Belöningar i vardagen..?

Alltså.. Jag hade en ganska intressant diskussion en dag. Den handlar om huruvida man ska belöna sina barn om de hjälper till hemma med vardagssysslor eller städar sina (egna) rum.

Sonen berättade att han har kompisar som får belöningar om de hjälper till hemma tex med att tömma diskmaskinen eller viker in sina kläder eller städar sitt (eget) rum.

Jag förklarade för honom att om HAN tömmer diskmaskinen så blir ju faktiskt belöningen att det alltid finns rena glas i skåpet när HAN blir törstig eftersom HAN har sett till att de rena glasen hamnat i skåpet.. och att i en familj så måste ALLA hjälpa till efter sin egen förmåga.

Femåringen kan till exempel städa sitt eget rum och bädda sin säng och han kan också plocka ur besticklådan när det är rent i diskmaskinen.

Snart-elvaår kan också göra enklare göromål i hemmet som man ber om. Ingen av dem brukar klaga, men nu har alltså elvaåringen fått nys om att andra föräldrar belönar sina barn för hemarbete.. Jag försökte förklara för honom att jag är emot belöningar när det gäller just hemarbetet eftersom det skall göras v-a-r-e-n-d-a dag och att det görs för alla familjemedlemmars trivsel. Att det är allas ansvar liksom.. Jag till exempel får ju ingen specifik belöning efter varje gång jag tvättat en jättetvätt, eller släpat hem matkassar från affären osv… (ja, ni fattar?!)

Är det däremot något ”extra” som skall göras, som att man ber om något ”stort” som till exempel tvätta bilen, eller skotta bort en jättehög med snö etc så kan jag tänka mig en belöning i form av en gemensam aktivitet. Typ:

-”Nu gör vi det här tillsammans så åker vi iväg och fikar på kondis sen” Eller att man hittar ett gemensamt mål som man kan sträva efter tillsammans.. Till exempel att spara kontanta pengar i en burk och se pengarna växa. för att sedan GÖRA något kul tillsammans. Hela familjen!

Jag är inte någon expert i frågan, men jag vet vad jag tror på i alla fall och min högst personliga filosofi är att om man jämt ska belöna sina barn för de mest självklara saker så skapar man nog en del framtida problem. Att lära sig hålla rent och snyggt omkring sig är väl inget man belönar eftersom det är en ren självklarhet och belönar man de mest självklara saker så kan det ju medföra att det uppstår besvikelser om man tycker att man har presterat något extraordinärt trots att man kanske ”bara” gjort det man ska… På jobbet till exempel. Man gör sina arbetsuppgifter varje dag och får sin lön en gång i månaden… Vad jobbigt det skulle kännas om man gick och väntade på belöningar jämt och ständigt, fast man bara gjort det som förväntas av en.

Jag tycker i alla fall att det är en bra grej att se till att barnen hjälper till hemma eftersom det gagnar hela familjen och bidrar till allas trivsel.

Det var en rätt intressant diskussion och jag är nyfiken på vad fler anser om det hela. Berätta gärna för mig vad just DU tycker 🙂 I min familj hjälps vi alla åt och det finns både små och stora göromål varje dag.

Mina smågrabbar kommer att bli fantastiska äkta män i alla fall.. Precis som deras farsa 🙂

IMG_3361

Hos oss är det inget konstigt att bada med en telefon…

Haha..

Inte heller att dricka kaffe i badet!

(Detta har pappan alltså tid med, eftersom alla hjälps åt hemma hos oss!)

*WINWIN*

😀

heart

8 kommentarer

  1. Heléna

    Om man separerat och barnen får hos den ena föräldern pengar för att tömma diskmaskinen, städa, gå ut med soporna etc kan det leda till att dom verkligen vägrar hjälpa till hos den andra föräldern.. ”varför ska vi göra det gratis då vi får pengar hos den andra??”

    Irriterande..

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Usch.. det låter som att försöka köpa sina barn..

      Fast å andra sidan så tror jag att den förälder som får mest respekt i slutändan är den som försöker lära dem BRA saker… saker som de inser är bra först när de blir vuxna haha..

      Hoppas du mår bra trots allt stök å bök.. Jag tänker på Dig / Er mycket ska du veta!! Kram på Dig <3

  2. Bella

    Hemma hos oss är det en självklarhet att vi hjälps åt med allt utan ngn slags belöning.
    Däremot så kan ”extra hjälpsamhet” (hjälpa till vid förrådsrensning, städ av bil osv) utöver ”vardagssysslor” leda till att vi gör ngt extra kul tillsammans 🙂

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Bella! Ja, precis så försöker vi också resonera 🙂

      Vad kul att se dig.. var och kikade in i din blogg nyligt. Undrar ju hur det är med dig?

      Kram från ett grått och småkallt Umeå

  3. Kerstin

    Här är det en självklarhet att hjälpa till. Vi hade ett familjeråd jag och mina barn där alla fick vara med och bestämma reglerna för hemmet. Vi skrev upp dem, skrev under var och en som ett kontrakt och hängde upp på kylen. Enkla sådana som plocka undan efter maten och ställa in i diskmaskinen, inte skrika, inte stå och rycka i toadörren, alltid säga förlåt osv. Men belöningar får de inte för vardagssysslor.

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej! Vad skönt att höra att fler tänker så kring det här med hemarbete 🙂
      Ungar lär sig dessutom att göra de ”trista” sakerna och att de också kan vara helt okej..

      Som Alfons Åberg sa: ”Om man aldrig har tråkigt så märker man ju inte när man har roligt”!

  4. mimmi

    hurra det går tydligen i arv..Detta får vi njuta av på äldre dar utan krav på ersättning. Men med morfar har jag inte lyckats så bra. kram.

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Mimmi!! Jag har tänkt på Dig och morfar idag.. jag kommer till Gällivare framöver.. Då kanske vi kan lära morfar nåt nytt haha…

      Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.