Nya bolag bildas inte på en kvart om det skall bli bra

Tycker VKs artikel om Inlandsinnovations saktfärdighet är ett exempel på både dålig journalistik och bristande förståelse för vilken tid det tar att inom statens ram organisera ett fungerande bolag som skall stötta utvecklingen av företagande i inlandet. Jag skrev här på bloggen från Centerstämman den 23 september om Inlandsinnovation, när Maud Olofsson tillsammans med styrelsens ordförande Leif Zetterberg presenterade bolaget.
Inlandsinnovation presenterar sig

VK kallar i artikeln Inlandsinnovation AB för en fond och klagar på att inga pengar betalats ut. Nu är Inlandsinnovation ingen fond utan ett företag som fått i uppdrag att stötta innovationer och företagande inom stödområde A. Dt kapital som företaget förfogar över skall användas för att investera i satsningar som kan bidra till att utveckla inlandet men även förränta sig. Företagets uppdrag är alltså att låna ut kapital, inte dela ut stöd. De två miljarder som regeringen avsatt är pengar som inte skall ta slut utan tanken är att avkastningen på de pengar man väljer att investera i olika projekt skall kunna reinvesteras i nya. Man kan inte likna Inlandsinnovation med en fond som skall tömmas, dessa medel skall nyttjas klokt så många nya företag kan få chansen att utvecklas!

Läs mer: Inlandsinnovations Hemsida, Näringsutskottets betänkande, Pressmedelande från Regeringen

Har det då gått sakta?
Jag tycker inte det

 • Augusti 2010 Maud lanserar ideen på sitt sommartal i Ånäset
 • September 2010 Inlandsinnovation finns med i Alliansens valmanifest
 • December 2010 regeringen beslutar om att bilda bolaget
 • Maj 2010 riksdagen godkänner regeringens inriktning av verksamheten i bolaget
 • September 2011 styrelse för bolaget utses
 • December 2011 Inlandsinnovations styrelse kommer att besluta om de första investeringarna i olika projekt, enl. uppgift från styrelsens ordförande Leif Zetterberg. Och som jag känner Leif så är det så att om han säger det så blir det av.

  Jag tycker det vore bättre om VK agerade för att leta rätt på goda ideér som kan användas för att utveckla Västerbottens inland iställer för att klaga på att processen gått sakta.

  Vill du komma i kontakt med Inlandsinnovation?
  E-post: [email protected]
  Känner man att det inte räcker med mail så är styrelseordförandens mobilnummer: 070-588 41 84 och
  VD Gunnar Olofsson finns på: 070-334 15 16  

  Fram med ideerna så kommer bolaget att hantera inkomna ansökningar skyndsamt!

   

Etiketter: , ,

5 kommentarer

 1. Håkan Elvin

  Inlandsinnovation? vad är syftet? har vi inte ALMI som lånar ut pengar till nyföretagande, dessutom till förmånliga villkor. Marknadsmässiga villkor? en ny bank alltså! Behöver dagens banker den konkurrensen? tycker vi ska använda våra miljarder bättre!

 2. Mattias Larsson

  Svar till Håkan Elvin (2011-11-10 21:51)
  Hej Håkan
  Skillnaden är att detta bolag endast är verksamt inom stödområde A, det område där bankerna är ovilliga att ge lån eftersom det är svårt att erbjuda säkerhet för lån.
  Almi är verksamt i hela landet, detta är riktiat mot inlandet.
  Hälsn
  ML

 3. Håkan Elvin

  Förstår ändå inte riktigt, Almi verkar i hela landet. Det innefattar väl inlandet med eller hur? har dessutom gynnsamma upplägg istället för de marknadsmässiga som inlandsinnovation skall rätta sig efter.
  Visst luktar det höga arvoden till styrelsemedlemmar för våra skattepengar och sätet är det i Östersund? eller är det bara ett kontor? Tycker att det verkar vara ett helt självuppfyllande projekt av en person som ser sitt aktiva arbetsliv strax vara till ända. Har vi inte nog av dessa projekt? Jag kan i alla fall inte se fördelarna och hittar ingen som kan förklara dom heller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.