Det är så sorgligt när unga…

…människor går sönder.

Man kan gå sönder på olika sätt. Både psykiskt och fysiskt. Ibland på båda sätten samtidigt.

Ett enda litet felaktigt beslut kan bli så ödesdigert att det lägger hela framtiden i spillror innan den knappt börjat. Jag tänker främst på dem som begår så fatala misstag som inte bara skadar dem själva, utan i många fall även kan skada omgivningen.

Vapen, droger, rattfylleri och andra saker som inte bara påverkar den enskilda människan utan även människor runt omkring.

För kring alla små missbrukande småtjyvar så finns det oftast en hel hop anhöriga som inte kan göra annat än att se på när sina närstående som går på olika droger sakta dras längre ner i träsket där den onda cirkeln snabbt sluter sig:

Droger, inbrott, misshandel, ännu mera droger, hot, våld, mera knark, bötfällningar, förnedring och misär i alla former.

Jag läste kommentarer i vk idag som handlade om de unga killarna som ligger svårt skadade på lasarettet, kanske med skador för livet.

Jag blir ledsen som fan när jag ser vad en del skriver. Visst, killarna HAR gjort bort sig sjukt mycket och ja, de har säkert förbannat ont och självklart kommer de att kosta samhället mycket pengar.

MEN… Vad många inte ens reflekterar över är att det faktiskt är människor. Människor som gjort många felaktiga val och till slut hamnat där de är idag.

Det känns bara så hemskt att se att folk tycker att de är ”rätt åt dem”

Sånt kan man inte ens önska sin värsta ovän ens.

Och när en människa gått sönder till både kropp och själ, så är det inte alltid så lätt att laga. En människas kropp kanske går att fixa så att den fungerar hyfsat, men hur lagar man själen? Hur lagar man det som gått sönder som inte går att se eller ta på?

Svåraste frågan ikväll. Jag har haft svårt att släppa tankarna på de där killarna som på ett ögonblick förändrade resten av sina liv.

Jag känner mig… sorgsen 🙁

 

4 kommentarer

  1. Berith-faarmor och mormor

    är vad det är, det är någons söner som råkat illa ut, förmodligen någon mamma som sörjer och undrar vad hon gjort för fel i sin uppfostran.. jag tänker också på de stackars 16-åringarna som dödat en kamrat.. de har förstört 3 liv, sina och den stackars flickas som fick sätta livet till- i onödan

  2. Berith-faarmor och mormor

    är vad det är, det är någons söner som råkat illa ut, förmodligen någon mamma som sörjer och undrar vad hon gjort för fel i sin uppfostran.. jag tänker också på de stackars 16-åringarna som dödat en kamrat.. de har förstört 3 liv, sina och den stackars flickas som fick sätta livet till- i onödan

  3. En mamma

    Det är så skönt att läsa det du har skrivit här, trots att du inte kände killarna så har du stor empati. Jag är en mamma som känner den äldre killen genom min dotter som även hon halkat lite snett. Jag gråter varje gång jag ser bilden på VK där han ligger i skogen, tårarna rinner flera gånger per dag för det är så tragiskt. Jag tycker ibland att jag är så lyckligt lottad som får se den andra sidan hos människor som andra tycker är pundare, småkriminella och därför inte värd ett skit. Jag kämpar för att få min dotter på rätt spår och det är jobbigt som bara den, men det jobbigaste är nog att ta allas blickar och det dom tänker men inte säger. Att folk reagerar när man har med dessa ungdomar att göra, att folk inte förstår att ingen kan göra allt men alla kan göra något. Jag spenderar gärna tid med dessa ungdomar, pratar och gör det lilla jag kan, de vet min ståndpunkt men de respekterar mig och jag är som en liten extramamma. Men om jag under ett samtal kan plantera ett litet frö som under tiden får gro till en tanke om ett annat liv, så har det inte kostat mig annat än lite tid och engagemang. Det kan bli överväldigande och ibland väldigt jobbigt för jag känner för var och en av dom, men jag känner ochså sån glädje varje gång det vänder för någon utav ungdomarna och det börjar gå åt rätt håll.
    Återigen ett stort tack för ett välskrivet blogginlägg.

  4. Maria Lundmark Hällsten

    Ett väldigt svårt ämne att debattera egentligen. Händelser/berättelser har alltid 2 sidor. Jag menar inte att det var eller är rätt åt alla inblandade eller att någon ”förtjänar” att slås ner.

    Vad jag istället undrar över är hur man skulle reagera om ens egna barn blev nerslagen och misshandlad, jag vet i sjutton om jag skulle kunna vara så storsint att jag hyste någon empati för förövarna. Men man ska aldrig säga aldrig.

    Jag önskar att skolor och absolut föräldrar, såg problemen i tid och satte in resurser innan något sådant här händer. Allting börjar ju någonstans.

    Man kan inte förstå hur någon människa kan sparka en människa som redan ligger och inte bara riskera att ta livet av den människan utan att även förstöra sitt eget liv…för ingenting.

    Men man ska börja nånstans och du gör ju det då du skriver om det, så all heder till dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.