Jag vill träffa män …

Jag skulle vilja träffa mer män på biblioteket. Nu är snart semestern här (hurra) och vi sitter och gör någon sorts halvårsredovisning på biblioteket. Vårt bibliotekssystem book it spottar ut lite statistik som nästan ser för bra ut för att vara sann. Det verkar som att lånen ökar. Ganska rejält. Även besöksstatistiken ökar. Vi har en verksamhetsredovisning för våra program som vi ska fylla i och den är fullproppad.

En liten detalj stör mig dock.

61,62 % av våra låntagare är kvinnor. På papperet är det inte så långt ifrån rikssnittet, men eftersom vi är ett integrerat skol och folkbibliotek (skolbiblioteken ligger av förklarliga skäl nära 50%)  så det är inte optimala siffror.

I alla fall om man jobbar med just ungdomar och läsning och vill att våra killar ska ha läsande förebilder.

Den statliga Litteraturutredningen, samt Statistiska centralbyrån, visar på att andelen män som läser en bok varje vecka minskar med flera procent varje år och mest bland unga.

Bara 12,7 procent bland unga män i åldern 16-24 år ägnar sig åt bokläsning varje vecka. Det påverkar både skola och samhälle negativt.

Docenten Gunilla Molloy har starkt kritiserat Litteraturutredningens analys om varför pojkar läser allt mindre, hon menar att man borde analysera frågan ur ett samhällsperspektiv där en genusanalys borde vara det centrala.

Vad det betyder för oss, som ett litet folkbibliotek, är att vi i alla fall borde ställa oss frågan om vi gjort allt för att män ska känna sig bekväma och delaktiga?

Det är känsligt att dela upp människor i kategorier, hävda att vissa skulle vara intresserade av vissa saker bara för att dom tillhör ett visst kön. Men man kan jobba lite med att bredda utbudet och i alla fall visa utåt att vi vill vara ett bibliotek för alla.

Små förslag har getts för att komma igång lite med detta. Vi får ser vad det blir av det.

Till hösten hoppas jag i alla fall att vi höjer vår statistik något och att jag får träffa fler män på biblioteket.

2 kommentarer

  1. Kent Lundholm

    Skrämmande om män. Lånade lite av statistiken i din blogg. Detta talesätt ”Det är tanterna som bär upp kulturen.” Jag som mest skriver romaner om tjuriga gubbar, har drygt 75 procent av kvinnor i publiken. mvh Kent

    • bibliotekariebildstrom (inläggsförfattare)

      Kanske är det vi som misslyckats med att lyfta författare som skriver romaner om tjuriga gubbar? Någongång var det någon som sa att åskådarna speglar deltagarna, i den bemärkelsen att biblioteksåhörarna speglade personalen i kön och ålder. Samt i vissa fall antal 🙂 Det är inte fel av oss att vara lite självkritiska och våga jobba lite annorlunda, sen får vi se om tanterna får lite bärhjälp när dom lyfter kulturen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.