Billig bildsätting av VK

Av , , Bli först att kommentera 4

VK har en par artiklar om Region Västerbottens Stockholmskontor, där man ifrågasätter satsningen eller kanske snarare om man det sätt man valt att redovisa nyttjandegraden varit rätt. Artiklarna hittar du här: ”Bristande underlag..”, ”Finansiering på oklart underlag..”.

Jag har ingen åsikt om artiklarna i sak det är bra att VK ifrågasätter och granskar hur det offentliga fattar beslut.

MEN att då välja att illustrera den ena artikeln med en bild på Hans Lindberg då han står i ljuset från en projektor och ser ut som en slutspelsstridsmålad Frölundasupporter tycker jag är dåligt, när jag scrollade förbi artikeln så hajade jag till just för att bilden så så himla konstig ut. I min värld så är detta ett klart sätt att förminska eller förlöjliga Hans. För intresset landar ju snarare på hans utseende än vad han säger i artikeln. Lägger in två bilder här nedan, dels den från artikeln dels den officiella från kommunens hemsida.

Visst blir det skillnad??Hans_Lojlig

Hans Lindberg (S)_130

Bli först att kommentera

Islossning i färjefrågan, modigt beslut av Vasa!

Av , , Bli först att kommentera 0

I kväll kom ett mycket glädjande besked från Vasa. Det är Stadsstyrelsen som beslut om Vasas medfinansiering av den nya färjan som är tänkt att trafikera sträckan Vasa-Umeå.

Nya färjan

Nya färjan ännu i liten skala!

 

Detta är ett arbete som pågått i många år och vi är många som involverats i frågan både på Svensk och Finsk sida.
Det man skall komma ihåg är att färjan inte är något som vi vill ha för sin egen skull utan färjan är ett verktyg för att binda ihop Umeå med vår närmsta grannstad, Vasa!

Färjan betyder mycket för transporterna mellan Västerbotten och Österbotten och löser det glapp på drygt 7 mil som finns mellan Umeå och Vasa. Det innebär möjligheter till möten mellan människor, företagsutveckling, möjligheter att stötta upp NUS med både patienter och personal. Så sammantaget så innebär färjan väldigt mycket fös alla oss som bor i Umeå även om man inte själv åker på den!

Dessutom är det så att det färjebolag som vi äger gemensamt Umeå och Vasa faktiskt går med vinst och visar hur viktigt denna förbindelse är och vilken potential som finns i att utveckla detta vidare! Första kvartalet detta år var väldigt lyckat.

Detta gör att jag är helt säker på att möjligheterna med en ny färja vida överstiger de risker som finns. En ny färja är kostnadsberäknad till någonstans kring 1 miljard kronor en kostnad som delas mellan Umeå och Vasa samt Sverige och Finland. Och det är väl där utmaningen ligger. Hur mycket Sverige kommer stötta upp med, men i vilket fall så tror jag att Vasas modiga beslut i kväll kommer sätta tryck både på Umeå och Sverige att kliva fram!

I vilket fall så är jag positiv i kväll och kommer fortsätta arbeta för en förnyad färjelösning!

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Vad hade hänt om Jesus levt i Sverige idag?

Av , , 1 kommentar 9

Såhär på långfredagen så tänkte jag att man skulle kunna ge sig på liten mer humoristisk text och reflektera en stund över vad som hänt om Jesus levt här i Sverige idag.

Vi kan ju börja med problemen som skulle uppstå för Josef och Maria när man skall skriva under faderskapsintyget, då de endast var trolovade så måste ju Josef skriva under att han är barnets far, är osäker på om Den Helige Ande hade tänkt skriva under, men det skulle nog stått ”Fader Okänd” i kolumnen.

Bildresultat för jesus bild

Sedan växer ju Jesus upp och en känd episod i Bibeln är ju när han driver ut månglarna ut templet. En fin och viktig handling som ju visar att man inte kan köpa sig en plats i himlen, men det är klart att rubrikerna i Aftonbladet eller Expressen skulle ju idag ha varit:

”Ungdom vandaliserar butiker” eller ”Josefines livsverk i spillror! -Han kom och förstörde alla mina varor!”.
I vilket fall så hade det nog föranlett i alla fall en polisanmälan! Vi har ju dock ett verkligt exempel här i Umeå och det är kyrkan på Västerslätt, St Staffan som ursprungligen var en konsumbutik men där man ”drev månglarna ur templet” och det är numera en kyrka!

Sedan fortsätter ju Jesus sitt värv med diverse handlingar som säkerligen skulle ha kunnat skapa en del problem i dagens samhälle.

Han botade en sjuk man! Som son till en timmerman så tvivlar jag på att han hade någon form av sjukvårdsutbildning. Hälso- och sjukvårdslagen torde inte vara så glad inför något sådant.

Vatten av vin. Detta är ju verkligen intressant, men eftersom det finns en definition på vad som är vin och dessutm krävs det tillstånd för detta så har vi här ett klockrent exempel på brott våde mot livsmedels- men även mot alkohollagen!

Utspisar 5000 män med fem kornbröd och två fiskar. Detta är ju i sanning en fantastisk historia. Tror det hade kunnat bli ett samtal till konsumentverket om de som ätit betalat för måltiden, för då lär den varit liten. Alternativet är ju att han på något sätt beredde mat till dessa personer på plats, och då är det återigen livsmedelslagen som kan ha brutits.

Sedan kommer ju Jesus ridande in mot Jerusalem på en Åsna. Hur tung man får vara för att rida på en Åsna är lite oklart, men i vilket fall så kan detta vara ett fall för djurskyddslagen!

Sedan avslutas ju berättelsen om Jesus med uppståndelsen, där gör nog inte Jesus sig skyldig till något lagbrott, men det borde bli en Lex Maria anmälan och en utredning hos IVO för den som utfärdat dödsattesten!

Nu hoppas jag ingen tar ila upp för dessa försök att twista till vissa skeenden i Jesu liv, men jag tror man alltid skall fundera på hur vi bemöter och agerar i vår relation med människor eller skeenden som avviker från det vi är vana vid. Oavsett om man tror på jesu mirakel eller ej så är de en del av vår historia och något som alla känner till. Men hur många har funderat på hur vi idag skulle agera mot de som gör något liknande?

Sedan tycker jag man skall se vad som var jesu egentliga budskap och värv, i alla fall som jag ser det. 
Att män och kvinnor var lika mycket värda och att ingen kommer till himlen för att man är rik!

Samt att det aldrig är för sent att få förlåtelse för sina gärningar.
Tankar som jag i alla fall bär med mig varje dag, även om det kanske inte var helt OK att göra vatten av vin!

Glad Påsk Vänner!

1 kommentar

Vilken väg väljer du?

Av , , 2 kommentarer 3

framat

2 kommentarer

Trafikstrategi för E-12 ett viktigt steg mot en ny färja

Av , , Bli först att kommentera 0

Förra veckan hölls slutkonferensen för projektet E 12 Atlantica Transport med över 100 deltagare i Vasa.

Ett projekt som drivits av Kvarkenrådet som syftat till att ta fram en gemensam trafikstrategi för E12 stråket. Alltså en strategi där Sverige, Norge och Finland planerar tillsammans och inte endast planerar sin egen lilla del. Projektet har varit väldigt lyckosamt och lyfter verkligen fram vilken potential som finns i en ökad samverkan här uppe i norr och också vikten av att vi börjar tänka Öst-Väst och inte bara Nord-Syd! Detta är en fråga som alltid varit viktig för oss i Centerpartiet att värna våra goda relationer och förbindelser med Österbotten, och även de med Helgeland i Norge!
Finns mer att läsa om projektet här.
Och vill du hålla dig uppdaterad om det senaste så gå in på Kvarkenrådets Facebooksida.

 

Farja

Nya färjan snart kanske den finns i större format!

Jag hoppas verkligen att vi lyckas med detta arbete, en utvecklad E12 förbindelse med en ny färja är jätteviktigt för vår region och det ser vi inte minst nu när Wasaline ökar både gods och passagerarvolymerna och levererade ett positivt resultat på 17 miljoner för 2017! och detta med en gammal färja. Har du ännu inte åkt över till Vasa så tag chansen nu under våren när man kan åka på tisdagskryssningar för endast 5Kr!

Något annat som är positivt är de signaler som kommer från finskt håll om att den statliga medfinansieringen i färjeprojektet verkar vara på väg att lösa sig.i alla fall enligt Överdirektör Mikael Nyberg på kommunikationsministeriet.

Något även Vasabladet skriver om! Jag är personligen helt övertygad om att vi snart ser en islossning, inte bara i Kvarken utan för hela Kvarkenfrågan, detta kan bli hur bra som helst!

Bli först att kommentera

Självförsörjande på el och värme vilken grej!

Av , , 1 kommentar 0

Läste en artikel igår om en ny uppfinning från Inresol som är en pelletsdriven Sterlingmotor som ger både el och värme!

Läs mer här.

Vilken grej! Att kombinera den gamla Sterlingmotorn med en generator och få en fantastisk produkt.

Öppnar ju upp för helt otroliga möjligheter att bli självförsörjande på både el och värme speciellt om man kanske tar några av de kommande batterierna från Northvolt ute i garaget?

Blir spännande att följa denna produkt!

1 kommentar

Hedrande av Tågkompaniet

Av , , Bli först att kommentera 0

Läste igår om Tågkompaniets presskonferens med anledning av vinterns problem med tågtrafiken främst längs Botniabanan.

Du kan se hela presskonferensen här.

Jag tycker det är jättebra att Tågkompaniet är transparenta och ärlig om att det varit väldiga problem med tågtrafiken under vintern.

Det stämmer att delar av problemen kunde de själva ha hanterat bättre, men väldigt mycket av problemen ligger i ett systemfel som måste åtgärdas!

1. Snöröjningen och underhållet av spåren är för dåligt!

2. Tågkompaniet kör på uppdrag av Norrtåg, och det saknas ersättningsfordfon!

3. Tågen fixar inte en norrländsk vinter!

Detta är ett ansvar som fördelas på staten och landstinget, jag hoppas man ser till att lösa dessa problem innan nästa vinter!

Hedrande dock att Tågkompaniet skall kompensera drabbade resenärer!

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Det blev en landsbygdspratposion

Av , , 1 kommentar 4

Som jag skrev tidigare så presenterade ju regeringen sin landsbygdsproposition (Proposition = förslag till riksdagen) igår. Efter att ha tittat i den så känns det lite som att äta en meny. Ser väldigt fint ut, men mättnadskänslan är inte så lång. Det är väldigt många fina ord men de skarpa förslagen är alltför små och den mångmiljardsatsning man aviserar är i hög utsträckning pengar som ändå skulle gått till dessa saker. (Detta är ett sätt att dubbelräkna pengar som regeringar ofta gör). Men det blev i alla fall mer än en tummetott, det blev i alla fall en vante!

Men det som saknas i denna propp är nya skarpa pengar!

Någonting liknande Inlandsinnovation som Maud presenterade 2010 i nedanstående klipp. 2 nya miljarder för tillväxt på landsbygden som S+Mp regeringen tog bort.

Och nu kompenserar med 1,5 miljarder summan blir alltså -0,5 miljarder i satsning på landsbygden!!

Centerpartiet anser att det är svårt att ta regeringens landsbygdspolitik på allvar. Man har under hela mandatperioden ökat kostnaderna och försvårat för landsbygdsborna, och nu kommer man med en pratposion!

Skall bli väldigt intressant att se hur Miljöpartiet kommer agera i denna fråga, deras förslag om höjt grundavdrag för landsbygdsbor är ju onekligen intressant, men saknas i propositionen. Det är inte bara jag som tycker det är märkligt att ett regeringsparti lägger egna förslag i anslutning till en proposition från regeringen. Är detta ett tecken på att regeringssamarbetet är på väg att luckras upp?

1 kommentar

Blir det ens en tummetott till landsbygden i morgon?

Av , , 1 kommentar 5

För ett drygt år sedan så presenterade Den parlamentariska landsbygdskommittén sina 75 förslag till som man kallade rapporten: ”En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder ”.

Nu verkar det som att dessa kloka förslag och goda ideér kommer begravs längst ner i en pappersbunt på regeringskansliet! Så tolkar jag i alla fall det som Kristina Yngwe Centerpartiets ledamot i Landsbygdskommittén skriver idag. (Se bild nedan).

landsbygdskommitten

 

Vidare blir man ju fundersam när Miljöpartiet ett av de två regeringspartierna går ut med att man vill sänka skatten i Sveriges 23 glesbygdskommuner. Antingen så vill man passa på och presentera det göttigaste ur den kommande proppen, alternativt så kommer detta förslag inte finnas med i proppen!

I vilket fall så är det väldigt märkligt agerat av ett regeringsparti. Praxis är ju att regeringen står bakom sina propositioner och att man inte läcker före presskonferenser.

Farhågor om att det inte blir så mycket av löftena till landsbygden omnämns även i denna insändare ”Sveket mot landsbygdens kommuner” författad av kommunalråden för Region 8 kommunerna här i Västerbotten.

Nåväl, vi får se vad som kommer i proppen i morgon. I vilket fall så kommer Centerpartiet att bevaka frågan och tycker vi propositionen är för tunn så återkommer vi i riksdagen med en följdmotion för att försöka rätta till det vi tycker saknas!

1 kommentar

Tack för Norrbotniabanan Stefan Löfven!

Av , , 2 kommentarer 2

Statsministerns besked från igår om att han lovar byggstart för Norrbotniabanan redan i år var väldigt glädjande!

Planeringen för första delsträckan den mellan Umeå C och Dova pågår för fullt och det finns goda chanser att komma igång med bygget redan i år (Läs Stefan Löfven tar första spadtaget innan valet). Och det är ju jättebra, men det finns ännu några problem att övervinna innan vi har järnvägen på plats.Robbantag

De befintliga loken på den kommande Norrbotniabanans sträckning (Foto Robertsfors Bruksmuseum)

Även om vi får en byggstart så är ännu inte Norrbotniabanan finansierad i hela sin sträckning, här får vi hoppas att det i kommande nationell plan kommer pengar för att bygga hela vägen! Å andra sidan så är det ju så att ingen vill bli sittande med ett industrispår till Dova så bara bygget är påbörjat så blir det ju lättare att få till en fortsättning!

Det andra riktigt stora problemet vi har är ju kapacitetsbristerna på Ostkustbanan mellan Gävle och Härnösand. Det är ju det som gör att vi ha alldeles för låg tågkapacitet till och från Norra Norrland. Redan idag med Botniabanan och Stambanan så är ”det fullt på spåren” och kommer det fler tåg så blir det tågstockning i Sundsvall!

Jag tror det är minst lika viktigt för oss här i Norr att Ostkustbanan byggs som Norrbotniabanan. SJ uttryckte detta i sitt remissvar på nationella planen SJ vill vänta med Norrbotniabanan Jag håller inte med dom men kan förstå hur man resonerar.

Så om Löfven verkligen vill göra nytta för oss i Norr så kanske lite spår runt Sundsvall också vore på sin plats!

2 kommentarer
Etiketter: , ,