Rapport från en social decentralistisk och grön Centerstämma

Just i detta nu så pågår de sista förhandlingarna i Centerpartiets Framtidsstämma i Upplands Väsby. Vi har under tre dagar processat Centerpartiets nya idéprogram och fastställt detta. 

Jag är jätteglad över de beslut vi tagit och jag känner att vi med detta program lagt grunden för ett klokt politiskt arbete i framtiden. 

En huvudfråga har varit vi skall kalla oss, vilken ideologisk ådra skall Centerpartiet följa? Här slog vi fast:
"Centerpartiets liberalism är social, decentralistisk och grön. Den är jordnära och frihetlig. Den bygger på rättvisa och hållbarhet. Den ser samhället som större än bara staten, som en gemenskap där alla behövs."

Detta kanske för många inte känns som jätteviktigt men frågan om vi skall kalla oss för ett liberalt parti är något som bubblat och pyrt länge inom Centerpartiet.
Jag är själv jättenöjd med denna skrivning som slår fast att vi tar ansvar för både de sociala frågorna men även om miljön.

Vi tog två för mej viktiga principbeslut, det ena är att vi inom en generation skall ställa om Sverige till ett land med endast förnyelsebara energikällor, och då vill jag påpeka att uran inte är förnyelsebart.

Och den andra principen är den om fri rörlighet, vi tror att människor skall få flytta dit de vill.

Jag ser att Lennart och Andreas som vanligt visar Centerpartiet stort intresse. Lennarts resonemang om att vi skulle vara nyliberala är ju rent trams, programmet slår fast att Centerpartiet står för en allmän och välfungerande välfärd. Men att vi samtidigt vill se ett samhälle där man på sikt arbetar för att sänka skattetrycket. Här missar den gode Lennart att om vi får fler i arbete så minskar både det offentligas kostnader samtidigt som skatteintäkterna ökar. Vilket gör att detta kommer att gå alldeles utmärkt! 

Och Anderas resonemang om att det är ett problem att vi i Centerpartiet låter alla våra medlemmar komma till tals och att vi har livaktiga ungdoms och studentförbund som driver sina frågor med kraft och energi! Jag är helt övertygad om att det är när vi låter frågor mötas som vi får långsiktigt hållbara beslut!

Men nu är det bara att kavla upp ärmarna, nu börjar arbetet!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.