Socalbidrag kan aldrig vara målet!

Debatten i kommunfullmäktige gav följande resultat: Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är övertygade om att försörjningsstöd är en bättre lösning för ungdomar än att introduktionsjobb på kommunen.

Det gäller helt enkelt att sitta still och begära en hög lön. Att vi alla andra inser att det inte kommer att fungera hör inte hit. I januari var det 460 ungdomar under 30 år som levde på försörjningsstöd. Inte heller denna siffra var något som helst problem. I själva verket kommenterades inte detta överhuvudtaget. Uppgiften behandlas som ointressant. Vad som händer med dessa ungdomar är ingen fråga som Socialdemokrater och Vänsterpartiet arbetar med.

Spännande då är det att höra på radion att ungdomar från Malmö åker till Köpenhamn för att lära sig ett jobb och samtidgt få utbildning. Lärlingsjobb!

Att göra detsamma inom Umeå kommun besvaras av Christer Lindvall (S) med Nej, Nej och åter Nej,

Allt som ska göras är redan gjort i Socialdemokraternas Umeå. Inget behöver förändras och attityden till förändringar inom den kommunala sektorn: säg Nej – det gäller framförallt alternativ verksamhet som friskolor och alternativ i vården. Men även förändringar inom missbruksvården för unga avslogs med endast en rösts övertag. Rösta nej, oavsettt om idén är bra lyder stridsropen.

Holmlunds pragmatiska styre där nya idéer var tillåtna (oavsett vad partikansliet i Stockholm tyckte) verkar gå i graven med de styret med Christer Lindvall och Hans Lindberg utöver. En attityd som kommer att förändra Umeå. Den som hellre tittar i backspegeln, än att se möjligheterna i framtiden kommer aldrig att vara en vinnare!

Etiketter: ,

6 kommentarer

 1. Millan Eriksson

  Jag håller igen med dig, nog för att jag egentligen är ”Sosse”. Socialbidrag kan aldrig vara bra, måste vara bättre att ungdomar får ett lärlingsjobb eller introduktionsjobb, då får de iaf in en fot någonstans, de får en social situation som är mer hållbar än att gå hemma och få socialbidrag. Pengarna måste ju ändå komma från någon kassa så varför inte få jobba för dem!?

 2. Patrik Hockum

  Det är ju inte en lokal fråga men hur ställer du dig rent principiellt då till att riksdagsledamöter som åkt ur riksdagen kan kvittera ut inkomstgaranti på 80% i tolv månader utan krav på att söka något jobb? Och 80% är verkligen 80%. Inget tak där inte.

  Är det inte bättre att de får ett jobb? Eller är det ok att sitter och loppar sig för skattebetalarnas pengar?

  Jag menar, sådana här frågor får ju lite mer bredd när man tänker på att den politiska eliten kommer med försämringsförslag för utsatta grupper i samhället men själva inte är beredda att sänka sin levnadsstandard.

 3. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Patrik Hockum (2012-02-28 10:43)
  Självklart är det bättre att de har ett jobb. Vad är ditt förslag för att de 460 personer under 30 år som lever på försörjningsstöd i Umeå just nu. Uppenbarligen har de inte kommit in på arbetsmarknaden. I Danmark talas om lärlingsutbildning som en lösning även för svenskar som åker över sundet. Är det bättre att vara arbetslös än att ha ett arbete med utbildning att gå till?

 4. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Millan Eriksson (2012-02-28 07:59)
  Ja och därigenom fortare kunna hitta ett annat jobb. Det gäller att börja någonstans för att kunna fortsätta. Tack för dina rader. Just nu tror jag att hela världen är tokig när socialbidrag anses bättre än ett ingångsjobb.

 5. Patrik Hockum

  Lönedumpning får aldrig bli lösningen. Kommunen gör redan nu mycket för att få ungdomar i arbete men kan och bör göra mer. Jag är helt övertygad om att börjar man sänka lönen för vissa grupper så kommer det bli styrande på arbetsmarknaden och många arbetsgivare kommer utnyttja det för att pressa ned lönerna.

  Jag ska erkänna att jag inte är expert på arbetsmarknadsfrågor utan min kommentar syftade mest på det faktum att sådana här förslag oftast kommer från välbeställda människor (ingen särskild pik till dig) som själva aldrig skulle kunna tänka sig att leva på 6000 kr i månaden, som ens inte skulle kunna tänka sig att frysa sin egen lön för att någon annan skulle kunna få jobb. Det är inget isolerat för Umeå. Vi hör dessa krav runt om i hela västärlden. Inte minst nu inom EU. Fast de som kommer med kraven på att människor ska jobba längre för mindre lön har inga som helst planer på göra detsamma själva.

  Jag kan inte påminna mig om att någon gång ha hört att företagsledare, politiker eller finanstoppar som solidariskt sänkt eller ens frusit sina löner eller bonusar (politiker har inga bonusar) eller extratillägg för att lösa någon arbetslöshetsfråga.

 6. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Patrik Hockum (2012-02-28 13:44)
  Ok det är bättre med socialbidrag om du får bestämma! Eller kanske en medborgarlön där alla får lika mycket och ingen behöver jobba!

  Min syn är att arbete i sig har ett värde. Att stå utanför är inte bra för någon. Vad vill du göra för de 460 som idag står utanför och idag får försörjningsstöd?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.