ORD: Härvelkors

Härvelkors...

Härvelkors…

Under helgen i stugan diskuterade vi HÄRVELKORS

Vi funderade om det verkligen heter så eller om det bara ”är så man säger”. En härva flera härvor… Men vart kommer HÄRVEL in i bilden? Googlandet om saken visar bara att HÄRVELKORS är korrekt enligt Västerbottens museums hemsida.

Hemma hos mina päron står just ett härvelkors som förr användes för att göra härvor av garn. Detta härvelkors mäter 146 cm i korsets omkrets och det krävs 60 varv innan den ”knäpper” vilket var signalen att härvan var komplett…

I modern nutid används detta härvelkors frenetiskt av alla barn som kommer åt det. Det är något som inbjuder att sätta igång att veva för allt dom är värda. Antingen snurrar dom tills själva korset lossnar eller så står dom och vevar tills den knäpper.

Det var med stor häpnad dom lyssnade på min föreläsning att det FAKTISKT är en gammal sak som jag ville att dom skulle vara rädda om under tiden vi bodde i huset!

Alltså att ”flyga runt som ett härvelkors” går helt utmärkt att säga 🙂

//a

 

 

Etiketter: , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.