Sanatorium nästa?

Kanske dags att börja knapra tillskott?!

Kanske dags att börja knapra tillskott?!

Våran stuga ligger väldigt nära Hällnäs och där finns det stora sanatoriet som var aktivt från 1900-talets början till dess mitt. Det sanatoriet hade vid öppnandet 1928 plats för 208 patienter som behövde tillfriskna och vårdas under tuberkulosens härjningar. Det är rent fascinerande att stället hade eget bageri, vattenkraftverk/vattentorn, glasmästeri samt skola under perioden!

Mina tankar går dit då jag börjar överväga om jag måste byta miljö för att bli frisk?! Kanske skogsluft vid sjön skulle göra mig gott?! Numera består friskluften av min tur till och från soprummet och den luften är väl si så där…

Då jag börjat känna mig flåsig av att GÅ uppför min egen trappa har jag idag ringt läkaren och skall få komma dit på en check-up!

En annan sak jag överväger är inköp av luftfuktare inför den här årstiden som kommer. Tror inte torr inomhusluft är bra för luftvägarna!

Tänkte på det när jag ringde och sjukanmälde mig iGEN imorse då sköterskan så muntert konstaterade att: ”-Just nu står ju virusen på kö för att få slå till…”

//a

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Maria Skiddi

  Besökte Sanatoriet Utanför Boden i somras med min dotter och min faster
  http://www.nsd.se/helgbilagan/artikel.aspx?ArticleID=6435600

  ”Lucia From berättar om gamla tider. Att det fanns en bio. Att se en film kostade en krona för personal men var gratis för de boende. En höjdpunkt. I den gamla biosalen står en flygel. Några tangenter fungerar fortfarande och Lucia From berättar att ungdomarna som gör intrång brukar spela på den. Det brukar jaga upp dem. Det ante mig. ”
  Verkligen historiens vingslag!

  Vi kan ju tycka synd om varandra idag hördudu, för jag är hemma med feber och en värk i kropp och hals som är makaber. Snoret har jag motat genom nässkölj med saltvatten! Funkar perfekt! 4 ggr/dag samt 1 g på natten i tre dygn. Jag häller in i näsan -drar in och spottar fräser och svär å hurves. Jag är fan en hårding! =)) dö motha´f….

  Krya på dig!

  • Anna H (inläggsförfattare)

   Hahahaha ja det VAR hårt att skölja näsan men jag gissar att det är effektivt! Har dock bihålespolnings-trauma kring det där så jag står över!

   Jag gillar dom där vingslagen från historien… Det är fascinerande!!!

   //a

 2. Anna

  Jag läste faktiskt en bok i somras, där handlingen utspelade sig just på Hällnäs sanatorium. Hade hört talas om den och kände mig nyfiken på miljön – det är ju en mäktig byggnad och sanatorievistelser var en realitet för många under rätt så lång tid. Tänkte att nu när du är sjuk kan ett boktips kanske vara på sin plats. Tyvärr har den partiella demensen slagit till i kväll, efter en kraftig överdos av aktivt tänkande under dagen, så jag kommer varken ihåg titel, eller författarnamn. Men han som skrev den är kulturchef i Vindeln har jag för mig. Med lite googling hittas den nog snabbt. Det var väl kanske inte den bästa bok jag läst i mina dar, men snabbläst, rätt spännande och kul med miljöbeskrivningar av sanatoriet och skriven av en lokal författare. Krya på dig!

  • Anna H (inläggsförfattare)

   Åh! Tack för tipset, det där måste jag kolla upp! Gissar att flera i min familj skulle vara intresserad av den boken!! Tack för omtanken! //a

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.