Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Sverige får inte krossas


Allt är inte ekonomi. Det bästa och det mesta i livet är inte det. Det kommer också en dag fortare än vi tänker då inget ekonomiskt Längre spelar oss någon som helst roll. Ekonomin har dock en koppling till det mesta i samhället. Oberoende av system.

I företagen blir pengar till. Av tid, kunnande och arbete, råvaror, service och tillverkning blir det värden som människor lever av och här betalar världens högsta skatter på. Av dessa skatter blir det mycket. Sjukhus, vägar, lärartimmar, vård, barn- och äldreomsorg, försvar, polis och del av pensioner. Bland annat.

Skulle Sverige och världen mer eller mindre stå still i tre månader har väldigt många förlorat jobbet. Man kan tycka att det är okänsligt att lyfta dessa frågor nu, medan virusets verkan ännu är i sin linda hos oss. Men vi måste tänka bredare och se längre än löpsedlar och säljsugna medier.

Några talar om att stänga ner Sverige i ett halvt år. Det verkar finnas de som hoppas på det, om inte annat för miljöns skull. Tänk så mycket mindre utsläpp det skulle bli.
Det skulle bli mycket mindre av annat också. Till exempel resurser till långsiktigt hållbar omställning.

Jag är inte expert på något område och gubbgissar till stor del här, så rätta mig gärna om du tror att jag har tokfel.
Låt oss säga att vi stänger ner alla skolor och stora delar av Sverige till i mitten på sommaren. Hur stor del av våra arbetsplatser skulle försvinna? Hur många halveras? Hur många bussbolag skulle t.ex. vara kvar och hur stor del skulle ta med sig kollektivtrafik i fallet? Hur många butiker utanför dagligvaruhandeln skulle stå pall? Hur många service- och tillverkningsföretag skulle klara sig? Hur skulle det gå för fastighetsbolagen som till stor del ägs av våra pensionsfonder när verksamhet efter verksamhet ställer in betalningarna? Vilka pensionskonsekvenser skulle detta få?

Ekonomi är inte allt, men den sitter ihop med obehagligt mycket. Med ett kraschat näringsliv skulle skatteinbetalningarna till kommuner, regioner och stat gå ner med otäcka procentsiffror och starta en nedåtgående spiral med okänt slut. Hur skulle skola, vård och omsorg se ut i kommunen vid en depression med kraftigt minskade skatteintäkter och exploderande försörjningsstöd? Kanske under det närmaste decenniet. Vilka skulle styra?

För att motverka en härdsmälta behöver vi öppna upp samhället så gott det går tidigare än vad som känns alldeles bra. Riktigt när vet jag inte, men signalerna kan inte dröja länge. Det kan komma att skörda lidande och död hos en del av oss som liksom jag medicinerar för astma eller lider av andra sjukdomar. Det skulle under en tid innebära en otäckt ökad press på en vårdens hjältar och räddare som redan går på skrapade knän.

De största frågorna kommer nära nu, i den tillvaro där dödligheten faktiskt är 100 procent. Några av oss kanske inte överlever det här perioden, men så länge vi lever och jorden snurrar måste vi göra det bästa vi förstår för människor, samhälle och morgondag.
Vi måste tänka Både hälsomässig riskminimering och försiktighet på kort sikt och samhällelig riskminimering för stora och små på lång.

Har vi besinning, mod, omdöme och handlingskraft till det?

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Andreas Holmberg

  Ja, just nu sitter jag och tittar på Italiens dödssiffror och hoppas att de planar ut. Omkring 350, 375 och nu senast 475 per dygn (vilket börjar närma sig motsvarande 100 coronadöda per dygn i Sverige om några veckor, vi brukar alltså ”acceptera” eller i varje fall vänja oss vid i snitt 1-2 influensadöda per dygn och år (jämförbart med antalet trafikdöda per år) men förvisso betydligt mer under själva influenstiderna.

  Ja, det är som många konstaterat en jämkning av risker och sammanvägning av möjligheter som måste göras av politiker, inte experter på det ena eller det andra. Som Viktor Barth-Kron konstaterade kan samma missnöjesgrupper som nyss tyckte att regeringen och fmh gjorde för lite och lämnade för mycket öppet börja klaga på att samhället blivit för strypt och resursfattigt.

  Här behövs Salomos vishet – och lite till.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Här behövs ändå mer vishet och ledning än experter och regeringar kan uppbringa…

 2. Andreas Holmberg

  Nu i början av juni känns det väl ändå som om övriga Norden gjorde en bättre och mer konsekvent insats när det gäller att ”mota Olle i grind”, även om just stängningen av grundskolorna kan ha varit mindre nödvändig (där tror jag vi gjorde rätt). Visst kan de få en andra våg senare, men inte heller vi verkar immuna mot en sådan och ligger, med all reservation för olika mätmetoder, otroligt högt i covid-döda (Sverige nu ca 4500, Danmark ca 580, Finland ca 320 och Norge ca 240!) utan att som Belgien och Nederländerna kunna hänvisa till exceptionellt hög folktäthet. Även om nästan hälften av våra dödsfall skett i Stockholmsregionen och även om Skåne inte verkar värre däran än t ex Själland.

  Tesen att vi i slutänden får se ungefär lika många dödsfall per capita i alla länder, europeiska åtminstone, oavsett strategi verkar just nu rätt dubiös – men mycket beror förstås på när vi får det efterlängtade vaccinet. Vi får vara tacksamma att säsongsinfluensan och vinterkräksjukan slagit ovanligt milt, möjligen beroende på våra skyddsåtgärder. Men det känns som om vi gav upp smittspårningen av covid lite för lättvindigt pga hänvisning till ”samhällsspridningen” och kanske också till behovet av att ”hålla hjulen rullande”?

  (En del resultat har ju också med beredskapen att göra – Finland hade ju t ex bra mycket större reserver. Och Norge har en smittskyddsläkare per kommun, vi bara ett par per region!).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.