Företagsfientliga Umeå

Umeå gör sig nationellt känt för att vara företagsfientliga – var ska detta sluta?

Utifrån detta skrev jag idag en interpellation:

 

Till
Kommunstyrelsens ordförande
Lennart Holmlund
 
Företagsfientlig attityd i Umeå
 
Uppenbarligen ogillar Umeås Socialdemokrater att hemtjänstberättigade själva fritt kan välja hemtjänst bland de företag som är certifierade. Genomförande av LOV var Umeå tidiga med att applådera, möjligheten att själv kunna välja mellan utförare – både kommunala och privata – har varit en självklarhet.
 
Certifieringen innebär att verksamheten förbinder sig att uppfylla kvalitetskrav mm för att få vara med. Utifrån detta väljer brukaren vem de vill få tjänsterna utförda av.
 
Nu är det annat ljud i skällan. Nu vill kommunen ha insyn i företagens ekonomi och begär besked om eventuella vinstuttag ur företagen. Helt uppenbart finns inget som helst förtroende för företagen och samtalsklimatet gentemot företagen kan knappast kallas positivt.
 
Samma negativa syn på företagsamhet gjorde att det mycket populära äldreboendet ”Skräddaren”, trots höga kvalitetskrav mm, plötsligt ska överföras till kommunalt utförande i höst. Här är inte kvalitén avgörande om ett boende är bra eller inte, eller för allt i världen vad de boende tycker och anser. Här är det politiska dogmer som är viktiga. Privata företag ska motarbetas oavsett om de gör ett bra jobb eller ej.
 
Företaget Umeå Kommun längtar tillbaka till monopoltiden då det var ensam på marknaden och det enbart fanns ett val att göra. Eller snarare: då det inte fanns något val. Monopolet var betydligt dyrare för kommunen (oklart varför men det var så). Idag får inte kommunens verksamhet vara dyrare än de privata utförarna.
 
·         Hur motiverar Lennart Holmlund kommunens helomvändning när det gäller synen på företagsamhet inom äldreomsorgen. Finns det något att klaga på i Umeå när det gäller privata företagare inom omsorgssektorn (brukarna ger höga betyg).
·         Kommer samma företagsfientliga krav ställas till alla företag som kommunen upphandlar?
Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. TC

  Umeå borde kunna bli mer attraktivt för företagen utan att skattebetalarnas pengar ska skänkas/slösas bort til att hamna på giriga företagares privata bankkonton! Enda sättet för privata företag att uppnå vinst inom skattefinansierade verksamheter såsom skola sjukvård och omsorg är genom att på ett eller annat sätt pressa kostnaderna istället för att använda alla pengar som skattebetalarna betalar ut till dem till att förbättra verksamheten! Privata aktörer inom bland annat äldreomsorgen kan alltså enbart ta ut vinst ifall de väljer att avstå från att istället använda skattebetalarnas pengar till att ytterligare förbättra verksamheten eller ytterligare höja lönerna för de anställda!
  Umeå universitetet borde fokusera mycket mer på teknisk och naturvetenskaplig forskning för att nya produkter ska kunna uppfinnas som sedan nya företag kan bildas för att producera! Umeå kommun borde satsa mer på att erbjuda universitetsnära lokaler till nya företag som kan bildas ur den tekniska forskningen, så Umeå kan fokusera på att bli ”företagsvänligt” genom att hela tiden ha lediga lokaler tillgängliga till subventionerade hyreskostnader i närheten av universitetsområdet, istället för att försöka vara så lättblåsta som möjligt när det gäller villkoren för hur privata alternativ inom äldreomsorgen o skolan… ska kunna ta ut vinst på pengar avsedda för omsorg eller undervisning…! Umeå måste dessutom bli snabbare när det gäller att bevilja olika byggärenden…!

 2. TC

  ”Fri konkurrens” fungerar inte i skattefinansierade verksamheter som äldreomsorg och skola… eftersom alla äldre har rätt till bra omsorg, och alla barn har rätt till bra undervisning, och det ska aldrig tvingas vara individens ansvar att ”välja rätt” privat företag för att få den omsorg, utbildning, de har rätt till! Ansvaret för att få bra omsorg ska alltså inte ligga på den enskilde pensionären som själv ska tvingas byta till, flytta/välja, annat privat alternativ ifall omsorgen är dålig i den nuvarande!
  Jag önskar Fp vore mer ”social-liberala” och mindre ”ny-liberala”! Den bästa regeringen för Sverige vore ett regeringssamarbete mellan Fp och S och Mp!

 3. Britt-Marie Lövgren

  Svar till TC (2012-05-14 11:59)
  Hög kvalité är inte lika med kommunalt utförande. Det finns det många exempel på. Att det finns möjlighet att välja och välja bort har höjt kvalitén för alla. Hög kvalité är det viktiga inte vem som är utförare.

 4. Britt-Marie Lövgren

  Svar till TC (2012-05-14 11:02)
  Tror tvärtom att de privata utförarna inte har något som helst utrymme att slarva med sina uppgifter. De som har valt dem kommer i så fall att omgående byta. Eftersom den kommunala och privata omsorgen har samma kostnadsersättnig finns det inte mycket utrymme att stoppa pengarna i egen ficka. Den som inte sköter sig åker ut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.