Förbud för ökad säkerhet befängda tankar från Landstinget

Läser både på VK på webben men även direkt på landstingets hemsida att landstinget inför "Nya regler för filminspelning, fotografering och ljudupptagning i landstinget" som det heter på hemsidan.

Jag vill börja med att göra fullständigt klart att patienternas integritet är viktig och att ingen varken vårdtagare eller medarbetare skall riskera att smygfilmas eller smygbandas.

Men detta beslut är som jag ser det ett utslag av moralpanik de regler som nu införs är ungefär som att måla ett porträtt med roller. De kommer att ge upphov till mängder av undantag, samt inte vara möjliga att efterleva.

Dessutom lyckas med landstinget med konststycket att på sin egen hemsida där man förklarar regelverket, samtidigt bryta mot detsamma:
Det står:
I landstingets samtliga lokaler gäller ett generellt förbud mot fotografering, filminspelning och ljudupptagning. Undantag från förbudet kan ges av verksamhetschef för respektive kliniks/centrums lokaler

Längre ner står:
Om en patient vill spela in ett samtal bör vårdpersonal och patient enas om formerna för detta. Utgångspunkten är att ljudupptagning ska tillåtas. För att en person ska ha rätt till ljudupptagning måste personen själv delta i samtalet.

Men om inte verksamhetschefen beviljat undantag då?
Vad gäller då? Överenskommelsen mellan personal och patient eller vad Verksamhetschefen sagt?

Sedan kommer ju presskonferenserna från landstinget att bli än torftigare än idag, om media inte tillåts vare sig banda eller filma på dessa. Om man nu inte skyndsamt ser till att skapa undantag för dessa lokaler.

Nej detta förbud känns inte genomtänkt.
Om det är ett problem, vilket det säkert kan vara att patienters eller personals integritret riskerar att kränkas inför då ett förbud på dessa avdelningar.
Att förbjuda människor som väntar på bussen uppe på NUS möjligheten att ta kort är ingen lösning.
Vi är på väg in i ett samhälle där "alla" kommer att ha en mobiltelefon med internetuppkoppling och kamera. Det går inte att förbjuda bort denna utveckling.

Sedan blir det väldigt intressant att se hur landstinget har tänkt arbeta med kontrollen och efterlevnaden av detta förbud.

Vi kan inte förbjuda oss in i ett tryggare samhälle med stärkt integritet för den enskilde.
 

5 kommentarer

  1. Christian

    Hej! Tack för ett bra inlägg!

    Det är dessutom lite roligt att Jonas Rastad är citerad här, http://www.sktftidningen.se/artikel/landsting-infoer-fotofoerbud-i-lokalerna-57796, med citatet ”–Det här är ingen allmän plats utan vi äger beslutet. När det gäller inspelning av ljud finns det begränsningar. Man har rätt att spela in ljud utan tillstånd om man själv är fysiskt närvarande, säger Jonas Rastad.”

    När landstinget skriver att ”Om en patient vill spela in ett samtal bör vårdpersonal och patient enas om formerna för detta. Utgångspunkten är att ljudupptagning ska tillåtas. För att en person ska ha rätt till ljudupptagning måste personen själv delta i samtalet.” på http://www.vll.se/default.aspx?id=55257#

    Det känns då lite som om landstinget missar att informera om rätten till att spela in ljud och istället endast ägnar sig åt att skydda sin egen personal.

    Vidare så verkar dock ett förbud mot ljudupptagning kunna vara korrekt om det i samtalet behandlas sekretesskänsliga uppgifter om en person som inte närvarar. (http://www.jo.se/Page.aspx?MenuId=106&MainMenuId=106&Language=sv&ObjectClass=DynamX_SFS_Decision&Id=3125)

    Citatet från Rastad blir då ännu konstigare.

    Sen är frågan om vad landstinget egentligen kan göra för att förhindra ljudupptagningar intressant.

    Ett klargörande från landstinget vore bra, ännu bättre med korrekt kommunikation från början.

  2. Lennart Vilhelmsson

    Håller helt med dig! Jag hoppas att kristdemokraterna l i landstingsfullmäktige ställde till med en lång debatt om detta, och sedan skriftligen reserverade sig mot beslutet. Tycker det känns lite som ett beslut värdigt det gamla, och inte alls saknade, Sovjetunionen. Man borde kanske ta en gigantisk systemkamera, så att det verkligen syns, och springa omkring på sjukhuset och bara tokfotografera? Bara för att visa sitt missnöje med beslutet?

  3. Mattias Larsson

    Svar till Lennart Vilhelmsson (2011-10-19 10:31)
    Hej Lennart.
    Som jag tolkar beslutet så är det tagit av Landstingsdirektören, men det kan ju bli en interpellation till fullmäktige kanske?
    ML

  4. Mattias Larsson

    Svar till Christian (2011-10-18 23:13)
    Hej och tack Christian
    Håller helt med dig om att reglerna verkar mer än lovligt luddiga och svåra att begripa.
    Vad är tillåtet och vad är förbjudet?
    Och som du säger det kanske vore på sin plats att kommunicera först och besluta senare.
    För att inte tala om övervakningen av detta förbud
    ML

  5. Per Lundgren

    Hej!
    Jag håller också med dig. Hoppas att våra centervänner i landstinget också håller med. Självklart skall en patient kunna spela in samtal med vårdpersonal och hur allsindar skall det kunna kontrolleras. Dessutom undrar jag om tillstånd för fotografering och inspelning av tex cellkulturer måste sökas av forskare som bedriver verksamhet i landstingets lokaler? -Tänkte inte på det….

    Självklart skall personers integritet skyddas men det gäller ju både i och utanför landstingets lokaler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.