Water…

Jag har kollat runt lite på olika sidor -Min fråga har varit: Hur mycket vatten gör en person med av med per dag?!

Svaret varierar mellan 60-160 liter. Enbart toaletten drar ca 70 liter/dag och per person. Sedan tillkommer dusch, bad, disk, tvätt, matlagning och kanske ett och annat vattenglas. Anledningen till denna fundering och googling efter fakta har givetvis med reflektion efter några dygn i stugan -utan vatten!

Ugglan och Tarzan är oerhört omtänksamma och snälla. När jag och sonen dyker upp är det bokstavligen som att checka in på ett hemtrevligt och familjärt B&B all inclusvie! Denna långa helg i stugan har jag i alla fall dragit några strån till stacken. Jag har till exempel diskat enorma diskberg och känt mig snudd på manad att införa ransoneringskort på glas och porslin -Jag har blivit främsta förespråkaren för engångs… Men vi kör med riktigt porslin, vi dukar inte i kastruller utan i fina skålar för att måltider skall vara trevliga även för ögat TROTS det knepiga läget med vattnet.

Jag har alltid haft smått roligt åt Ugglans ho-ho:ande över hur mycket glas jag och sonen drar fram och efter denna påsk var det jag som rusade runt och slet kaffekoppar ur händerna på mina päron och hänvisade dom till kopparna dom använt på förmiddagen!

Jag har inga problem med att diska. Hemma kan det vara rätt rofyllt att rodda iordning disken. I stugan blir det en annan femma. Först skall vatten hämtas ur en brunn, som måste hackas upp med en stör, sedan skall vattnet hissas upp i hinkar och därefter skall isbitarna fiskas bort, därefter skall hinkarna bäras upp, ingen lång sträcka men ändå… Detta sköter Tarzan. Men denna gång ville jag dra ett strå även till denna stack.

Det är något primitivt och otroligt konstruktivt att faktiskt bära vatten. Snacka om att göra något vettigt i stället för att jaga upp sig till vansinne över Cooking Fever på telefonen! Mina tankar gick givetvis till hur det sett ut förr. Hur det ser ut än i dag för så många människor i världen. Att bära hinkar med vatten. Det går för vi har ändå TiLLGÅNG till det livsviktiga vattnet! Det fungerar otroligt bra, det tar bara mera tid och kräver mera eftertanke då vi är så vana att ta allt för givet! Katten kräver för övrigt nyhämtade hinkar med vatten OCH isbitar, då är han först på plats och sträcker upp sig för att lapa det kalla vattnet!

När hinkarna väl är uppe och inne i stugan gäller det att ha en stor gryta, konstant igång på svag värme så det alltid finns varmt vatten att tillgå. Så vid disk är det en fråga om att först göra i ordning diskvatten och diska ALLT. Sedan, med minsta möjliga mängd vatten, försöka få bort allt skum, så det går att fylla på med lite ljummet vatten och nytt kallvatten för att skölja. Logistiken för att arrangera detta med massor av disk var som ett 1000-bitars pussel. Klurigt, roligt, stimulerande och givande!

Att gå på toaletten och sedan ”spola” med vattenhinkar är banne mig en nyttig läxa… Man lär sig att se exakt hur mycket vatten som slukas…

Det har alltså varit en härlig helg som gjort mig ödmjuk. Kanske är det oron över att jag kallats tillbaks till mammografin som gjort att jag haft andra glasögon, en större önskan att vara delaktig, vara nära mina föräldrar, vara nära min son och skjuta luftgevär på dom minsta möjliga måltavlor. Se att man kan lyckas pricka frikking rätt även om oddsen känns emot en. Kanske är det därför gallanfallet kändes som ”what else is new”…

Oavsett vad, är jag glad att vardagen kommer och att jag får mera klarhet. Ovisshet är det absolut värsta jag vet.

Jag är trött. Jag är ren, mitt hår är luftigt. Tvätten är tvättad och nästan allt är uppackat. Jag konstaterar att jag redan konsumerat MASSOR av vatten hemma denna dag!

Vatten -Det enda man törstar efter på riktigt!!!

//a

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.