Digitalt fika på biblioteket

Hej mina vänner.

Vad är nu detta kanske ni undrar?

Jo biblioteket har tillsammans med vuxenskolan jobbat lite med digitala fikaträffar. Egentligen så är det träffarna som är digitala och inte fikat, så långt i framkant är vi inte riktigt ännu.

Under fikaträffarna har vi pratat böcker och bokcirklar men också försökt att koppla det till bibliotekets digitala tjänster så därför tyckte jag att det var lite fyndigt att använda bloggen till att skriva en liten sammanfattning så har vi täckt ännu en kanal. Jag tycker att jag får lite pluspoäng för transparens också (det är sånt här vi gör på bibblan en onsdag).

Jag brukar annars skriva ett litet brev så att deltagarna slippa skriva ner alla författarnamn så man kan hoppa dit om man vill. Nu kommer en liten bild på min hemmastudio här så att det inte blir så mycket text:

 

Först av allt: Det är kul att ses. Även om det är digitalt. Jag vill att ni ska veta att det är genuint roligt och jag blir så glad över att få träffa er. Det är också roligt att ni tagit steget till digitala möten.

Får man vara stolt? Jag tycker att ni är toppen i alla fall.

Under dagens fika så pratade vi om Torgny Lindgren och det var inte ens jag som började.!

Det var väldigt trevligt.

Jag tipsade om bibliotekets podd. Podden finns här:

https://anchor.fm/nordmalings-bibliotek

Den finns också på Spotify.

”Är podden bra” var en fråga som kom upp. Svaret: Nja, jag tror inte att vi kan säga upp oss och börja podda istället för att jobba på biblioteket men det kan bli både lokalt och intressant för er som är välkomna att engagera sig i vad vi ska prata om.

Vi pratade lite om deckaravsnittet och jag tipsade om två lokala deckare och en eventuellt kommande podgäst: Louise Bonta som bor i Bjurholm och vars böcker man hittar här:

https://www.minabibliotek.se/search?fContrib=Bonta,%20Louise

Jag hade plockat fram följande tips för bokcirkeln:

En gentleman i Moskva av Amor Towles

Drift av Jenny Holmqvist

Glöm allt men inte mig av Philomene Grandin

I en gentleman i Moskva så blir Alexander Rostov dömd till husarrest på ett hotell i Moskva. Året är 1922 och mycket händer i sovjetunionen. Jag tycker den verkar intressant och förhoppningsvis inspirerande då vi nu alla har husarrest mer eller mindre.

Drift av Jenny Holmqvist är ett släktdrama av något slag där vi först följer Eva som på 40-talet flyttar till Kanada, Marta i Thunder bay (också i Kanada) vars mor är försvunnen samt James i 80-talets Kalifonien. På nått sätt knyts livsödena ihop och boken har dessutom en bokcirkelhandledning ifall man vill prova det:

http://www.adlibris.com/se/assets/bokcirkel_drift.pdf

Glöm allt men inte mig handlar om en far och dotterrelation och deras kärlek när fadern blir dement. Denna boken kunde Margareta mycket mer om än mig.

Du som läser detta får gärna kommentera om ni läst någon av böckerna.

 

Sen har bibliotekarien gjort en liten film så man får testa vår Youtube kanal också

.

Nu behöver man inte gå in på den om man saknar humor för jag skojar lite. Internet går inte sönder om man inte ser klart hela filmen. jag ljuger också lite grann för lite Västerbottenslitteratur ändå kanske smög sig in? Beror lite på vad man räknar som Västerbottenslitteratur kanske?

Det är också ganska kassa boktips av slaget som vi ska undvika, sånt som ligger och skräpar i magasinet. Men jag ville göra en liten ansträngning.

Det var en rapport från bibliotekets digitala fikastund. Ni får alla hålla ögonen öppna på vad vi hittar på digitalt jag tror att jag har någon sorts boksamtal på nätet snart? Det lär väl dyka upp på

https://www.minabibliotek.se/sv/library-page/nordmaling

Med värme / Tommy

Ett såndär Ps…

 

Eftersom vi hade en gäst från Gällivare med oss kommer lite teknisk information:

Vi använder oss av Jitsi meet eftersom det har visat sig vara det enklaste:

https://meet.jit.si/

Man skapar ett rum och sen är det bara att klicka på en länk.

Vi klarar oss inte utan vuxenskolan även om jag är lite dålig på att nämna det så jag föreslår samarbete kring annonsering och lite pedagogisk hjälp.

Även om vi har podd, Youtube och fn och hans moster så är tekniken inte det viktigaste utan snarare att man försöker och att man har trevligt. Vi samarbetar gärna om intresse finns.

Allt vi producerar digitalt får man använda sig av hur mycket man vill.

 

… Ds

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.