Dags för obligatorisk a-kassa!

Nu är det verkligen hög tid att införa obligatorisk a-kassa. Idag hör vi om att många arbetslösa saknar ersättning från a-kassan; i flera fall för att personen aldrig gått med eller gått ur när jobbet tog slut. Uppenbarligen har facket misslyckats att informera om vikten av att vara med i a-kassan och fortsätta att vara det även när man blir arbetslös.

För mig är det helt obegripligt att inte a-kassan betraktas som en socialförsäkring som andra. Sedan är det förstås självklart, att även för a-kassan krävs regler för att kvalificera sig – precis som för sjukförsäkringen. Utan kvalificering för sjukpenning, utbetalas lägsta garantibelopp. På samma sätt tänker jag mig att a-kassan kunde organiseras.
Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. Millan Eriksson

  Hej!
  Jag tycker det är vansinne med en obligatorisk a-kassa om avgifterna ligger så högt som de gör nu. Det är pga att avgifterna är så höga som folk inte har råd att vara med, det handlar inte om att man gått ur för att jobben tar slut. 🙂

 2. Jan-Erik Vahlström

  Vadå dax för a-kassan? Det är ju ni med moderaterna i spetsen som har nedmonterat den. Dessutom så har ersättningen legat still trots att lönerna har gått upp, så ersättningen ligger på en betydligt lägre nivå än vad procentsatserna ger sken av.

 3. Jan-Erik Vahlström

  Dessutom så har ju statsministern samt hans ansvariga minister sagt att arbetslöshetsförsäkringen fungerar bra och man har inga ambitioner att ändra på den. Under tiden som man (ett fåtal) har a-kassa så skall man se till att få ett jobb. Ett jobb som inte finns och a-kassan skall ju inte vara nåt som man ska ha som försörjning efter den tiden.Sedan får man leva på föräldrar eller ev om man kan få socialbidrag. Alliansens politik är grym, orättvis och hjärtlös.

 4. David Ekstrand

  Fast problemet idag är ju att många inte uppfyller ens grundvillkoren i a-kassan. Om alla vuxna svenskar ska betala in pengar till a-kassan så kommer studenter att behöva betala in tusentals kronor varje år utan att få någonting tillbaka, eftersom vi har avskaffat studerandevillkoret. (De kan få försörjningsstöd, men det är ju något annat än a-kassa.) Så länge som de som är nya på arbetsmarknaden (unga, invandrare) inte vinner något på att vara med i a-kassan så är det självklart att de inte kommer att gå med. Att tvinga dem att vara med i a-kassan utan att på något sätt låta dem få tillbaka det de betalar in innebär att lägga en pålaga på de svagaste, vilket inte känns särskilt socialliberalt. Vi borde skicka en tydlig signal om att samhället är redo att ekonomiskt stötta de som är villiga att söka jobb och ta de jobb som erbjuds.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.