Centern är nyliberala . De talar inte om hur välfärdens ska finansieras eller vad som ska bort

Centern är nyliberala . Det går inte tolka på annat sätt. Det har varit mycket diskussion efter det programförslag som man jobbar fram men är det så mycket mer än månggifte och arvsrätten som försvunnit . Det är det nog inte om man ska tro på en intervju med partiledaren Lööf efter hennes stämmotal.

Hon erkänner att fri invandring bytts till fri rörlighet över gränser. Det andra som retat upp många gamla från folkrörelse centern var platt skatt. Nu säger Lööf att man bytt till lydelsen mindre brantare skattesystem men att innebörden är de samma. Man vill börja ta bort värnskatten.

Däremot säger man inget om hur man då ska finansiera välfärden. Sänker man skatten för de som tjänar mest så måste man höja för de med lägre löner om man ska kosta på sig lika mycket välfärd och behöver lika mycket pengar.

Centerns politik med förändrad arbetsrätt och billigare för företagen innebär också mindre skatter och mindre välfärd för i sociala avgifterna finns avgifter för trygghet och välfärd bland att sjuk och arbetslöshetsförsäkringen.

Skulle Lööf och hennes nyliberala idéer få genomslag då är det slut med välfärden och några pengar till kommunerna finns inte. På landsbygden säger sig centern slåss för byskolorna där det är för få elever för att sunt kunna driva skolorna under ekonomiskt ansvar med god kvalité för eleverna. Vart är centern på väg med sin nyliberala politik.

2 kommentarer

  1. Johan

    Hejsan,
    Centern är inget parti som jag röstar på och kommer aldrig att rösta på. Däremot håller jag med dem i vissa frågor, dock inte i frågorna om månggifte, slopad arvsrätt och fri invandring. Men värnskatten bör avskaffas,då den är både kontraproduktiv och orättvis. Kontraproduktiv eftersom personer avstår från att arbeta mer pga skatten samtidigt som det är belagt inom forskning och praktik att allmänhetens respons på skattesänkningar är så stor att för varje krona i sänkt värnskatt, lika mycket skulle samhällsekonomin växa. Sambandet är så starkt så att om exempelvis Sverige skulle sänka kapitalinkomstskatterna skulle reformen vara självfinansierad till 116%. Intäkterna ökar alltså per/kr sänkt skatt. Det motsatta gäller om man som exempel höjer skatten med 1 kr vilket leder till att samhällsekonomin krymper 2-3 kr. Detta kallas nationalekonomiskt ”dynamiska effekter” och är något som ni politiker gärna viftar bort. Arbetsrätten som den ser ut just nu är skadlig för Sveriges tillväxt, den som påstår något annat behöver nog läsa på lite om företagens förutsättningar. Värnskatten kommer att försvinna på sikt liksom arbetsrätten kommer att förändras i grunden och anledningen till detta oundvikliga faktum är den internationella konkurrensen. så enkelt är det Lennart.

    Källor
    Långtidsutredningen,2011
    Ingenjörsakademins marknadsanalys 2013

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.