvis arbetsgivaren.Men problemet är att alla inte orkar,speciellt de med tunga fysiska jobb.
    Om detta skulle få nån reell effekt så skulle du då efter din politiska karriär ev.vis gå in som sjukvårdsbiträde och Reinfeldt kanske bli betongarbetare.

  2. lf

    Ja,jag jobbar inte mer med kommentarerna i än du som bloggare.
    Men jag förstår inte Reinfeldts utspel.Förstår du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.