Ungdomsarbetslösheten för hög hur den än räknas!

Ungdomslöshetsstatistiken är enligt SCB 25,5% just nu för åldersgruppen 15-24 år gamla. Alla vet vi att de flesta 15,16, och 17 åringar (och bra många av 18-åringarna också) går i skolan. En och annan söker helgjobb någon timma och betraktas därmed statistiskt som arbetslös.

Men detta är inget tilltag av den svenska Alliansregeringen eller oppositionen i riksdagen. Tvärtom är förklaringen följande:
Begrepp och definitioner AKU
Oktober 2007 ändrades den officiella arbetslöshetsdefinitionen. I enlighet med EU:s förordningar ingår from. oktober även heltidsstuderande som sökt arbete i gruppen arbetslösa och därmed i arbetskraften. Tidigare ingick dessa i "ej i arbetskraften".
Kan vara bra att veta för den som möjligen har läst Bertholof Brännströms krönika i dagens (14 maj) VK. Umeås ungdomsarbetslöshet (anmält till arbetsförmedlingen) har helt andra siffror – 1 228 personer som även detta är alldeles för högt enligt min uppfattning.
Ingen ungdom ska behöva gå arbetslösa!
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.