Kultur och inflyttning i Nordmaling

Det finns en teori om att när vi började använda elden så kunde vi tillgodose oss näring på ett helt annat sätt och dessutom kanske också börja få tid eller energi till att göra annat än just att överleva.

Och det första vi gjorde med den extra tiden och energin var att skapa. Den skapande människan har nog på många sätt varit sig ganska lik under hela mänsklighetens historia.

 

Kultur är att vara människa, för en del är det bokstavligt talat skiljelinjen mellan människa och djur.

Jag tror att ända sedan den dagen har det varit en konflikt, om man inte borde ha lagt resurserna på att tugga läder och vässa spjut stället för konst och kultur.

Vad som kan vara svårt att se, så här i vardagen, är att vi fortfarande suttit och tuggat läder om det inte varit för konsten och kulturen. Precis som det idag är svårt för oss att se vinsten med Youtube och skapandet där så var det svårt att för vissa av våra förfäder att se vinsten av fallossymboler på grottväggarna.

Det som är klurigt (för vissa) är den uppenbara vinsten av kultur, ändå är den väl dokumenterad och det är därför staten lägger ner ganska mycket pengar på den.

För att göra en liten jordnära jämförelse. Kulturpolitiken skjuter med hagelbössa för man vet att om något träffar så är det en vinst för hela samhället.

Därför är det kanske synd att vi sällan diskuterar kulturens betydelse för landsbygden i termer av inflyttning .

Richard Florida är en amerikansk forskare som skrivit några intressanta saker kring de mekanismer som styr utvecklingen i den moderna ekonomin. Han talar mycket om de tre T:na.

Teknologi, talang och tolerans samt hur man som samhälle ska skapa en attraktiv miljö för ”den kreativa klassen”

Om man ska koppla det till inflyttning så handlar det mycket  just om att skapa en attraktiv miljö för kreativa människor. Människor som har talang, kan ta till sig den nya tekniken men också människor som kan blomma i kreativa och nytänkande miljöer.

Multimediautställningen  Myter och verkligheter – en lesbisk exposé på biblioteket

 

Det kan hända att min kultursyn är mer påverkad av Richard Florida än vad jag ibland erkänner. Kultur kan inte, och bör inte, översättas i företagstermer men då Richard Florida gör det så resonerar det hos mig.

Ur tillväxtperspektiv så är det viktigt att erbjuda kontaktytor mellan människor utöver familj och arbete. Öppna platser underlättar för nykomlingar. Det är en av fördelarna med bibliotek.

Biblioteken är viktiga som mötesplatser, jag vill jobba mer mot att vara teknologisk relevant. Nordmaling är lite av ett föredöme när vi genom kulturen jobbar aktivt mot ett tolerant samhälle som till exempel under regnbågsveckan.

Det är också intressant att fundera kring  Richard Florida tankar om tolerans i termer av ledarskap och företagsutveckling.

”Den kreativa ekonomin kräver ett samhälle där risk uppmuntras, där det är okej att misslyckas. Det måste alltid finnas ett säkerhetsnät för människor, och det måste vara så att alla sorters människor tolereras av resten av samhället.” säger han i en intervju i Attention nr 2, 2006.

Det är både samma sorts tänk som kulturpolitiken och som de flesta moderna företag tänker och som jag hoppas även vår kommun tänker.

 

Jag är lite stolt över vårt kulturprogram och vårt samarbete i Nordmaling. Vi har också synts mycket i media och fått mycket beröm för vårt arbete.

Jag tror själv att kulturen är en drivande faktor när det gäller just tillväxt och inflyttning, det visar också studier som ”Attraktiva städer”(Antoni 2010) på.

Sen så kanske jag har ett större helhetsperspektiv på kultur än att bara se på den som en positiv tillväxtfaktor, men det är ett argument som man sällan plockar fram.

Jag tror och hoppas att de flesta Nordmalingbor känner att vi som jobbar med kulturen i Nordmaling faktiskt gör vårt bästa och att det finns en grundsyn och tanke kring kulturen. Att man ser att vi vågar utmana oss och ta risker.

Sen så får man har respekt för att vi alla har lite olika tankar och funderingar kring vad kultur är.

Ett roligt ”kvitto” som vi upptäckt på biblioteket är att det ändå är relativt många ”utomsocknes” som kommer på våra arrangemang. Särskilt när vi gör något lite spännande och nytänkande saker som arrangemang kring tv-spel och annat som kanske andra kommuner inte riktigt har resurser till (?)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.