Vägen till psykbryt…

Jag accepterar min kroniska sjukdom Primär Skleroserande Cholangit. Jag får finna mig i perioder då jag är sämre -Så har det sett ut dom senaste fem åren. Jag får gilla läget med perioder då jag ligger hemma i soffan som en frikking fånge på grund av smärtor och allt som medföljer förkalkade och täta gallgångar inne och utanför levern. Punkt.

Jag förstår att ingen kan ge svar på hur det ser ut nästa år, om fem år eller tio -Jag är hänvisad till här och nu.

Jag vägrar ge mig, jag söker hjälp och söker ny hjälp att hantera tillvaron, att hantera smärtor -Det finns inte på kartan att börja tugga hår utan prioritering framåt, göra det bästa av situationen, lära, växa och tänka om!

Lyckligast är jag i vardagen, när allt rullar. När jag kan jobba, om än bara några timmar per dag! Då är jag tacksam, känner mig frisk och upplever en god hälsa.

I maj blev jag utförsäkrad från förkringskassan. Jag har haft en fantastisk handläggare som hjälpt mig hela vägen, som varit tillgänglig. 

Så jag tillhör nu, precis över ERCP-perioden och konvalescensen, arbetsförmedlingen. Jag gör mina månader på ”Arbetslivsintroduktion” tills jag, i augusti, återvänder till Försäkringskassan. Jag, som i grund och botten, har en heltidstjänst! Och nu börjar jag verkligen känna mig jäkligt sjuk, onormal och som ett ufo som ber om visum till universum. Typ!

Jag har oroat mig till vansinne för utförsäkringen då jag redan på förhand anat vidden av pappersinfernot som skulle komma. 

Nu börjar vansinnet vara realitet -Ty, i arbetsförmedlingens värld är det min A-kassa som skall betala kalaset, rättare sagt, jag har den rättigheten efter att ha varit med i ett fack och a-kassa sedan urminnestider.

Att begära pengar från Unionens a-kassa verkar vara miljoner gånger värre än bukspottkörtelinflammation!

I min första ansökan skickade jag in tre gedigna luntor intyg -Fick tillbaks att det inte var nog! Dom ville ha mer. Jag fixade mera intyg från min arbetsgivare som mina föräldrar postade samma dag som jag gjorde ingreppet på Karolinska.

Nu har nästa brev kommit. Från unionens a-kassa… Nu vill dom ha två nya intyg (läs: luntor) från Försäkringskassan samt ännu mer förtydligande kring mitt arbetsgivarintyg för 2012 från min arbetsgivare!

Att ringa Försäkringskassan med beräknad kötid på 28 minuter för att förhoppningsvis få fram rätt intyg och få den hemskickade tar några dagar.

Att få intygen från min arbetsgivare, där löneförättaren sitter på HK Stockholm, går fort MEN hon måste fylla i pappret Unionen skickat, som sedan måste till mig för att skickas iväg… Det tar några dagar.

Å om inte Unionens A-kassa får allt inom 14 dagar kan dom tydligen inte pröva min rätt till ersättning! 

Jag förstår och fattar, jag är inte dum i huvet, men det gäller ersättning för tre månader, men i förhållande till volymen intyg dom begär känns det som att jag begär att dom ska plocka ner månen åt just mig!

Stress försämrar PSC. Jag håller fortfarande på att återvända till livet efter ingreppet. Just nu känns Unionens a-kassa som en flåsande vampyr som suger ut varje bloddroppe jag har i min kropp. 

Detta är den krassa verkligheten när man har en kronisk sjukdom som påverkar tillvaron. Självklart kommer jag fläska fram intygen som en klase vitlök åt vampyren -Jag är tyvärr inte snorrik! Än! 

…men jag är i alla fall optimistisk!

Alltid något 🙂

//a

PS: OM psykbrytet kommer lovar jag att återge det i detalj! 

Etiketter:

12 kommentarer

  1. Tobbe

    Men alltså är det på allvar. Ska de måsta va så många intyg. Borde räcka med att skicka ett där de står Är sjuk betala nu

    • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

      Jajjemen -Jag förvånas inte om dom begär lönespecifikationer från januari 2012- dagens datum… //a

  2. Evelina

    Allvarligt vilket onödigt krångel när du dessutom har en heltidstjänst?! Krya på dig och så hoppas jag att det löser sig!

    • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

      Exakt! Jag.har.jobb!!! Gahhhaaa blir något less!! Fy fan va jag ska njuta på jobbet hädanefter! //a

  3. Marja Granqvist

    Jag blir matt bara jag läser det här… DET ÄR JU INTE KLOKT! I dagens läge när allt sparas i datorerna, borde det vara lite lättare än så att samla ihop dina uppgifter. Eller?
    Du är en kämpe! Kram!

    • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

      Nej det är bisarr från början till slut! Det handlar om tre månader, på grund av sjukdom, och jag upplever det som att jag har Inkvisitorn i hälarna. Sverige är det administrativa kvarnhjulets våta dröm!! Jag skall upp i ottan för att börja ringa runt… Kram //a

  4. Maria Lundmark Hällsten

    Jag har inget till övers för FK, sorry, dom vill inte hjälpa, hatar då man ska bli skickad kors och tvärs och helst ska man ha alla svaren själv också, och kunna allt, utantill. Och på allt detta, vara frisk som en nötkärna, annars finns risken att man missar nåt, i all stress och hets. Dessutom vet vi ju allihop, att alla dina papper och dokumentationer, redan finns i myndigheternas rullar, så varför ska du, måste sitta i mitten och försöka ta reda på vart du kan få tag på saker och vart det ska skickas…usch, jag avundas dig inte. Men jag tror ändå, att det kommer att lösa sig, så småningom, och jag hoppas för din skull, inom en snar framtid. Ha det fint! //Kram

    • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

      Exakt! Vart är samordning och samkörning?! Jag är redo m kaffemuggen nu för att börja ringa… //a

  5. Anders

    Det verkar som om att när man är sjuk och egentligen har fullt upp bara med det så krävs det nästan mer ork än vad en frisk människa har bara för att orka med all den byråkrati som krävs för att få det man har rätt till från samhället. Det borde finnas någon sorts lots som hjälper till i sådana här fall precis som det finns t.ex. äldrelotsar. Eller i varje fall större förståelse och hjälpsamhet från de inblandade parterna.

    Hur som helst så hoppas jag att det ordnar sig till det bästa för dig.

    Kram och lycka till!
    //Anders

    • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

      Det är bara sjukt! Hela ”utförsäkringsgrejen” är sjuk!!! Är bara less!! Ska jaga ”vitlöken”nu… //a

  6. Caanita

    Man undrar vem som är till för vem. Syftet med a-kassan/facket är väl ändå att stötta och hjälpa personer så att de så snart som möjligt blir rehabiliterade och kan gå tillbaka till ett normalt liv. I verkligheten verkar det vara tvärt om, den som är sjuk ska göda/underhålla handläggare med all sköns underlag få att de ska vara sysselsatta.
    Man ska vara helt frisk för att orka med sjukdom.
    Tursamt att Du är den kämpe som krävs. Lycka till!

    • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

      En aning mindre byråkrati vore högst önskvärt!!! Kram å trevlig helg! //a

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.