Hönan eller ägget?

Umeå har ambitionen att växa till 200.000 invånare. För att dessa 200.000 invånare ska ha någonstans att bo, krävs fler bostäder, det är helt klart.

Redan idag efterfrågas bostäder – men främst av två kategorier umebor: unga och gamla. Det som förenar dessa är att de inte är villiga / har möjlighet att betala vad det kostar att bo i en nyproducerad bostad.
En stor andel äldre umebor bor i egen villa, även personer över 80 år. Inte så underligt: känner de att de orkar finns knappast någon anledning att lämna sin inbodda och trivsamma bostad. Och sannolikt bor de mycket, mycket billigare i villan än i en nyproducerad seniorlägenhet. Ekvationen går inte ihop – åtminstone inte om den som sålt sin villa och sannolikt gjort en rejäl vinst, inte är beredd att använda en del av avkastningen av vinsten till att dryga ut pensionen och därmed ha råd att betala hyran.
För ungdomar är situationen en annan, de har knappast en äldre, lågbelånad villa att sälja. I den gruppen är önskan stark: en lagom liten, gärna centralt eller universitetsnära belägen lägenhet med låg hyra. Men inte korridorrum! Det efterfrågas knappt alls av dagens studenter.
Den här ekvationen går inte heller ihop, men här finns nog bara regeln att ”gilla läget” att tillgå. För nej, Umeå har inte storstädernas extrema brist på bostäder att tampas med. Det finns trots allt möjligheter att få studentrum (kötid på Mariehem ca 1 termin) eller att dela lägenhet med andra i samma situation.
Hur var det då med hönan och ägget? Ja, jag vill verkligen att Umeå ska växa, men jag tror faktiskt inte att någon flyttar hit bara för att det finns bostäder, hur attraktiva de än är. Jag tror egentligen bara det finns två starka skäl att flytta hit: antingen för studier eller för jobb.
Attraktiva Umeå kräver fler företag, fler entreprenörer, fler möjligheter att förverkliga sina livsdrömmar!
Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Hönan & ägget, ja. För att få fler jobb till umeå, behövs det många fler bostäder. Bostadsbristen är boven som driver upp spekulationen med hus och bostadsrätter. Ett ökat bostadsbyggande (beroende på hur högt) skulle driva ner spekulationerna på bostäder och göra umeå mer attraktivt att flytta till. Tyvärr så skulle det drabba många som har betalat dyrt på denna bostadsspekulation men helt klart en önskvärd och nödvändig utveckling.

  2. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-03-09 13:10)
    Men jobb kommer inte flygande som stekta sparvar även om det finns aldrig så många tomma lägenheter. Vem ska betala för tomma lägenheter tycker du? Bostadens hyresgäster drabbas eftersom något annat inte är tillåtet enligt lag. Efterfråga och utbud måste hänga ihop. Sandåkern verkar inte heller allt för lättsålt. Själv tror jag att många väntar på byggandet av ön. Tidigare läggning!?

  3. Jan-Erik Vahlström

    Där har vi problemet med hönan & ägget igen. Naturligtvis så menar jag inte att man skall sätta igång att bygga för att lägenheterna ska stå tomma, bara det att jobben även hänger ihop med kostnadsutvecklingen för bostäder. Om jag inte minns fel så ligger umeå på nionde plats. Föga smickrande. Sandåkern, ja- Hade man istället där byggt hyreslägenheter så är jag övertygad om att dom hade gåt åt direkt. Kolla på Bostadens kö. Lägenheterna försvinner lika fort som dom kommer in. Ofta så finns det inte en enda lägenhet ledig och kötiden är lång. Tyvärr så missgynnas ju hyresrätten så till den grad och denna regering strävar ju efter att ombilda dom som redan finns till bostadsrätter och ägarlägenheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.