Umeå Filmfestival, Var god dröj?

Umeå filmfestival läggs ner

Umeå kommuns kulturnämnd har efter 22 år beslutat att dra in sitt ekonomiska stöd till Umeå internationella filmfestvial. Som en direkt konsekvens av detta måste festivalen med omedelbar verkan ställa in all verksamhet och föreningens hot om konkurs är nära förestående.

 

Så var rubriken 2007. Nu skulle det städas och att filmfestivalen var akut i behov av vad som i sammanhanget kan kallas för "nålpengar". Frågan är vad som hände sedan? Var det så lätt att bara låta Folkets Bio ta över det hela. Visade det sig att det går att göra filmfestival utan att tillskjuta mer pengar än vad som motsvaras av en heltidslön.

Sanningen har visat att efter 2007 har det knappt hänt något alls. Något som ens med mycket livligt fantasi kan sägas vara något liknande som Umeå Internationella Filmfestival finns inte ännu i denna dag snart 4,5 år senare. Det tog en månad att radera festivalen som kämpat i 22 år eftersom det fannas så otroligt många som skulle göra något bättre på en gång.

Helt uppenbart finns det inget intresse för film överhuvudtaget hos den styrande majoriteten Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Läs Bengt Lidströms utmärkta artikel i VK idag på kultursidan.

http://www.vk.se/573391/ge-europeisk-film-ratt-plats

 

Ge eropeisk film rätt plats.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.