Ha resturanger öppet till 05 knappast.

Socialnämnden hanterade idag en motion från Moderaterna där man vill tillåta Umeås restauranger att ha öppet till 05.

Vi första anblicken låter ju detta trevligt och modernt, och det är alls ingen omöjlighet men mitt finger faller ändå på Nej knappen om det blir en votering.

Jag har faktiskt provat att besöka nöjesställen som har öppet till 5, skedde när jag arbetade i skåne för några år sedan. Och för mej var kändes det rätt korkat att åka till förfesten vid halv nio för att börja fundera på att ringa Taxi vid halv 2. FÖr att åka till nöjesstället. För som jag ser det så blir den främsta effekten att folk kommer att gå ut senare. Sedna har jag också förstått att restautörerna själva inte är så pigga på detta. För det är klart det är inte gratis att hålla öppet mellan 2-5.

däremot tycker jag att man absolut kan fundera på om det inte vore möjligt att låta någon eller några ställen hålla öppet till 3 för att kanske minska lite på den oro som uppstår ute på stan då alla ska hem samtidigt.

Men framförallt: Hur gör vi för att få fler mötesplatser där människor kan träffas utan att det skall krävas alkoholintäkter för att man skall hålla öppet?

Gäller både unga och gamla!  

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Johan Kling

    Mattias jag delar nog din syn att det inte skulle vara intressant för Umeås krogar och klubbar att vara öppna till klockan 05.00 men kan samtidigt tycka att om någon krögare vill ha öppet så länge borde det vara upp till honom/henne. Men tror som sagt att det skulle kosta mer än vad det smakar för krögarna…Däremot tror jag stark på iden som du också förespråkar att några skulle kunna få vara öppna till 3 för att sprida ut hemgång!

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Du skriver om krogarnas öppethållande, men så vitt jag vet gäller motionen tidpunkten, när alkholservering måste avbrytas. Därefter får gäster sitta kvar i lokalen ytterligare i 30 minuter enligt alkohollagens bestämmelser. Det gör moderatmotionen ännu ”tokigare” enligt min mening.

  3. Mattias Larsson

    Svar till Johan Kling (2009-12-17 15:37)
    Nja Johan.
    Tror det är bra med vissa generella begränsningar. Att hålla många ställen öppna längre skulle nog kosta mer än det smakade. Sedan om några stälan hade öpet till 03 kanske skulle vara bra.

  4. Mattias Larsson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2009-12-20 14:06)
    Som jag förstått motionen så vill man tillåta alkoholservering till 05:00
    Kanske lite otydligt av mej helt rätt. Men det är klart vem vill hålla igång en restaurang nattetid om man ej får servera alkohol?

    Sedan vad gäller den så kallade utrymningstiden så skall gästerna vara ute ur lokalen senast 30 minuter, vilket i praktiken gör att de tämligen snart efter serveringsstopp måste börja röra sig mot utgången.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.