Prideflaggor, bibliotek och sånt

Nästa vecka är det Regnbågsvecka här i Nordmaling, det är rätt så lajbans. Under veckan vill vi visa att alla människor är välkomna, uppskattade och fria i vår kommun och inte minst på biblioteket.

Att prideflaggan och regnbågshyllan fortfarande kan vara kontroversiell visar på att det fortfarande finns en hel del att göra. På biblioteken runt om i landet så har det varit oroligheter kring prideflaggan i samband med valet.

Då är det egentligen inte biblioteket som sådant utan biblioteket när det används som vallokal. Det får nämligen inte förekomma politiska eller religiösa budskap i en röstningslokal. Till exempel så kanske man måste gömma diverse piratflaggor så att inte man av misstag gör reklam för piratpartiet.

Konstnären som skapat flaggan hette för övrigt Gilbert Baker och han ville skapa en baner för mänskliga rättigheter som skulle tillhöra alla, som regnbågen tänkte han. Kanske valde han något som skulle vara klurigt att rycka bort också?

Att plocka bort flaggorna är dock enligt min åsikt idioti av högsta graden och här lär det inte hända utan att dom få bända loss dem ur mina kalla döda händer. När mänskliga rättigheter blir en politisk åsikt är vi illa ute.

Jag vill också ha mer pirater på biblioteket (men thats beside the point)

 

Personligen, som läsare, så kan jag ibland förvånas över hur få narrativ vi omger oss med. Sedan vi är små så matas vi med historier om hur pojken vinner flickan  och utvalda delar av kungariket. Alla är vi olika och alla berättelser behövs. Inte minst för att man blir så jäkla uttråkad annars.

Av bibliotekets 41 061 böcker  (jag har just suttit med statistiken) så är det få med HBTQ tema trots att så många som 10% identifierar sig som något annat än straight.

Det kan vara lite procentuell övervikt på böcker som handlar om ett ohyggligt mord som sker i småstadsmiljö och som ska lösas av en väldigt smart kriminalare som dock har ett komplicerat förhållande/depression/ alkoholproblem.

Så om man vill ha lite variation på sin läsning så kan man pallra sig till vår regnbågshylla.

 

edf

 

Jag ska försöka uppdatera bloggen med lite boktips under regnbågsveckan, Nordmalings kommun kommer också att ha lite arrangemang som man kan hålla ögonen på:

https://www.nordmaling.se/?id=16958

Vi hörs och ses på biblioteket

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.