Trygghetsboende för äldre

Vid dagens sammanträde med kommunstyrelsen tog vi ett steg närmare att bygga ett trygghetsboende i Vilhelmina.

Frågan har diskuterats i omgångar av olika majoriteter i kommunen utan resultat men idag tog en nästan enigt kommunstyrelse beslut om att utreda möjligheterna att köpa centrumhuset och bygga om några våningsplan i gamla ”polishuset” till ett trygghetsboende för äldre. Behovet att ett boende mellan eget boende i lägenhet eller villa och särskilt boende typ Åsbacka har blivit ännu mera påtagligt senaste tiden. Idag har vi kö till Åsbacka, Tallbacka och Strandvägens särskilda boenden. Något vi inte haft på länge.

En del utredningsarbete ska nu göras av kommunens tjänstemän för att undersöka om byggnaden är lämplig för andamålet samtidigt som vi fortsätta diskussionerna med ägarna av huset för att se om vi kan enas om villkoren för ett köp.

Jag kommer återkomma i ärendet när vi vet mera men det känns bra att vi kommit en bit på väg.

Omställningen av gamla elevhemmet Tallåsen, där föreningarnas hus varit, till boende för ensamkommande barn är nästan klart. Vi planerar att ta emot närmare 40 ungdomar dessa lokaler. Boendet på Pettersbacke är stort sett fullt så de nya lokalerna är ett välkommet tillskott till immigrationservices verksamhet. Det känns bra att vi kan göra en insats för en del av de barn och ungdomar som flyr undan krig och förföljesle.

Mottagandet av asylsökande, nyanlända svenskar och ensamkommande barn generar drygt 40 jobb i kommunen idag och finansieras i stort sett av de ersättningar vi får från staten. Vi har snart kompenserat jobben som försvann från sågen med nya jobb inom mottagandet av flyktingar. Vi vet också att det är på gång att etablera sig ett antal privata aktörer i kommunen inom flyktingmottagandet.

Vi hade många bra diskussioner idag på sammanträdet och det känns att alla vill vara med och göra sitt bästa för att utveckla Vilhelmina.

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Magnus Johansson

  Hej Åke!
  Tyvärr kunde jag inte vara med igår då andra plikter kallade.
  Det låter dock bra det du skriver och ännu roligare att det är så stor uppslutning bland partierna i dessa frågor

 2. Andreas

  Hej!
  Roligt att husen i centrum används. Bra att Ni kämpar på för kommunen! Vi får hoppas på nya politiska vindar där satsningar på decentralisering tar fart, där tror jag att Ni socialdemokrater borde trycka på Er ledning på riksnivå ytterligare för att få detta till stånd. Landsbygden är Sverige – inte Stocholm city eller ”wannabe” lokal-Stockholm som Umeå är i Västerbotten idag.

 3. Johan

  Vad härligt att det ger så mycket jobb. Med din logik så kan vi ju ta emot dubbelt så många och få 80 nya jobb. Varför inte tio ggr så många och få 400 nya jobb? Bra också att staten tar hand om alla kostnader (skattebetalare), men när de blir kommunmedborgare ställer staten upp då också eller blir det en utgift för kommunen (kommunens skattebetalare)?

 4. Chatarina

  Vad bra inför ombyggnationen av Tallåsen att finansutskottet godkände ändringsbudget i regeringen i dag så att det bidraget kan gå till renoveringen. Och att bidraget inte ska gå till annat, t.ex. inköp av fastighet.

  http://www.riksdagen.se/sv/Start/Nyhetsbrev/Utskick-aktuellt/Aktuellt-2015-12-03-FiU18/Aktuellt-3-december/

  ”Finansutskottet konstaterar att det för närvarande stora antalet asylsökande medför ett mycket högt tryck på att myndigheter, kommuner och samhället i övrigt säkrar förmågan att ta emot asylsökande och stärker etableringen av nyanlända. Den extra ändringsbudgeten, som bygger på en bred överenskommelse mellan sex partier, handlar därför till största delen om resursförstärkningar till kommuner och landsting för att skapa ordning och reda i flyktingmottagandet, skapa förutsättningar för en bättre etablering och minska trycket i de kommunala ekonomierna.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.