För långsiktig och hållbar utveckling i Sävar

Hans Lindberg framhåller här på bloggen vikten av utveckling i Sävar och att en röst på socialdemokraterna är en röst för utveckling av hela Umeå kommun. Skulle vilja granska det påståendet lite.närmre.

Savarpublik

Stort intresse för att diskutera utveckling i Sävar (Bild från debatten förra veckan)

Jag vill börja att betona att jag och Centerpartiet tycker det är jättebra att det byggs i Sävar, och att Sävar utvecklas.
MEN: Hade det nu varit att säkerställa att det byggs bostäder i framtiden i Sävar så hade Hans kunnat välja att stötta oss i C i Kommunfullmäktige igår när vi yrkade på att kommunen skulle bygga i kommundelarna och inte bara i centralorten. Planberedskap i all ära, men det är inte brist på tomtmark som hållit tillbaka byggnationerna i exempelvis Sävar.

Sedan kommer vi till resonemangen om Norrbotniabanan, Det är klart att den kommer påverka Sävars framtida utveckling jättemycket. Och när det kommer till järnvägar och samhällen tror jag man skall unna sig att vara väldigt långsiktig. Jag är själv uppvuxen i Vännäs denna gamla järnvägsknut och vet problemen man har där med att eleverna som ska till och från Liljaskolan sneddar över spårområdet. (Nu är ju den risken mindre i Sävar då spåren kommer 7 m upp i luften mitt igenom samhället). Så därför måste man tänka till när en järnväg dras fram. Dessutom så kommer den nya bebyggelsen efter en tid, bebyggelse anpassad till att ligga nära en järnväg och som bebos av människor som ser ett värde i att bo nära en järnväg. Exempelvis sådana som pendlar med tåg. Precis detta sker nu i Hörnefors som ju får anses vara en hyfsat god referens till Sävar.

Savarsagattra

Visst vore det bra om dessa brädor fick åka järnväg?

Sen är det ju detta med skogsnäringen, att bygga en järnväg som är tänkt att frakta gods (Norrbotniabanan) genom Sävar och göra dubbelfel är för mej obegripligt.
1. Den dragning som Trafikverket föreslår och som kommunen accepterat innebär intrång på Skogforsk område.
Detta får inte ske! Även om det från sidan ser ut som några konstiga träd och gamla växthus så pratar vi om verksamheter som är oerhört vitala för Sveriges skogsnäring, den näring som står för 50% av Sveriges nettoexport! Det är dina och mina pensioner, sjukvård, snöröjning med mera som är beroende av detta!
2. Att försumma en ordentlig dialog med Norra Skogsägarna kring utvecklingen av sågen i Sävar är också märkligt. Skogsnäringen lever på att frakta runt virke med ett värde som är en tiondel av kilopriset på potatis, förädla det och gå med vinst. Om några år kommer verksamheten på Sävar såg att generera 10 000 långtradartransporter per år!

Norra 1

Världens modernaste såg får klara sig utan en uppfinning som snart är 200 år? 

Vi i Centerpartiet tycker att det krävs ordentlig eftertanke i det kommande arbetet med Sävars översiktsplan och vi vill att man skall se på Sävars utveckling på lång sikt. Låt Sävar utvecklas till ett hållbart lokalsamhälle med Bostäder, Närservice, Företag och attraktiv natur!

Därför tycker vi det är en dålig idé att upphäva strandskyddet längs Sävarån och bygga bostäder 30 m från ån. Sävaråns unika natur och kulturmiljö behövs av flera skäl för att göra ett framtida större Sävar till en attraktiv plats att bo på!

(Ser för övrigt att det på kommunens hemsida fortfarande står att sista dag för att inkomma med remissvar är den 31/8. hade fått uppfattningen att remisstiden var förlängd.)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.