200 000 invånare har aldrig varit realistiskt

Umeås mål eller snarare vision om 200 000 invånare 2050 är helt hugget ur luften. Det gamla uttrycket att sikta på månen för att träffa trädtopparna omsatt i modern tappning. 800 personer/ år är ett mer realistiskt mål de närmaste åren. Att göra om trolleritricket som uppstod när Umeå Universitet etablerades känns inte särskilt sannolikt.

Att det kommer att bli svårt att rekrytera till Umeå Universitet när studentåldersgrupperna minskar har varit väl känt under åtskilliga år. Den tänkta räddningen med utländska studenter utanför EU och Europa har också stängt när gratisplatserna försvann (det finns stipendium men inte alls i lika stor grad).

Nu gäller det för Umeå att matcha studenter och företag. Att visa att Umeå är orten där inget är omöjligt och att alla företagare tas emot med öppen famn och en kommun som verkligen gör allt för att hjälpa till.

Tyvärr finns inte den viljan hos styret idag. Misstänksamheten mot företag framförallt inom vårdbranschen tar sig ständigt nya uttryck och detta utan att det finns några missförhållanden att vara upprörd över. Med den inställningen ser Umeås framtid inte särskilt positiv ut.

Umeå Kommun måste helt enkelt sluta att leka affär där alla konkurrenter helt enkelt via politiska beslut ska förintas. Umeå Kommun kan göra skillnad genom att upphandla mer verksamhet än vad som sker idag. Här finns ett jättemotstånd.

Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. Kerstin

  Hej Britt-Marie!
  Nu är lägenheterna på Backens Trygghetsboende ute. Du, håll tummarna! K.

 2. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Kerstin (2012-05-16 12:49)
  Kul med ditt omedelbara svar. Jag håller tummarna för att du ska kunna få hyra en lägenhet och passar på att göra en första reklam för ett planerat möte med Liberala Seniorer om just Backens Trygghetsboende den 8 juni (inte helt klart ännu).

 3. Urban Bengtson, idékonsult

  200 000-siffran var jag ensam om att ifrågasätta i remissvar på översiktsplanen. Bra att fler höjer rösten här.

  Tron på ett bad med ”stark attraktionskraft” och ”nyskapande koncept för upplevelser” (ur badprospektet Umeå kommun slog fast för Nannaplaneringen 2008-02-15), har jag också avvisat.

  Då gällde det att göra detta på hela Nannakvarterets yta utifrån badutredningens intentioner. Nu har kommunledningen krympt ytan till nästan bara hälften.

  Detta är ett trolleritrick som inte heller fungerar. Låt därför det föreslagna kommunala badbolaget få annat mer realistiskt och för ett utvecklande Umeå annat uppdrag i annat bad- och simläge.

  Barnvänligt läge är det inte heller i det cykelfarligaste området i Umeå i ett kvarter omgivet av tät bil- och busstrafik.

  Nya invånare lockas inte heller av ett litet och standardiserat äventyrsbad (så är det med nu anlitade konsultfirma och för liten yta).
  Inte heller av en otillräcklig 50:a (ej 25 m bred) som dessutom blir en lekdel enligt senaste besked.

  Umeå kommun kan göra skillnad genom att skapa nytt för bad/simning där universiteten ligger, på campus, där en idrotts- och motionsanläggning av Europaklass ligger och verkligen lockar folk.

 4. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2012-05-16 16:32)
  Notera att 200 000 numera inte ses som ett tillstånd 2050 utan snarare en vision. En och annan har studerat den demografiska prognosen och kanske insett att det knappast är möjligt att uppnå 200 000 2050 med mindre än att det sker någon form av katastrof.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.