Umeås syn på privat företagsamhet!

Att Vänsterpartiet i Umeå inte älskar privata företag är helt uppenbart efter fullmäktigedebatten i förra veckan (och tidigare).

Gång på gång antyds det att de privata företagen skulle göra ett sämre jobb eftersom de jobbar för ett privat företag och inte för kommunen.  Hans Bergström  /26/6/ Dagens Nyheter med flera har hängt på debatten på riksplanet.
 
Hur kan det vara att den kommunalt anställda är ädlare än en privat anställd?
 
Inget pekar på att det skulle vara på det sättet men ändå motarbetar Vänsterpartiet och Socialdemokrater privata initiativ i Umeå.Ilskan är till och med så stor att det privat drivna äldreboendet "Skräddaren" ska gå över till kommunal drift.
 
I höst kommer de som idag är anställda på det mycket populära äldreboendet Skräddaren – och väljer att stanna kvar – att få kommunalt styre och även kommunal lön.
 
Men det satt hårt inne för kommunen att inse att lagar och regler måste följas oavsett driftsform. I de här frågorna råder maktfullkomlighet hos Vänsterpartiet och Socialdemokrater. Den tidigare pragmatismen som var en framgångsrik väg är uppenbarligen helt stängd.
 
Bergströms slutsats är att bägge verksamheterna behövs. "En klok politik är att värna både rättsstaten och det goda entreprenörskapet.” 
                         
Bifogar länken för den som vill läsa Bergströms kolumn:

http://www.dn.se/ledare/kolumner/adlare-kan-ingen-vara

Etiketter: , ,

6 kommentarer

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Men vad gör Folkpartiet för att uppmuntra och stödja egendrift i offentlig verksamhet?

  Just nu pågår i Umeå planer för Sveriges största och mest intressanta fristående dagisprojekt, en campusförskola om flera avdelningar, genom personalkooperativet Professorn.

  Störst för att det omfattar upp till 10 avdelningar och intressantast för att det också är ett innovationsprojekt och har universitetskoppling genom Uminova Innovation.

  Trots att det är politiskt godkänt, Umeå universitet år positiv och markägaren Akademiska Hus har visat på tomt, är det tyst utåt från politiskt håll i Umeå.

  Om nu Professorn förverkligar sina unika barnomsorgsplaner till år 2014 kan det bli något att visa under kulturhuvudstadsåret.

  Folkpartiet med tradition i Umeå för förskolesatsningar och med förskoleminister på riksplan har flera anledningar att göra campusdagisidéerna i Umeå riksbekanta.

 2. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Leif (2012-06-27 08:47)
  Skräddaren i Umeå har så här långt varit ett mycket populärt äldreboende. Skälet för att kommunen ska överta det heter Carema. Det har inget att göra med innehållet i verksamheten. När nu kommunen tvingas att omplacera anställda pga att gamla bli lidande (Västerbottensnytt igår)är inte den första tanken att ändra driftsform. Rent logiskt borde det annars bli din slutsats.
  – eller?

 3. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2012-06-27 07:55)
  Folkpartiet har kämpat för intreprenader (försämrats av S och V), för alternativ (försämrats av S och V), var genom Anna-Karin pådrivande för alternativ inom barnomsorg och äldreomsorg när hon var socialnämndsordförande. Du vet också att Peter Sedlacek jobbar hårt med Campusförskolan.

 4. Urban Bengtson

  OK, men var syns FP:s i campusförskolesatsningen medialt, uppåt gentemot regeringen om framåt Umeåidéer och på annat sätt som ger dessa idéer mer stöd?

  Det finns även spännande och unika inslag i husutformningen som kan ”sätta Umeå på kartan” som det heter. Innovativ förskola heter ett material som beskriver detta.

  Samt att belysa den ekonomiska problematiken i frågan om bidraget, kanske t o m uppmärksamma utbildningsministern då problem för dagisföretagare om orättvisa regler kan riskera sådana här satsningar, precis som regelverk för andra företagare hindrar utveckling.

 5. Chiafrön

  Känner igen detta, vi har samma problem i Arvika. Sen ligger vi på botten listan för nystartade företag i Sverige, något som visar hur kommun drivs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.