Min egen följetong…

VK erbjuder sina läsare följetong under sommaren (i papperstidningen) och då jag nu bloggar här på VK portalen tänkte jag att jag måste följa med i sommarläsningsformatet -Håll till godo! (PLUS krävs iNTE!) 😀

Detta har hänt:

I början av MAJ påbörjade jag processen med att skicka in handlingar till Unionens a-kassa för att kunna få ut en ersättning under tre månader som utförsäkrad från försäkringskassan. Första luntan var knappt ivägskickad innan breven från Unionen började dyka upp där mera intyg, kompletteringar, förtydliganden etc krävdes för att dom skulle kunna beräkna någon ersättning.

Jag har bloggat om saken och här kommer senaste uppdateringen -TROTS att det inte är jul ännu!

Den 23 juni ringde en lönehandläggare till Unionens a-kassa för att direkt kunna förtydliga det som Unionen hakat upp sig på och skickat krav på förtydliganden (18 juni). Jag i min tur ringde sedan upp Unionens a-kassa för att kontrollera om allt var i sin ordning eller om det var något mer dom önskade! NEJ, allt var klart och ett beräkningsunderlag var påbörjat.

Väldigt dumt av mig så tänkte jag ”WOW this is it -Det är done!”

I måndags tog jag och ringde till försäkringskassan som VÄNTAR på underlaget från Unionens a-kassa (om någon har svårt att hänga med kan ni själva läsa vidare om hur det går till när man blir utförsäkrad från försäkringskassan i dagens Sverige där ALLA sjukdomar liksom har ett ”slutdatum” -Konstigt nog är jag inte mirakulöst frisk men det var ju dock inte DET politikerna lovade….). Eftersom f-kassan saknade underlaget tog då jag och ringde Unionen. Det var ju liksom ett tag sedan jag höll på med ”vampyren”.

Jag ringde på eftermiddagen, och ringer man efter klockan 11:00 kan man inte få tala med sin handläggare. Nu ville ju bara jag veta vad det var som satt FAST och tänkte att ”vem som helst” där borde kunna svara. Tjejen jag pratade med hänvisade att hon inte kunde se NÅGOT alls, utan att jag skulle återkomma dagen efter för att tala med min handläggare. Jag frågade -eftersom jag faktiskt känner mig seriöst oroad- OM det kunde vara så att min handläggare var på SEMESTER och att det var DÄRFÖR inget händer?!

Jag blev då tämligen idiotförklarad och fick höra att det självfallet var en annan handläggare som tog över ärendet -Dahhhh och ring i morgon! Despicable Me!

Okej, tisdag roddade jag min mor på NUS mellan telefontiden 9:00-11:00 då man har möjlighet att kopplas till sin handläggare. Så jag ringde igår, onsdag. Detta innebär att man petar in sitt personnummer på telefonen och sedan säger en röst ”Du kopplas nu till din handläggare”, men sedan skedde ett hopp och ett nytt meddelande förkunnades ”Din handläggare är inte tillgänglig, pröva att ring senare eller dröj kvar så får du tala med en annan handläggare”. Så jag hängde kvar.

Jag hamnade hos en annan handläggare som inte kunde se NÅGONTING i mitt ärende. Jag förklarade att mitt ärende enbart var att få veta varför Unionens a-kassa inte skickat vidare underlag till f-kassan och att JAG undrade varför mitt ärende sitter fast. Det kunde ju absolut inte den här tjejen svara på (vilket jag tydligen skulle fatta!). Jag förklarade att jag försökt få tag i min handläggare men att denne inte var tillgänglig. Jag upplevde att tjejen tyckte att jag var en klassiskt ”besvärlig kund” så hon sa att hon skulle koppla mig till min handläggares slinga igen och att jag bara skulle vänta! Toppen och tack sa jag.

Så då hamnade jag tillbaks på meddelandet att min handläggare inte var tillgänglig och att jag kunde pröva senare eller dröja kvar. Då la jag på. Så ringde jag lite senare, men fick samma besked att handläggaren inte var tillgänglig. Crap!

Så satt jag och tänkte och kände att men NÄ nu är det telefontiden för ”handläggarärenden” OCH den FÖRSTA handläggaren som jag talade med kallande ju faktiskt mig för ”lilla vän” när jag sa att jag inte gillade att höra att hon skulle ha semester from måndagen (detta var alltså i början av juni!). Hon förklarade då för lilla vännen (moi) att det s.j.ä.l.v.k.l.a.r.t skulle finnas andra som tog vid när hon gick på semester. Så jag ringde igen.

Och fick tala med en annan handläggare, en som jag talat med vid två tillfällen i juni (hade noterat ner namnet ty det var denne person som förkunnade för mig per telefon att underlaget var på G!). Förklarade då för denne ärendet och att jag ville veta vad det sitter fast i hos DOM. Handläggaren kunde se och rapportera till mig att dom skickat en begäran och förtydligande 18 juni och att joo… 23 juni hade ju faktiskt den där människan ringt och klargjort från min arbetsgivares sida det a-kassan undrat över… Så det var ju inget som saknades…

MEN ahhhhhhhhhh!!!!!! Deras system var inställt att signalera 9 JULI.… Det vill säga att idag, torsdag 9 juli kommer det alltså ”pinga till” i en dator hos Unionen som gör att handläggaren (som absolut inte är på semester) kollar och FATTAR BESLUTET!

Jag tackade för mig. Sedan satt jag och kände att jag blev lite upprörd. För jag har ju ringt in och dom har ju tagit upp mitt ärende och sett att alla miljarder intyg, underlag och kalkyler som dom begärt ÄR inskickade där runt 23 JUNI… Varför i hela friden lägger man då hela skiten åt sidan för att invänta datans pingande?! Det kanske bara är jag som tycker det är märkligt och snudd på ineffektivt!

Konkret innebär detta förhalande att jag får en ersättning på ungefär 4.000kr/månad efter skatt. Det är alltså i stället för lön och i stället för sjukpenning. OM ens a-kassa får in sina papper till försäkringskassan kan det istället innebära en ersättning runt 10.000kr/ månad efter skatt.

Call me crazy men jag tänker på andra i min situation: ensamstående, med barn, i sommartid (eller jultid, eller skolstarstid…)! Jag har jag en ödmjuk och förskräckt förståelse för människor som blir förtvivlade, frustrerade och arga när ersättningar sitter fast -Som i detta fall av en inlagd ping i systemet. Det liknar MADNESS på hög nivå. Jag kan inte sätta mig in i förtvivlan och desperationen man måste känna OM man inte har en ekonomisk buffert eller om man inte har någon som kan hjälpa en ekonomiskt tills pengarna kommer. Typ make/maka, sambo, föräldrar, andra anhöriga etc.

Jag tycker det är fullkomligt bisarr med mängden papper, intyg, samtal, kontroller, porto och stressen av nya brev som helt maniskt trillat in dag efter dag. Detta har jag gjort under den tid då jag varit som absolut sämst och under en tid då jag mest av allt behövt vila. Detta har pågått samtidigt som jag hanterat sjunde ingreppet i mina gallgångar på Karolinska. Noll pardon, noll förståelse och noll effektivitet. Jag har besvarat varje begäran inom några ynka dagar -Dom har inte ens ÖPPNAT och sett att allt är i sin ordning! Det tycker jag är besynnerligt. Faktiskt!

DÅ utbetalningarna sker via f-kassan kan jag för mitt liv inte begripa varför inte en a-kassa kan beräkna ersättning på exakt samma sätt som försäkringskassan gör! i Sverige, i trygghetsnarkomanernas land, där vi har våra personnummer, där vi betalar skatt och frikking allt finns i register -Hur svårt kan det vara?! Kanske är bidragsfusket så galet utbrett att unionens a-kassa gjort det så krångligt och förtvivlat ”goddagyxskaft” att man ger upp försöken att få ut ersättning som man faktiskt har rätt till?!

Å när tjejen som tyckte att jag var en idiot som inte fattade att en annan handläggare SJÄLVFALLET tagit vid mitt ärende sa att ”hon förstod” situationen kände jag rent spontant… ”-Nej, du har inte en susning hur det är i verkligheten.!”

//a

PS: Någon som vill lämna in tips på NÄR beslut kan tänkas fattas?! Före eller efter årsskiftet?! För mig, som är krass, känns det som att det garanterat kommer dröja tills jag är tillbaks hos f-kassan igen i augusti….

PS2: Jag försöker tacka Unionens a-kassa varje gång jag talar med dom för att dom ger mig nya inlägg till min blogg! Men jag säger väl tack här också… För att jag får processa och lyfta fram det här i ljuset -Förhoppningsvis behöver långt ifrån alla vara med om inkvisitionen!

Etiketter:

12 kommentarer

  1. Marja Granqvist

    Jag blir så beklämd när jag läser din följetong, för den bekräftar bara det skandalösa läget inom hela systemet. Min dotter har varit med om samma sak… handläggare som inte är anträffbara, nedlåtande omdömen om ens person, absolut ingen empati, krav, krav…vänta, vänta… på vad? De flesta sjukskrivna som blir utförsäkrade blir ju inte hux flux friska, bara för att de blir utförsäkrade, men det ställs krav på dem som om de vore övermänniskor. Det har ju visat sig att de flesta återgår till sjukskrivning igen, så hela idén med utförsäkringen verkar vara att pina och plåga sjuka människor.
    Hoppas det ordnar sig för dig när deras datorer plingat färdigt. Gah!
    Kram!

    • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

      Tack för att du kommenterar! För detta måste komma FRAM! Det är en bisarr karusell dvs SYSTEMET! Det fyller föga funktion och gör i allafall inte sånna som mig friskare på något sätt. Jag är inte UTSATT på det sätt som jag är rädd för att vissa är! Jag har så att säga en liten buffert att ta av (som krymper och krymper) men alla som INTE har det?! Som inte har stöd? Som är unga och alla som inte kan prata för sig -Hur i friden går det för DOM?! Jag hyser inga förhoppningar i mitt eget ärende MEN jag kan i allafall skriva om det! Kram //a

  2. Anders

    Ledsamt att läsa att man fortfarande tvingas ligga på a-kassan som en igel för att få det man har rätt till. Fick jaga a-kassan i några månader i slutet på 90-talet för att få ut den ersättning som jag hade rätt till. Min f.d. arbetsgivare och Försäkringskassan var tusen gånger hjälpsammare än facket och dess a-kassa. När jag påpekade detta för facket så var det MITT fel att jag inte fått den hjälp och det stöd som jag ansåg att facket och a-kassan borde kunna ställa upp med.

    Idag så måste det vara ännu tuffare då det är ”arbetslinjen” som gäller samt besparingar överallt. Så precis som du så undrar jag hur de som inte har ork eller möjlighet att kämpa för sin rätt eller någon som hjälper dem klarar sig.

    För min egen del så slutade historien med att jag lämnade facket och dess tillhörande a-kassa för jag har aldrig någonsin stött på något så byråkratiskt som dessa två och jag har aldrig känt mig så illa behandlad som under denna tid då jag kämpade för att få det som jag hade rätt till. Kalla mig gärna osolidarisk som inte är med i facket, men hur ska jag annars kunna protestera mot något som jag anser inte fungerar om de inte är intresserade av att lyssna på mina synpunkter?

    Trots allt så hoppas jag att det ordnar sig för dig snarast. Lycka till!

    • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

      Jag överväger idag exakt samma sak Anders! Ty vart är facket/a-kassan när man verkligen behöver dom efter att ha varit medlem i över 20år! Avskyr byråkrati och håller med att arbetsgivare och f-kassan alltid har haft ett helt annat bemötande och annan attityd än detta jag bemötts av den senaste tiden //a

  3. Caanita

    Man blir alldeles matt när man läser om hur du blivit och blir behandlad, tursamt nog har du både ork och förmåga att kämpa, men människor som av olika skäl inte orkar, hur går det för dom? Sedan undrar man hur de här människorna som hela tiden kräver nya intyg, kopplar vidare, hänvisar till andra och ”faktiskt inte kan svara lilla vän” hur känner dom sig efter avslutad arbetsdag?
    Kanske ska man ta för-och efternamn på personer man pratar med i sådana här lägen, så kan man konfrontera dom nästa gång de ”faktiskt inte kan svara”.

    • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

      Det är bisarr från början till slut! Jag upplever att jag fått påminnelser och krav på intyg jag redan skickat och har fått känslan att utskicken görs automatiskt utan att koll om det inkommit först! Som sagt var jag ju beredd då en kompis höll på drivas till vansinne av samma a-kassa. Jag vet att i augusti är det f-kassan igen och då är det bara att lägga detta bakom sig! Men… Dom tysta, svaga… Vem hjälper dom?! Det undrar jag verkligen! //a

  4. Caanita

    Den bästa inkomstökningen jag fått under mitt arbetsliv var när jag gick ur facket. Jag har aldrig varit med om att facket gjort något särskilt för min löneutveckling, och fackföreningsavgiften tas dessutom av skattade pengar.

  5. Evelina

    Det är ju helt bedrövligt (skulle behövas fula ord också). Hur kan man behandla människor på det viset?! Inte nog med att man ska vara sjuk man ska behöva oroa sig över allt med ekonomin också. Man blir ju inte direkt miljonär om man är sjukskriven ändå…….. De som förväntar sig att man ska betala deras räkningar väntar ju inte på byråkratiskt krångel för att man inte har pengar. Men vänta om du inte skulle betala till facket/a-kassan då får man fort som tusan ett brev med att man blir uteslutne om man inte betalar….

    Jag hoppas att det löser sig för dig!

    Nej jag hoppas att det ordnar sig

    • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

      Asså jag tror det är rätt vanlig gång, det är väl bara det att när man HÖR någon som försöker berätta om sådant här kanske man slutar lyssna för att man blir helt stressad av att höra alla turer. Jag anser mig inte iLLA behandlad, kränkt etc (bara smått idiotförklarad för att jag trodde att dom kanske hade semester!)
      Konstaterar enbart att hela förfaringssättet är anmärkningsvärt! Det har ju onekligen tagit en hel del tid också att hålla på ringa hit och dit för att få fram allt dom har begärt -SÅÅÅ att dom sedan sätter ”pinget” på deras dator TRE veckor efter DERAS krav på komplettering/förtydligande kanske beror på att folk i allmänhet är väldigt slö och slarvig?!
      Less är jag och galet tycker jag att det är!
      Och JA, jag hoppas verkligen det hela är ÖVER snart! Gärna pronto!
      //a

      • Evelina

        Jag tycker det är helt bedrövligt och i ärlighetens namn gör det mig lite rädd. Jag tycker att det hela är märkligt speciellt med tanke på att du faktiskt har ett jobb……. Tänker man att du borde klara av ett annat jobb bättre eller?!

        • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

          Det är väl där arbetslinjen faller -För vissa kan nytt jobb möjliggöra arbetsförmåga men inte för alla! Inte i mitt fall! //a

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.