Gaphalsen…

Gaphalsen är identifierad! Ja, jag är väl medveten om att även jag gapar och larmar när jag sjunger men nu snackar vi fågeln som låter genom väggarna.

Det var ju ett sökande av fågelljud igår men hittade icket rätt. Idag vid lunch fick fröautomaten påhälsning. Jajjemen, det är en fågel som inte är blyg, som är stor och som hänger sig UNDER automaten och liksom ligger och knaprar frön och spottar skal. Talgoxen och domherren sitter snällt på kö på olika grenar och väntar på sin tur medan den där retstickan ligger och kalasar och mumsar.

Jag och päronen har haft rätt kul åt den där krabaten och nu konstaterade vi att den åter intagit pole position. Vi konstaterade att den verkligen TAR plats varpå jag spontant sa, det är väl den där gaphalsen som låter i träden. Varpå jag var tvungen att googla upp ljudet.

Större hackspett (källa: Fagelsang.se) är gaphalsen som spottar fågelfrön så att sorken numera galopperar upp och ner i snön för att rensa….Fågeln är inte direkt svår att känna igen till utseende och den har då ett högst utmärkande beteende också.

Kollade även upp i Nya fågelboken Sverige och Europa* (utgiven av Prisma) hur lätet skrivs i text ”…Högt, skarpt, avhugget ”tjick”…” (sidan 232)

Mysteriet är löst! Tackar min läsare Malin för tipset om appen BirdSongId -Den skall laddas ner pronto!

//a

 

*Nya fågelboken Sverige och Europa, Teckningar Peter Hayman, Text Rob Hume, Svensk bearbetning Lars Imby

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.