ORD: Hicka

 Hick…hick..hick… Hur irriterande är inte hicka?! Ibland kan jag nästan börja må lilla när jag får hicka. Igår hade jag en hickande vapendragare. När hickan bröt ut för tredje gången samma dag var han tämligen LESS.

Hyperneurokostiska diafragmakontravibrationer verkar vara ett annat ord för Hicka (fikonspråk!) På wikipedia kan man läsa om hicka som medfödda reflexsammandragningar i mellangärdet. Det står även att hicka uppstår när man dricker kallt, äter snabbt, kyla etc. Ungefär samma sak står att läsa på Vårdguiden.

Ljudet förklaras på vårdguiden "Det beror på att du börjar andas in kraftigt när diafragman drar sig samman i kramp. Inandningen avbryts hastigt när passagen genom struphuvudet med stämbanden stängs. Det är då hickljudet uppstår."

Finns många saker som kan trigga hicka men mest huskurer för att bota. 

En som nämns är att dricka vatten upp å ner… Eller som det står formulerat på wikipedia att dricka kallt vatten "gärna från glasets bortre kant". Det står även nämnt att man kan sitta och andas lugnt och försöka frammana hicka självmant (kognitiv beteendeterapi) eller trigga kräkreflexen. Andas i en påse eller hålla andan är andra knep för att bli av med eländet, då ökar koldioxidhalten i blodet! 

Själv vet jag att dricka upp och ner fungerar utmärkt för kiddo och för mig fungerar det att tjata bort det själv med en inre monolog!

Är det någon som har fler knep för att bli av med irriterande hicka?! Socker på tesked har jag hört men aldrig testat!

Etymologin kring Hicka verkar komma från norskans Hikke- som betyder flämta, snyfta men jag blev inte helt klok på den ordlista jag hittad på nätet men tyckte det lät rimligt!

Får tacka kiddo för inspirationen att utreda begreppen kring detta mänskliga irriterande fenomen 🙂

Hicka lugnt denna torsdag, nu har du kanske lite mer info om varför du gör det, varför det låter, hur du blir av med det och även vad det e.g.e.n.t.l.i.g.e.n heter… 

//a

 

PS: Hyper-neuro-akustiska-diafragma-kontra-vibrationer verkar vara ett annat alternativ på ordet… jag ska fråga min läkare nästa gång vad det heter!

//a

Etiketter: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.