Fullmäktige med budgetdebatt

Av , , Bli först att kommentera 3

Idag är det budgetfullmäktige. Här nedan kan du läsa mitt inledningsanförande, och längre ner kan du ta del av Alliansens budgetförslag som vi i Centerpartiet stödjer.

Anförande budgetfullmäktige 15/6 2015

Ordförande, Ledamöter åhörare

Så står vi här för en förnyad budgetdebatt, och denna gång har vi en ny KS ordförande i Hans som presenterar sin budget.

Tyvärr så inledde Kommunstyrelsens ordförande på det sätt som jag trodde han skulle göra, men att prata rikspolitik och påpeka att alla Utmaningar som ligger framför Umeå beror antingen på Alliansregeringen, eller på det faktum att den nuvarande S-Mp regeringen misslyckades med att få igenom sin budget i riksdagen.

Jag vill här göra fullmäktige uppmärksam på att såvitt jag känner till så har väl Socialdemokraterna styrt Umeå de senaste 20 åren, rimligen så bör den långa period av maktinnehav ha spelat större roll för kommunens utveckling än vad man kan tro när man lyssnar på kommunstyrelsens ordförande.

Nu lägger Hans sin tilltro på riktade statsbidrag man kan söka, en regerings klassiska trick för att visa handlingskraft. Öronmärkta pengar, som i verkligheten inte gör någon skillnad.

Öronmärkta pengar som för oss i Centerpartiet är motsatsen mot vad vi tror på, vi tror på det vi kallar för närodlad politik, att beslut skall fattas nära människor, alltså är det vi i Umeå kommunfullmäktige som bäst vet vilka behov som umeborna har, inte riksdag och regering!

Centerpartiet är glada över att tillsammans med M, Fp och Kd kunna lägga fram en klok och balanserad budget som motförslag till Socialdemokraternas.

Jag vill börja med att påpeka att en budget är en helhet, det handlar inte bara om hur stora påsar man ger till nämnderna, det handlar också om vad man väljer att göra med pengarna, de senaste åren så har vi sett hur S och V genom ökade ramar ökat nämndernas kostnader, utan att vi kunnat se bättre resultat. Detta håller inte!
Vi vill se nämnder som tydligt styr sin verksamhet inom tilldelade ramar, och där vi genom kloka och smarta lösningar ser till att verksamhetens kvalitet förbättras.

Vi ger ökade ramar till alla nämnder förutom Gy.

Vi återställer det negativa resultatet från 2014, inte minst viktigt när vi ser prognoser på -90 miljoner för resultatet 2015

Vi ser i vårt förslag till att behålla en central lönereserv, förvisso bara hälften så stor som 2015 men det är jätteviktigt för att kunna göra riktade satsningar mot vissa grupper.

I S-förslag så kommer lönehöjningar till 100% måsta tas inom nämndernas ramar, vilket innebär neddragningar i verksamheten.

Centerpartiet ser hela kommunen, därför är vi glada över den resursförstärkning som vi har till Tekniska nämnden för att säkerställa stödet till enskillda vägar.

Umeå är mer än bara tätorten, men tyvärr så är det oftast bara tätorten som är i fokus i socialdemokraternas förslag.

Med detta yrkar jag å Centerpartiets vägnar bifall till Allansens förslag till budget för 2016.

Här kan du läsa förslaget till Alliansbudget, och vill du läsa lite snabbare så finns endast tabellen här.

Bli först att kommentera

Umeå Kommun nu Båstadsanpassad!

Av , , Bli först att kommentera 4

Som alla känner till så är det ju omval i Båstad på söndag. Här drar Umeå Kommun sitt strå till stacken genom att erbjuda möjlighet att förtidsrösta för de som befinner sig här och annars skulle blivit Båstadslösa. För övrigt är vi den enda kommunen i länet som erbjuder denna möjlighet.

 Trottoarpratarna klara med viktig information. 
Jag tycker det är bra att möjligheten finns att förtidsrösta troligen finns det ett antal Båstadsbor som pluggar på universitetet eller av andra skäl finns i Umeå som härigenom får chansen i omvalet.

Dessutom ger ju omvalet även en chans för alla andra som är missnöjda efter höstens val. Enda kravet är ju att man skriver sig i Båstad för fyra veckor sedan för att få rösta på söndag. Lite förvånad att inte Båstads kommun använt detta som en möjlighet att öka sin befolkning:

”Är du missnöjd med valet i höstas? Skriv dej i Båstad för en andra chans!”

Sedan tycker jag vi i Umeå kunde gjort lite mer för att informera om omvalet.

Man skulle kunna tänka sig att byta namn på vårt kommunala bostadsbolag till AB Båstaden, eller VKs bil och husbilaga på onsdagaer skulle kunnat hela Bil och Båstad denna vecka.

Nåväl vi får hoppas att det blir ett omval till så det går att marknadsföra lite bättre.
skall för övrigt bli intressant att se vem den förste röstaren blir. Idag uppgick antalet förtidsröstande här på stadshuset till 0.

 Lite kortare öppettider än vid normal förtidsröstning

 Den förste som kommer och röstar får nöjet att fälla ut röstningsbåset som är i orört originalskick (alternativt anpassat för väldigt tunna personer)

 Här inne sitter normalt sett röstningsförrättarna Olov och Tordleif. Men nu var de visst ute för att tillsammans med Missing People leta efter Båstadsbor.

Bli först att kommentera

Givetvis är länslasarettet med i ortopedens YouTubevideo!

Av , , Bli först att kommentera 3

Ortopeden i Umeå har ju blivit rätt kända med sina roliga musikvideos.
Alldeles nyss kom ju den senaste, som förutom att vara kul dessutom innehåller scener från länslasarettet som landstinget vill riva!

Lite lustigt att det hus som landstingsledningen inte vill ha kvar används av personalen när man spelar in en video!
Kan det vara så att ledningen inte riktigt är i takt med personalen heller?

 

Bli först att kommentera

Parkster hur bra som helst!

Av , , Bli först att kommentera 4

Har äntligen kommit till skott och börjat använda Parkster UPABs app för att använda din smartphone när du parkerar. 

Du laddar hem Parkster i Google Play eller App Store. Sedan är det jätteenkelt att betala när man parkerat. Och inte riskera P-böter eller behöva springa ner och lägga i mer pengar. 

  

Bli först att kommentera

Rivningslovet för länslasarettet helt fel

Av , , Bli först att kommentera 8

Idag beslutande en oenig byggnadsnämnd med röstsiffrorna 6-5 att bevilja landstingets ansökan om att få riva gamla länslasarettet.

Centerpartiet är besvikna på beslutet, vi har både i landstinget och i kommunen menat att psykiatrins behov av nya och ändamålsenliga lokaler inte alls förutsätter en rivning av länslasarettet.

Dessutom så har jag lite svårt att förstå landstingets strategi i detta fall, om man nu anser att psykiatrin behöver nya lokaler vilket även jag kan se som rimligt. Varför då inte besluta om att riva eller bygga nytt på ett ställe där ingen kommer att överklaga, exempelvis där nuvarande psykiatri är placerad eller på motsatt sida av lasarettet mot köksvägen till där landstingets egna tjänstemän har pekat ut en möjlig lokalisering av en ny psykiatribyggnad.

Eller som Centerpartiets representant i byggnadsnämnden Eric Bergner säger:

”Jag förstår inte varför landstinget har valt att ta en så krokig väg när det gäller den nya kliniken. Det kommer att bli en lång överklagandeprocess och det kommer att lång tid för landstinget att få sin psykiatriklinik som det är så stort behov av,” sade Eric Bergner (C).

Givetvis behöver landstingets psykiatri goda förutsättningar för sin verksamhet, och i detta ligger ett behov av nya lokaler! Men som jag analyserat frågan så finns det inget behov av att dessa nya lokaler förutsätter en rivning av gamla länslasarettet!

Bli först att kommentera

Välkommet med besked om kommande avveckling av kärnkraft!

Av , , 2 kommentarer 4

Vattenfall har idagbekräftat att man vill stänga två reaktorer vid Ringhals mellan 2018 och 2020, istället för mitten av 2020-talet som tidigare planerats.

Jag tycker det låter lysande och hoppas verkligen att regeringen nu går vidare och inte sätter käppar i hjulen för denna avveckling.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf kommenterar:

http://www.mynewsdesk.com/se/centerpartiet/pressreleases/annie-loeoef-kommenterar-vattenfalls-besked-1149782

2 kommentarer

Stadsarkitekten tar ställning mot en rivning av länslasarettet

Av , , Bli först att kommentera 8

Det kan man läsa i denna artikel. Bakgrunden är att det börjar dra ihop sig till beslut i byggnadsnämnden och jag blev glad när jag läste att kommunens tjänstemän tydligt tar ställning för de allmänna intressena mot det enskilda. Och att man ser betydelsen av de kulturmiljövärden som finns kopplat till detta gamla hus.

DSC01448Den ”runda” rotundan en helt unik byggnad.

Jag har tidigare skrivit här på bloggen om vad jag och Centerpartiet anser om det gamla länslasarettet.

Dessutom har det varit ett antal debattinlägg i frågan. Rivning vore ett stort slöseri! Byggnaderna representerar ett stort kulturhistoriskt värde!

Att landstinget har ett problem med många byggnader är väl känt, men problemen är inte främst lokaliserade till de gamla husen utan till de som är nyare.
Ett exempel på detta är ju att BUP alldeles nyss tvingades flytta verksamheten från Ersboda ut till Umedalen.
Från ett sjukt hus till ett betydligt äldre men friskt!

Givetvis skall landstinget ha bra lokaler men börja då med att åtgärda de hus som är sjuka, inte de hus som är i OK skick!

 

Bli först att kommentera

Visst tvättar du rätt på ”Stora Biltvättarhelgen”?

Av , , 1 kommentar 4

Nu i helgen kör UMEVA och Umeå kommun en kampanj för att få oss att tvätta bilen på rätt ställe.

Att helt enkelt sluta fultvätta, jag vet att detta inte är så populärt blad oss bilägare, men tänker man efter är det rätt så enkelt.

På en bil är det en massa smuts, bland den smutsen finns det en massa gifter för det är ju inte bara damm på bilen utan det är ju tungmetaller, oljepartiklar mm som fastnar på bilen.
Dessutom använder vi ofta olika kemikalier när vi tvättar bilen exempelvis avfettning.

fel

 

Så här ska det inte se ut kemikalier och gifter åker orenat ut i naturen (foto laholmsbuktens vattenvårdsområde)

Det problem som då uppstår är att om man står på gatan och tvättar, så åker allt som lossnar från bilen rätt ner i närmsta dagvattenbrunn och därifrån orenat ut i närmsta vattendrag!

Så det bästa för miljön är att man alltid tvättar i en tvätthall. Om man inte gör det stå på gräsmattan i alla fall då fungerar gräsmattan som ett filter.

Men inte tvätta på gatan! Så vi slipper få det som i Jönköping med viten för de som tvättar, det tycker jag vore tråkigt.

Här är en lista över tvätthallar i Umeå

1 kommentar

Trevlig stämma med TN Tidningar i Norr

Av , , Bli först att kommentera 3

Nu tänker väl du: vad är detta för skumma tidningar?

Då är det ju så att TN Tidningar i Norr är Västerbottens största tidningskoncern sett till antalet titlar. man ger för närvarande ut tre tidningar i Västerbotten, Västerbottningen, Mellanbygden och Lokaltidningen. Dessutom ger man ut Nordsverige i norra delen av Västernorrland.

jonteDet jag tycker är kul med TNs tidningar är att de fyller ut ett ”hål” som de andra tidningarna missat. I en alltmer global värld, så är behovet av den lokala bevakningen större än någonsin! Därför känns det bra att besöka årsmötet och se att TNs tidningar ökar i upplaga och att satsningen på ”superlokala” redaktioner verkar bära frukt!

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Sedan så innebär ett årsmöte alltid att några får kliva åt sidan. Detta år så var det Umeåcenterns Gottner Holmberg som avtackades efter 25 år i styrelsen.

 

Bli först att kommentera

Positiva nyheter om Klockarbäcken

Av , , Bli först att kommentera 4

Som VK skriver här så har kommunen tecknat en avsiktsförklaring med Fondamnetor rörande en ev. utveckling av Klockarbäckens handelsområde. Det är för tidigt att gå in på detaljer ännu, men jag är glad varje gång det nämns något som kan innebära ytterligare utveckling av Klockarbäcken.

Samtidigt kan jag tycka att det är lite för mycket negativism kring Klockarbäcken i de allmänna diskussionerna, förvisso är handelsområdet ännu inte iden omfattning som diskuterades för tiotalet år sedan, men det finns långt mycket mer där än vad många tror och tänker på.

Förutom K rauta och Mediamarkt som ju är det alla känner till så har ju ett stort antal företag etablerat sig på industriområdet, och flera av dessa är ju sådana som gemene man kan ha intresse av att besöka. Dessutom ligger ju UMEVAs bästa ÅVC på Klockarbäcken. Mer exakt HÄR. Dessutom finns både däckservice, biltvätt och KVD på Klockarbäcken nu så jag är inte alls förvånad om vi snart kan se en ytterligare expansion av handelsytorna för Klockarbäcken är redan nu större än många tror.

Bli först att kommentera