Fackböcker om bland annat träd specifikt riktade till människor som jobbar med IT

Våld är rädsla för andras idéer sa Mahatma Gandhi och vi är många som ödmjukt anammar hans tankar om icke våld och stävar efter att alltid vara den som vänder andra kinden till…

Men ändå befinner sig man ibland i situationer då man blir så arg att man skulle kunna strypa en sälunge med en nylonstrumpa.

Jag talar förstås om den känsla av vanmakt som drabbar en när miljontals år av evolution inte förberett mänskligheten tillräckligt för att hantera windows.

Jag har fått lära mig att det finns något som heter mikro-stress. Detta uppstår vid tillfällen då man ska göra något, har lite bråttom och förväntar sig att något fungerar men datorn behöver en liten uppdatering eller laddar lite extra länge.

Ofta så är det inte så många sekunder, ändå kan man uppleva det som att hatet mot den digitaliserade omvärlden brinner i ens själ med styrkan av tusen solar. Man blir stressad på bara några mikrosekunder.

Då är det bra att Nordmalings Kommun faktiskt har länets bästa It avdelning. Garanterat.

Så lite som en hyllning/anledning att skriva några boktips så kommer här några boktips specifikt riktade till människor som jobbar på it-avdelningar:

Först ut är boken Superintelligens av Nick Boström

superintelligens-vagar-faror-strategier

 

Nick Boström, som ursprungligen kommer från Helsingborg, är professor i filosofi på Oxford university och en av de främsta tänkarna i världen när det gäller artificiell intelligens. Han leder ”Future of life Institue” där bland annat den framlidna Stephen Hawking satt i styrelsen.

Han har alltså skrivit en bok om Artificiell intelligens som jag läst (och gillat). Jag skrev om den på vår webbplats minabibliotek och uttryckte mig såhär:

”Som faktabok lyckas den balansera substans och flyt i läsningen på ett bra sätt.” Vilket är ett fint sätt att säga att den inte var så tråkig trots att den egentligen är lite akademiskt.

Tips nummer 2 :

AIQ : hur artificiell intelligens fungerar av av Nick Polson.

aiq-hur-artificiell-intelligens-fungerar

Nick Polson och James Scott kommer också ut med en sprillans ny bok om AI. På engelska heter det ”How people and machines are smarter together” men jag tror att översättaren hade lite otur då hen tänkte för på svenska heter den AIQ (?).

Den behandlar i alla fall AI ur ett historiskt/samhällsnyttig perspektiv. Boken ställer frågorna: hur har AI uppstått, hur &%¤#” fungerar det och vad det betyder för oss just nu.

 

Fast det är ju ganska fördomsfullt att utgå från att man vill läsa om en massa datorer och elände när man kommer hem från jobbet efter varit tvungen att förklara hur internet fungerar för någon stackars kommunanställd. Man kanske vill läsa om träd istället?

Jag vet inte varför men det har varit många trädrelaterade böcker nu på sistone.

Peder Edvinsson kommer med en bok som heter ” Elda i vedspis”. Gunnar Wetterberg kommer med en bok som heter ”Träd” och som jag senare blev informerad om har undertiteln ”en vandring i den svenska skogen” vilket underlättar lite om man ska sia kring vad den handlar om.

Tips nummer 3 är alltså denna:
trad-en-vandring-i-den-svenska-skogen

 

Säkert något för naturromantiken. Boken ”Träd i Malmö” ides jag inte köpa in eftersom den kändes lite lokal. Den går säkert att beställa från nått annat bibliotek, den innehåller tydligen en tio i topp lista på träd i Malmö vilket … jag tror inte riktigt att jag kan räkna upp tio trädsorter och även om jag kunde så känner jag inget behov av att urskilja mina favoriter i en tio topp lista (men om man har lärt sig något från regnbågsveckan så är det ju att vi alla är olika).

 

Egentligen så tänker jag att It-människor går och bär omkring på ett djupt mörker och borde beta av diverse skräcklistor i stället eller kanske meditativa böcker? ingen vet egentligen vad dom läser? Kanske är detta värsta humorn för just denna specifika målgruppen:
windows95

 

Det enda man egentligen vet med säkerhet är att , med tanke på hur stresståliga dom måste vara, så borde vi andra läsa vad det nu är dom läser.

Min 5 topp lista på träd
1 Björk
2 Maratallar (dom är rätt coola)
3 Julgranar
5 Tall och gran på delad 5:e plats. Omöjligt att väja. Två klassiker kan man säga.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.