Mer om Norrbotniabanan i Norra skogsägarnas egen tidning.

Av , , Bli först att kommentera 6

I senaste numret av Norra Skogsmagasinet finns en tänkvärd krönika om Norrbottniabanans kommande dragning genom Sävar

Kunde inte sagt det bättre själv!

Bli först att kommentera

: Omtag för järnväg genom Sävar

Av , , Bli först att kommentera 2

: Omtag för järnväg genom Sävar! Jag blev jätteglad när jag läste att Trafikverket aviserar ett omtag avseende Norrbotniabanan genom Sävar.

Tidigare har ju kommunen gjort samma sak! Nu gäller det bara att se till att det blir ett verkligt omtag och att inte samma förslag återkommer på nytt!

Från Crnterpartiets sida så har vi upprepade gånger hävdat att det är ett kartidnalfel att bygga en järnväg som är tänkt att förbättra möjligheterna att frakta gods på järnväg och inte dra den via Europas modernaste såg, den i Sävar!

Dessutom är det ett tecken på total oinsikt om Skogforsks betydelse om man gör någon form av planering som riskerar deras verksamhet!

Bli först att kommentera

Flip the Flop ett trevligt exempel från Kajiado

Av , , Bli först att kommentera 2

DSC06546

Nu är ju inte allt vi upplevt i Kajiado under veckan nattsvart eller hopplöst. Vi fick även besöka en par exempel på miljöarbete i det lilla, exempel på hur man arbetar med att lyfta samhället samtidigt som man hör en insats för miljön, Ett sånt exempel är Ocean Sole som är ett initiativ däer man ger ungdomar möjlighet till arbete genom att göra konstverk eller vardagsprylar av begagnade Flip Flop sandaler som fiskats upp ur havet. Ett bra sätt att kombinera miljöarbete med möjlighet till inkomst för de som bor i Ngong.

DSC06541DSC06540

DSC06539

Råvaran kommer i säckar plockat från stränderna. 

DSC06542DSC06543

DSC06544

FlipFlopsen tvättas och limmas ihop och sedan skär man ut djur ur den ”skumgummikloss” som man då får.

DSC06531

DSC06545

DSC06533

Och resultatet blir riktigt coola djur i alla regnbågens färger!

Det är klart att detta lilla projekt varken löser miljöproblemen, eller fattigdomsproblemen i Kenya men samtidigt är det lite trösterikt att se att det går att gör något även där det är riktigt tungt!

Bli först att kommentera

Besök på Soptippen i Ngong bland det värsta jag varit med om

Av , , Bli först att kommentera 0

Igår besökte vi bland annat soptippen i Ngong eller Oloolula Dump Site som det egentligen heter. Och jag måste säga att det var något av det mest gripande jag upplevt. som jag nämnt tidigare så är den organiserade sophämtningen väldigt bristfällig i Kajiado. Och det man har är ett antal stora soptippar som ofta ligger nära städerna eftersom det måste vara billigt att framta dit soporna eller man måste kunna gå dit med dom så det gör att soptipparna ligger där människor bor och dessutom bosätter sig de som på olika sätt arbetar på soptippen där.

Exempelvis så pågår det en viss utsortering av material på tippen, men det sker helt manuellt på sådant sätt att människor rotar runt i soporna för att hitta något som går att sälja. Exempelvis så plockar man rätt på en del plast (det finns ingen pant på PET flaskor).

Glas eller metall som återvinns men det är försvinnande små mängder. Kenyanska regeringen har beslutat om att soptippen skall stängas av miljöskäl, och det är där vårt projekt kommer in för att hjälpa till med med kompetens kring hur man gör när man startar upp en ny tipp så den inte påverkar exempelvis dricksvattnet eller hur man organiserar återvinning innan soporna kommer till tippen. i annat fall så kommer ju det att uppstå samma sanitära problem på ett annat ställe så nyttan för människor och miljö blir ganska liten

Jag är väldigt glad om det är så att lite av den kompetens vi kan ge till Kajiado gör att de kan börja hantera de enorma utmaningar de har kopplat till sina utmaningar.

DSC06590

Mot soptippen som ligger mitt i Ngong som har omkring 60 000 invånare.

DSC06591

Framme på soptippen ett veritabelt berg av sopor!

DSC06592

Det är omöjligt att fotografera och få med hur enormt tragiskt det är!

DSC06595

På vågen där uppe väger man det som sorteras ut och återvinns.

DSC06597

I direkt anslutning till soptippen och delvis på tippen så ligger hus där många av de som på olika sätt arbetar på tippen bor
under fruktansvärda omständigheter. ett av skälen till att bor här är att många av de som sysslar med att sortera ut
soporna är kvinnor och för att de skall kunna arbeta så måste de finnas nära sina barn då det inte finns barnomsorg.

DSC06615

Countyt äger endast en sopbil som kör på denna soptipp. Övriga sopor kommer via andra kanaler.

DSC06620

För det är inte rimligt att barn skall växa upp på en soptipp!

 

 

Bli först att kommentera

Mer från Kajiado

Av , , Bli först att kommentera 1

Som jag nämnde igår så befinner vi oss här i Kajjiado, Kenya för att arbeta med det ICLD projekt som Umeå/VAKIN har med Kajiado County.
Igår hade vi möjlighet att ägna dagen åt presentationer och grupparbete tillsammans och det är inte förrän man sitter ner tillsammans och kan prata i små grupper som arbetet verkligen kommer igång. Det vi skall hjälpa dem med är att ta fram en avfallsplan och en plan för avlopp vilket är väldiga utmaningar kopplat till bristen på infrastruktur och att men i princip helt saknar medel till investeringar. Och den snabba urbaniseringen gör verkligen att utmaningen kopplat till vatten och avlopp blir enorm.
Det man skall komma ihåg är att på många ställen i världen så är samhället och systemet mycket mer hierakiskt än hemma i Sverige så därför är det viktigt att vi när vi kommer hit att exempelvis vi politiker och tjänstemän åker i samma bilar eller att Margareta som är kvinna är högre i rang än jag som man.

Och inte minst viktigt är att vi då som politiska representanter för Umeå hälsar på våra motsvarigheter här.
För annars kommer tjänstemännen här att inte få något mandat att arbeta i projektet.

I alla fall så hade vi en dag fylld av presentationer och grupparbete igår och jag måste säga att jag är imponerad över både den höga kvaliteten på det arbete som Kenyateamet levererat, men även på vilket engagemang och vilken expertis som våra medarbetare från VAKIN och Dova DAC levererar!

LRG_DSC06253

Jag Thomas Blomqvist VD VAKIN och Margareta Rönngren Kommunalråd träffar guvernör
David och Florence som är vattenchef i countyt. 

LRG_DSC06384

Information om hur man arbetar ute på landsbygden för att informera befolkningen om vikten av att inte förorena brunnarna.
Den vita linjen är stammens område och de vita fläckarna är bosättningar och det som är blått är vatten.

LRG_DSC06383

Thomas VD VAKIN förebereder sig för workshopen 

LRG_DSC06390

Workshop Waste alltså avfall i arbete. Med på bilden är Jörgen och Per från Dova och Elisabeth från VAKIN.
Som diskuterar med sina kollegor från Kajiado.

LRG_DSC06389

Water workshopen in action, intensiva diskussioner om hur man skall göra för att inte förorena grundvattnet.

Bli först att kommentera

Rapport från Kajiado

Av , , Bli först att kommentera 1

Jag befinner mej just nu i Kajiado County ett län i Kenya där Umeå kommun och VAKIN har ett projekt tillsammans med den lokala administrationen som handlar om att hjälpa länet med Vatten, Avlopp och Avfall. Projektet omnämns i VAKINs hållbarhetsredovisning så här:

”Hållbar vatten- och avfallshantering i Kenya
Vakin inbjuden till FN Långsiktiga miljösystem i Kina Minskad miljöförstöring, ökad jämställdhet och stärkta demokratiprocesser är målsättningarna i Vakins treåriga projekt med Kajiado County i Kenya. Projektet, finansierat av Sida/ICLD, ska möjliggöra kunskapsdelning och spridning av administrativa och tekniska lösningar för en bättre hantering av vattenresurser och avfall. Vakin, tillsammans med Umeå kommun, ska bidra med kompetens för att öka Kajiados möjlighet att skapa en ansvarsfull och transparent organisation i sin stadsledning.”

Kenya är ett av de länder som är utpekade av den svenska regeringen som prioriterade länder för bistånd/samarbete och det är väldigt lärorikt och att arbeta tillsammans med våra Kenyanska vänner för att hjälpa dom att ta fram en avfallsplan och en plan för vatten och avlopp. Jag skall vara ärlig och erkänna att mitt bidrag till detta arbete tillsammans med Margareta Rönngren främst handlar om att svettas i kostym, hälsa på politikerna här nere samt prata om demokrati och jämställdhet som är två av de frågor som alltid skall finnas med i de projekt som finansieras av SIDA/ICLD.

Kajiado står inför stora utmaningar, man ligger precisa utanför Nairobi och har ungefär 1 miljon invånare och saknar helt exempelvis avloppsrening i de delar som har något vi kan kalla avlopp. På samma sätt så är det väldigt dåligt ställt med sophämtningen. Så det är verkligen en annorlunda värld att besöka.

Samtidigt så gör man väldigt mycket bra i det man kan påverka exempelvis så har Kenya förbjudit användning av plastpåsar sedan i fjol, vilket dramatiskt minskat mängden skräp längs vägrenen.

Lägger ut lite bilder här nedan med kommentarer under.

Map-of-Kajiado-County

Karta över Kajiado

LRG_DSC06310

LRG_DSC06268

Kenya är verkligen kontrasternas land, Med Nairobis trafikkaos och Kajiados obefintliga vägar.

LRG_DSC06245

LRG_DSC06343

Kor betar längs vägarna, och på andra sidan savannen ser man Nairobis skyskrapor.

LRG_DSC06259LRG_DSC06258

Ett obligatoriskt inslag ett projektbesök är ett möte med Guvernören och det lokala projektteamet.

LRG_DSC06278

LRG_DSC06279

LRG_DSC06279

Vi fick besöka en s.k. ”sanddamm” alltså en liten damm man byggt i en liten flod för att bromsa upp regnet lite granna. (När det regnar så regnar det rejält) och samtidigt ge lokalbefolkningen en möjlighet att både få dricksvatten från en pump samtidigt som djuren får vatten. Faktiskt betydligt smartare än man kan tro! 

LRG_DSC06327

Sedan saknar landet i stort sett vägar och kvarter, det är nästan en enda stor randby hela vägen från Nairobi till Kajiado (6 mil) och 70% av bebyggelsen är oplanerad (svartbyggen) vilket ju gör det ännu svårare att hantera detta med vatten och avlopp. Utan det är dessa små färggranna stenhus hela vägen där det är små butiker och restauranger.

LRG_DSC06313

LRG_DSC06317

Sedan är ju trafiken runt Nairobi helt obeskrivlig. Vi klarade oss rätt så bra hem till Hotellet igår eftersom vi åkte på vägrenen eller i diket för att passera trafikstockningarna, och man har inte ett jättefokus på trafiksäkerheten. Samtidigt har man en frejdig inställning om att allt går. Som killen ovan som körde en MC bak på sin MC!!
Framhjulet såg lite lätt ut!

Återkommer med fler bloggar härifrån Kajiado lite beroende på hur det ser ut med internet.

 

Bli först att kommentera

The Comeback of Holger Holm

Av , , 2 kommentarer 1

The Comeback of Holger Holm

The Comeback of Holger Holm. Kul att se att den gamle korvgubben Holger Holm är åter ute på stan och säljer korv.
Kan varmt rekommendera en Finsk grillkorv med stark senap! En höjdare.
Men den blåa välkända vagnen har han sålt. Nu är Holger mer mobil med sin fräcka ellådcykel och han tänker sälja korv alla dagar med bra väder!

2 kommentarer

Umeå vi har ett resultat!

Av , , 1 kommentar 0

Känner lite lust att låta som Melodifestivalen när jag kommenterar dagens uppgörelse kring Umeås framtida styre. Det är också alla diskussioner kring hur styret skall se ut som hållit mig ifrån Bloggen. Om ni undrar varför så skall jag förklara läget i Kommunfullmäktige i Umeå efter valet.

Slutligt Umea 2018

Detta är alltså valresultatet som det slutligen visas för oss men nu är det ju så att man kan inte styra en kommun med olikfärgade staplar, utan det är mandat i KF som avgör partiernas inbördes kraft och dessutom handlar det om vilka partier som väljer att att jobba tillsammans för att maximera sina möjligheter. Så här ser mandatfördelningen ut i KF för de kommande 4 åren.

mandatfordelning slutlig umea

Och det är då det blir intressant, som man kan se så är det nästan omöjligt att skapa en stabil majoritet och vi är dessutom många partier.

Detta har efter flitiga diskussioner mellan partierna utmynnat i en överenskommelse som du kan läsa om här. Mellan de flesta av partierna i KF.

Vill man veta mer om hur Hans Lindberg resonerar så finns denna artikel.

Detta med att räkna kring hur olika mandat faller i olika nämnder förtjänar en egen blogg men för egen del har det varit kul i år då jag haft i uppdrag att räkna mandatutfall för Alliansens del och min motpart hos S har varit Mikael Berglund (Byggnadsnämndens ordförande) och det är alltid kul att jobba med och mot ett proffs! Så även om det är Hans L och Anders Å som diskuterat de politiska förutsättningarna för denna överenskommelse så tycker jag inte man skall glömma Mikaels insats!

Hur resonerar jag då i detta? Hur förklarar man för missbelåtna väljare att S tillåts regera vidare i minoritet på ett alltmer krympande isflak?

Detta är ju inte helt enkelt att svara på, men detta är ju lite som att gå in på en mindre bra restaurang och köpa dagens lunch. Av de olika alternativ som jag kunde se stå till buds så var ett fortsatt S – Mp minoritetsstyre det mest smakliga.

Finns det någon som har andra idéer så är ni välkomna att höra av er!

Vad innebär då detta för oss i Centerpartiet? Även om man givetvis alltid vill hamna i en position efter valet då man får styra så innebär Socialdemokraternas relativa tillbakagång och Alliansens framgång att vi i oppositionen kommer få ökat inflytande i Umeå framöver och dessutom är ju chanserna goda att vi i Centerpartiet får en större andel av de uppdrag som tillfaller Alliansen kopplat till vår ökade styrka i vår koalition.

Men vad händer då nu? Jo jag tror att Hans Lindberg bör rejält se till att greppa styråran för om han tänkt sig att fortsätta leda Umeå så kommer det krävas ett klokt politiskt hantverk med ett gott öra till övriga partier och våra synpunkter. Om in så kommer vi i Centerpartiet inte tveka att säga vad vi tycker!

 

1 kommentar

Hur skall Umeå styras lite konsumentupplysning

Av , , Bli först att kommentera 1

Jag och skulle jag tro även andra politiker får frågor från både media och intresserade om hur det kommande styret i Umeå kommer se ut. Jag tror inte på principen att förhandla i media så det kommer jag inte göra men jag tycker det kan vara på sin plats att förklara lite vad som händer och varför det i år verkar ta lite längre tid än vad vi är vana vid.

Alla röster räknas nämligen tre gånger innan vi har ett slutligt valresultat, först räknas de på valnatten i vallokalen och vi får ett valnattsresultat som är preliminärt.

Umea_Valnatt_2018

Sedan sker en räkning till hos länsstyrelsen då även de sista poströsterna räknas (därför ökar antalet valdistrikt i Umeå till 69 istället för 67) och vi får ytterligare ett preliminärt resultat.

Umea_Preliminärt_Resultat

Och om man jämför bilderna ser man att mellan dessa två räkningar så är det ett mandat i kommunfullmäktige som flyttat från KD till SD. Och det kan mycket väl vara så att något mandat (kanske samma) hoppar igen nu när rösterna slutligen och vi har ett slutligt resultat för Umeå vilket vi förhoppningsvis har idag.

Men det är ju bara mandaten i Kommunfullmäktige, och det är ju bara första delen av resan. Där tycker jag tyvärr att media tänker lite för kort i sina kontakter med oss politiker, det handlar i Umeå inte om att hitta en majoritet på 33+ mandat och styra. Det normala i Umeå är att kommunen styrs av en minoritet, oftast (speciellt under Lennart Holmlunds tid) S men senaste perioden S+Mp. Och då vill det till att den minoriteten är så pass stor att man får igenom sin budget samt att man kan luta sig mot antingen oss i Alliansen i vissa frågor eller vänstersidan i andra frågor. Så det kommer nog dröja några dagar innan vi vet hur det ser ut.
Alliansen gick ju framåt preliminärt med 3 mandat (detta val var det vi i C som ökade, vi brukar som växeldra) samtidigt som S backar med 4, så ur ett maktskiftesperspektiv kan man ju tycka det är bra. Men eftersom V samtidigt ökade med 2 så gäller det ju att se upp så inte vår framgång framtvingar ett tvångsäktenskap mellan S + V.

Och Miljöpartiet verkar ju redan bestämt sig: –Det skulle vara kul att få ihop en rödgrön allians där Vänsterpartiet ingår. Om vi skulle få det att fungera så är det ett drömscenario, säger Nils Seye Larson.

För alla partier gäller givetvis nu att försöka positionera sig så bra som möjligt för att komma åt poster under den kommande mandatperioden så det går att påverka, jag känner mig trygg i att vi med Centerpartiets förbättrade röstunderlag kommer att få bättre möjligheter till insyn och påverkan än tidigare och kommer kunna genomdriva mer av vår politik än under föregående period.

För 7 mandat är fler än 4 i fullmäktige. Samtidigt som 20 mandat är fler än 7 så bollen vad gäller hur Umeå skall styras ligger hos Hans och S, skall bli intressant att se var de väljer att sparka ut den!

Bli först att kommentera

Den kommande demografiska utmaningen i Sverige

Av , , Bli först att kommentera 7

Nu när valet är över så innebär ju inte att den politiska diskussionen får avstanna, jag har ju under valet märkt att många personer är väldigt intresserade av att diskutera de stora samhällsfrågorna, på ett något mer utvecklat sätt än våra valaffischers enkla slogans.

En fråga som är jätteviktigt och ligger framför oss och som inte går att blunda på är frågan om den allt större andelen äldre som vi kommer få i Sverige, och då menar jag inte att de blir fler för det har ju varit känt länge att årskullarna på -40 och -50 talet var väldigt stora och därför kommer att vara väldigt många även som äldre.

Utan det som är problemet är ju att rent krasst saknar människor i arbetsför ålder som kan ta hand om dessa människor när de behöver vård och omsorg längre upp i åren!

Jag brukar lyssna på en Podd som heter Kapitalet  som har intressanta avsnitt om ekonomi och i detta avsnitt: Den grå portföljen så besöker de SCB och får en inblick i vad som händer i Sverige fram till 2040 (vilket inte är jättelångt bort) när andelen av befolkningen som är +80 ökar från 5% till 8% av Sveriges totala invånarantal. Lyssna gärna!

Jag tycker att detta är en fråga som vi omedelbart måste börja jobba med brett och förutsättningslöst tillsammans över partigränserna. För 2040 är inte särdeles långt bort redan nu är ju en person född 1940, 78 år gammal så 80-års strecket närmar sig med god fart.

Varför jag fokuserar just på -80 år är för att det är en gräns man brukar använda för när man passerat -80 så ökar andelen personer som behöver antingen kommunal äldreomsorg och/eller sjukvård rätt så kraftigt. Det finns givetvis de som håller sig friska även efter 80 precis som de finns de som behöver hjälp tidigare.

Så vad skall vi då göra? Här är några tankar jag har:

  1. Se till att alla i arbetsför ålder kommer i jobb! Vi har skriande behov på arbetsmarknaden i princip alla företag jag träffar pratar om problemen att rekrytera. Och Umeå kommun behöver 9500 nya tillsvidareanställda de kommande 10 åren!
    Det gör att vi måste tänka helt nytt för att få de som inte arbetar att komma ut på arbetsmarknaden, oavsett om vi pratar om 20-åringar med ofullständig gymnasieutbildning, eller nyanlända flyktingar.
    Alla kommer att behövas!
  2. Öppna upp för föreningar, volontärer hela civilsamhället att göra en insats inom äldreomsorgen. Vi skall givetvis inte ersätta utbildad personal som gör kvalificerade uppgifter med frivilliga, men när det handlar om trivselaktiviteter eller bara för att sprida trygghet och en känsla av att vara sedd så kommer frivilligsektorn att behövas. Detta är vanligt i många andra länder och borde gå att göra även i Sverige och Umeå.
  3. Sluta upp att jaga de privata utförarna av hemtjänst och äldreomsorg! Det är inte läge att resa några ideologiska murar i denna fråga nu. Alla de som jobbar inom äldreomsorgen kommer behövas framöver då kan man inte slänga de privata utförarna på soptippen!
  4. Ny teknik på individens villkor! Ett sätt att minska ner på arbetskraftsbehovet kommer att vara att vi använder ny teknik på ett klokt sätt. En kamera som man slår på och kopplar upp sig mot en central kan vara ett sätt att både säga att allt är OK men också ett sätt att kalla på hjälp, här finns det mängder att göra!
  5. Men ny teknik måste alltid användas med individen i fokus, vi får inte ersätta omsorg med kameraövervakning!

Som sagt, detta är en av de viktigaste framtidsfrågorna vi står inför och detta i en framtid som är väldigt nära!

Bli först att kommentera