Kärleksböcker

 

Under litteraturvetenskapen fick jag läsa Madame Bovar. Denna roman ansågs 1856 som gigantiskt snuskig så författaren , Gustave Flaubert, höll på att åka in i finkaburum. Rättegången gjorde dock att boken blev en bestseller och efter det så tänkte man att lite uppståndelse kanske inte var helt tokigt sett till försäljningen. Boken har också en väldigt bra beskrivning av en mössa men jag tror inte det var det som sålde, snarare kontroversen.

Därom tvistar det lärde.

Jag läser egentligen inte så mycket kärlekslitteratur, det jag läser kommer nog från regnbågshyllan och gärna får det gränsa till historiska romaner. Det har nog egentligen bara blivit så. Historiskt sett har HBTQ kärlek haft fler hinder att övervinna, har lite mer kontrovers och aningen mindre fokus på huvudbonader(?). Om inte annat så blir det bättre litteratur av det.

Några personliga tips:

 

tillbaka_till_henne

 

Sara Lövestam har skrivit en bok som heter ”Tillbaka till henne”. Författaren har lyckats att väva samman två kvinnohistorier som utspelar sig hundra mellan varandra. Hanna, lätt deprimerad och less på vardagen, och Signe som 1906 kämpar för kvinnlig rösträtt. En smart skriven bok om passion och komplicerad kärlek.  Sara Lövenstam har också ett väldigt unikt språk och ett sätt att uttrycka sig som gör att böckerna får pluspoäng av mig. Hon har också skrivit en väldigt bra ungdomsbok som heter ”Skarven”

ett_javla_solsken

Ett djävla solsken av Fatima Bremmer.

Jag har inte läst den här, men den är på ”min lista”. Boken handlar om Ester Blenda Nordström som var en av Sveriges första undersökande journalister. Även henne känner jag igen från litteraturhistorien då jag tidigare skrivit lite artiklar om ”bad boy litterature” fast i hennes fall för ”girls”. Hon skrev nämligen barn och ungdomsböcker med starka kvinnliga huvudpersoner i början av 1900-talet.

Oj. Nu har jag tråkat ut någon känner jag.

Andra kanske mer intresserar sig för det spektakulära liv som denna kvinna levde, ett riktigt original som bröt mot många av samtidens normer och , som jag förstår det, så finns en djupt rörande kärlekshistoria inbakad i denna människas rätt så spektakulära liv.  Boken vann augustpriset 2017 i den facklitterära kategorin.

lidman_bara_mistel

 

Bära mistel. Sara Lidmans fjärde roman, en roadmovie… eller roadbook… som utspelar sig i 30-talets Norrland. Boken handlar egentligen om en olycklig kärlek som är dömd att misslyckas. Alla kärlekshistorier har inte heller ett lyckligt slut. Läs den.

torka

 

Som jag tidigare nämnt så har jag själv en förkärlek för berättelser som utspelar sig en bra bit bakåt i tiden. Lite nyare kärleksskildringar kan man möte i Jonas Gardells bok ”torka aldrig tårar utan handskar” ifall man nu lyckats missa den. Då är vi i alla fall framme på 80-talet. Det är bra grejer och också en tv-serie tror jag. Jag har faktiskt lite dålig koll på televisionen.

Ju närmre nutiden man närmar sig så desto mindre kontrovers blir det kring  HBTQ kärlek och det är väl för väl. Kontroverser kring kärlek hör hemma i 1800-talets rättssalar.

 

Liten fotnot: Madame Bovar, romanen av Gustave Flaubert, har inte HBTQ tema. Om jag minns rätt så handlar den om en kärring som har riktigt tråkigt med sin tråkiga karl (ägaren till mössan) och som skaffar sig en massa älskare. Den räknas som ett betydande verk för realismen,  som jag egentligen aldrig haft så mycket för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.